El mes de febrer passat es va aprovar una nova normativa europea perquè les transferències immediates tinguessin el mateix cost que les ordinàries, un cost que normalment és de zero euros. Europa va donar un termini de gairebé un any a la banca per introduir aquest canvi, que no serà obligatori fins al 9 de gener de 2025. Encara que no per això s'han d'esgotar els terminis i, de fet, algunes entitats ja han deixat de cobrar per això. D'altres, mai no ho han fet. I també estan les que encara cobren fins a 12 euros.

En el primer cas està Openbank, que des d'aquest mes d'octubre ofereix a tots els seus clients a Espanya amb compte nòmina, transferències immediates gratuïtes. El mateix ocorre amb la seva matriu, el Santander, que encara que continua treballant en l'aplicació de la normativa amb l'objectiu que el 9 de gener totes les transferències immediates tinguin el mateix cost que les ordinàries, ja ha deixat de cobrar-la en molts casos. El banc té una tarifa de sis euros per operació.

El cas més amable el presenten dos bancs natius digitals: Revolut i Evo Banco, on les transferències immediates sempre han estat gratuïtes, per la qual cosa aquest canvi no suposa cap variació en el seu modus operandi. En N26, tanmateix, hi ha diferents vies obertes. Per als clients dels comptes prèmium (Smart, You i Metall) les transferències immediates són gratis sempre (ja que paguen una quota de manteniment mensual i va inclòs aquest cost) i per als clients del compte Estàndard, aquestes transferències tenen un cost d'1,99 euros. En qualsevol cas, s'hauran d'adaptar a la normativa en menys de tres mesos.

El cas contrari el trobem a Bankinter, que cobra 12 euros per les transferències immediates i registra el cost més elevat del mercat. "Són un servei que es va instaurar fa molt temps amb el valor afegit del temps d'execució, d'allà el preu. La nova norma canvia la situació en equiparar el preu de les immediates al de les ordinàries. Bankinter complirà la normativa, com és natural, per la qual cosa deixarà de cobrar-les", expliquen.

La resta de bancs, tradicionals i digitals, es troben també en procés d'adaptació. Des d'ING, per exemple, expliquen que estan treballant per oferir aquest servei en els propers mesos, ja que encara no tenen l'opció de fer transferències immediates. Tanmateix, si ofereixen el servei de realitzar transferències abans de les 13 hores i que arribin el mateix dia de forma gratuïta.

Des de Unicaja indiquen també que continuen treballant en l'adaptació a la norma. Actualment, les tarifes del banc andalús per a aquest tipus d'operacions són dues. Una comissió del 0,50%, amb un mínim de 7 euros, si es realitza en oficina. I del 0,50%, amb un mínim de 5 euros si es fa pel canal online.

En BBVA assenyalen que no han aplicat els canvis encara i el preu continua sent el mateix que cobraven fins ara, 1,25 euros per transferència immediata, igual com en Abanca. Mitjançant aquestes transferències els diners arriben d'un compte a l'altra en tot just deu segons davant les ordinàries, que tarden fins a dos dies. I encara que a Espanya hi ha Bizum i s'ha convertit en l'opció més popular al país per a pagaments immediats, hi ha impediments.

D'una banda, estan aquells que no volen ser usuaris de Bizum i prefereixen fer transferències. Per una altra, estan les pròpies limitacions de Bizum, que només deixa tenir-lo associat a un compte bancari i a més, restringeix a 5.000 euros els enviaments de diners que es poden fer al mes. En qualsevol cas, s'espera que aquest canvi afavoreixi més les empreses, sobretot a les pimes. Perquè en el pagament entre particulars hi ha diverses solucions de pagament.

Quant en cobren altres bancs?

Segons les dades recopilades per On Economía, Banc Sabadell és el que menys cobra, la seva tarifa és de 0,95 euros per cada transferència immediata. Igualment, des de l'entitat expliquen que estan adaptant la tecnologia per complir la normativa al gener.

Kutxabank assenyala també que s'adaptarà al reglament i les transferències immediates passaran a ser gratuïtes en la majoria dels casos, com ocorre en l'actualitat amb les ordinàries. Mentrestant, els enviaments immediats tenen una comissió de 3 euros si es fa per canals online i de 6 euros si és en oficina o per telèfon.

La comissió d'Ibercaja és de 0,50% per a un mínim de 5,00 euros i només pot realitzar-se pels canals online. Mentre que CaixaBank cobra una tarifa basi més un complement. En concret, un 0,4% amb un mínim de 3,95 euros, més 1,99 euros. L'entitat indica també que està treballant en la implementació de la normativa "per aplicar-la dins del termini en què entrarà en vigor".