Els bancs espanyols que aquests últims dies han presentat els seus comptes trimestrals han estat molt clars: de moment no tenen intenció de pagar interessos als seus clients pels dipòsits que custodien, almenys de forma generalitzada, a causa que no necessiten atreure més liquiditat als seus balanços.
Tanmateix, tots ells es beneficien ja de l'augment del preu dels diners a l'eurozona -actualment en el 3,5 %- i no només a través de les revisions de les hipoteques variables, sinó també de la resta dels crèdits i per les comissions que cobren, la qual cosa s'ha traduït en substanciosos increments dels ingressos.
La pujada dels tipus d'interès també fa que els clients trobin més dificultats per accedir a un crèdit cada vegada més car, la qual cosa contribuirà a augmentar la liquiditat en el sistema, segons els bancs, que ja estan notant com es refreda la demanda, tant de particulars com d'empreses.
Menys beneficis per l'impost extraordinari
L'únic que ha enfosquit els comptes trimestrals ha estat l'impost extraordinari i temporal instaurat pel Govern per gravar els ingressos del sector, que ha reduït els guanys i que gairebé tots han impugnat ja, enmig d'al·legacions d'injustícia i d'acusacions a l'Executiu de tenir una actitud "confiscatòria".
Bankinter va ser el primer banc a revelar les seves xifres, el passat 20 d'abril, que va donar un benefici net de 185 milions d'euros, el millor resultat trimestral de la seva història i un 20 % superior al d'un any enrere, malgrat els 77 milions que va haver de destinar a l'impost.
La consellera delegada, María Dolores Dancausa, tan clara com sempre, va dir que segons la seva opinió encara no ha arribat el moment de remunerar els dipòsits dels seus clients i que, fins aleshores, ho faran, com han fet, en funció de la vinculació que tingui cada un amb el banc.
A continuació, el Santander va comunicar el passat 25 d'abril un benefici trimestral de 2.571 milions d'euros, un 1 % més, després de pagar 224 milions per l'impost extraordinari, sense la qual cosa hauria guanyat 2.795 milions, un 10 % més.
El següent va ser el BBVA, el 27 d'abril, que va obtenir un benefici net atribuït de 1.846 milions d'euros, un 39,4 % més que un any abans, gràcies als ingressos aconseguits més grans i malgrat els 225 milions que va destinar al pagament de l'esmentada taxa.
El mateix dia el Banc Sabadell va anunciar un guany net trimestral de 205 milions d'euros, un 4 % menys que en el mateix període de 2022, després de destinar 157 milions al pagament de l'impost extraordinari a la banca.
L'única d'aquestes entitats que encara no ha publicat els seus comptes trimestrals és CaixaBank, que ho farà divendres vinent, 5 de maig, però la previsió del consens del mercat és que el benefici podria reduir-se en un 4,5 % respecte a l'aconseguit un any abans i quedar en 675 milions.
Poques adhesions al codi de Bones Pràctiques
Els bancs no estan rebent de moment gaires peticions dels clients amb problemes per pagar els seus crèdits per acollir-se al codi de bones pràctiques recentment millorat i revisar o reestructurar el seu deute.
Per exemple, el Santander ha rebut, fins al moment, unes 1.400 peticions, mentre que el Sabadell ha rebut unes 1.000; BBVA dona compte d'una xifra i import "molt reduïts" i Bankinter diu haver-ne rebut "molt poques", atès l'"elevat nivell socioeconòmic de la seva clientela".