L'advertència de Nadia Calviño no està fent efecte. La vicepresidenta del Govern i també ministra d'Economia va llançar un missatge clar a la banca fa dues setmanes: s'han de remunerar els dipòsits dels espanyols. El seu missatge s'alienava amb el del Banc Central Europeu, que també en aquesta data va recordar als bancs espanyols que la pujada de tipus d'interès s'ha de traslladar a l'actiu i al passiu. És a dir, que no només s'han d'apujar les hipoteques i els crèdits, també s'ha de pagar pels estalvis dels ciutadans perquè la translació sigui completa.
L'advertència va passar a un segon nivell dijous passat, quan Calviño va revelar que havia encarregat la Comissió Nacional del Mercat i la Competència que estudiï per què la banca no està remunerant els dipòsits. I si aquesta institució detecta que hi ha hagut "col·lusió tàcita" i les entitats s'han posat d'acord per retardar el llançament de dipòsits, dotarà la CNMC de recursos per poder sancionar-les.
Mentrestant, l'excusa de la banca espanyola per no remunerar dipòsits continua sent la mateixa, hi ha excés de liquiditat rere la barra lliure dels últims anys. I fins que no es torni tot aquest excés al Banc Central Europeu, no entraran en la guerra del passiu, si n'hi ha. Però en la resta d'Europa sí que s'està entaulant aquesta batalla i la banca espanyola està immersa en ella.
De fet, CaixaBank, Santander, BBVA i Bankinter han llançat dipòsits a l'estranger des que van començar a apujar els tipus d'interès, i en les últimes setmanes moltes d'elles han millorat la seva oferta. Mentre que aquí, continuen sense moure fitxa. El banc que dirigeix María Dolores Dancausa és una d'elles. En l'última setmana s'ha apujat un 0,5% el seu dipòsit a sis mesos per a nous clients a Portugal. En concret, Bankinter ha elevat la remuneració del 2,5% fins al 3%.
També al país veí, Santander ha millorat el seu dipòsit a 18 mesos, pel qual donava un interès de l'1,75%. Ara ja paga un 2,60%. Encara que el banc que presideix Ana Botín presenta una oferta de dipòsits més gran a través d'Openbank. A Alemanya, acaba de pujar el que donava fins al 3,6%, a Portugal ja paga un 3,5% i a Holanda, un 3% a sis mesos. Mentre que a Espanya, el banc digital ofereix un 2,75%.
Així mateix, BBVA ha millorat recentment el seu dipòsit a Itàlia, on ara ofereix un interès del 3% davant el 2% anterior; CaixaBank, per la seva part, segueix amb la seva oferta inicial i remunera els dipòsits dels seus clients al país veí amb un interès del 2%.
La banca només millora els seus comptes remunerats
Malgrat l'advertència de Nadia Calviño, cap gran entitat no ha llançat dipòsits. Només la banca digital i mitjana ha mantingut la seva oferta, com ja estava fent fins ara. Els cinc grans bancs, els més grans per clients i actius, continuen centrats a captar nòmines mitjançant comptes remunerats i de fet, en aquests primers dies de juliol, Sabadell ha fet millores sobre la seva.
Fins ara estava oferint un 2,5% de remuneració a aquells que obrissin un compte en línia (fins a un màxim de 30.000 euros). A més, regalava 200 euros als qui domiciliessin la seva nòmina o ingressos per primera vegada, i ara introdueix també la devolució del 3% de totes les compres que es realitzin amb les targetes de crèdit durant aquest estiu.
BBVA també va fer canvis fa tot just uns dies. El banc va millorar el seu compte nòmina en línia, amb el qual ofereix ara la devolució de part dels rebuts de llum, gas o Internet fins a un màxim de 35 euros al mes durant sis mesos. És a dir, el client podrà obtenir fins a 210 euros en el semestre.