Gairebé un any després de la primera pujada de tipus, la gran banca continua sense remunerar els dipòsits. CaixaBank, Sabadell i BBVA han allunyat aquesta setmana la possibilitat que sigui a prop una guerra del passiu malgrat l'advertiment dels supervisors, reguladors i del mateix Govern espanyol. I és que el Banc d'Espanya i la CNMC, a més de la mateixa vicepresidenta, Nadia Calviño, han cridat l'atenció al sector bancari en els últims dies per no traslladar la pujada de tipus i remunerar l'estalvi.
Fa només uns dies, Cani Fernández, presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), comentava públicament durant la celebració d'un fòrum que la banca és en el focus de l'organisme per no haver començat a pagar pels estalvis. També en una entrevista amb El Confidencial va lliscar que no tenen com saber si les entitats s'han concentrat i posat d'acord per retardar la guerra del passiu. L'organisme entén que hi pot haver un problema de competència que la banca nega.
"Crec que el nivell de competència d'Espanya és molt brillant", indicava José Ignacio Goirigolzarri aquest dimarts durant la seva participació en els cursos de l'Apie. El president de CaixaBank, a més, responia amb un missatge clar a la també ministra d'Economia, Nadia Calviño, que en aquestes mateixes jornades es mostrava contundent amb el tema: "La banca ha de començar a transmetre les pujades de tipus als dipòsits dels espanyols".
El número u de CaixaBank "respecta" l'opinió de Calviño, però recorda que són els bancs "els que han de prendre les decisions en termes de preus" i en el seu entenen que el dipòsit no és el millor producte per a l'estalvi a llarg termini dels particulars, per això no ho estan oferint, com si fan les empreses.
Goirigolzarri assegura que hi ha millors alternatives que els dipòsits a termini per estalviar, encara que es mantenen vigilants per si el client prefereix una altra oferta i han d'introduir-los; El conseller delegat de Sabadell va ser encara més rotund, "els dipòsits arribaran, però no perquè el digui ella (Calviño), sinó que serà per la competència".
César González-Bueno reconeix que hi ha una demanda creixent cap aquest producte, que ja ofereixen entitats de menor mida o digitals com Openbank o ING, i està arribant de forma progressiva al sector. Però ni Sabadell ni CaixaBank no confirmaven si també ells llançaran els seus dipòsits ni quan ho faran, igual com BBVA.
"Aquesta situació és conseqüència de l'excés de liquiditat, en la mesura que s'absorbeixi l'excés veurem que canvia. Però en absolut té a veure que el sector no sigui competitiu, les entitats estan donant rendibilitat, encara que les que tenim molta liquiditat no tant", apuntava Carlos Torres. L'executiu també indicava que en BBVA estan oferint a les clientes alternatives "molt atractives" com la inversió en renda fixa.
El Govern i la CNMC no són els únics en pronunciar-se sobre el retard de la banca espanyola amb la remuneració del passiu, el Banc d'Espanya ja ha advertit en diverses ocasions. Al seu informe anual confirmava que la banca no està traslladant les pujades de tipus d'interès als dipòsits al mateix ritme que pugen els tipus, ni al mateix ritme que ho fan a Europa. Ja que a determinats països la translació ha estat completa i aquí amb prou feines del 0,5%.
El supervisor fins i tot ha fet comptes, la banca espanyola es va estalviar 3.250 milions d'euros l'any passat per no remunerar els dipòsits de la mateixa forma que va fer en anteriors cicles de pujades de tipus d'interès. Com va avançar aquest mitjà, les entitats pagaven fins i tot un 11% pels dipòsits l'última vegada que els tipus van estar al 4%, com ocorre ara. Però en l'actualitat no hi ha oferta per part de la gran banca.
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, creu que en aquest cicle s'estan donant algunes particularitats. La primera és la ràpida pujada de tipus d'interès, que el gener de 2022 estaven en negatiu i ara se situen en 4% després de vuit pujades. I la segona és, la folgada posició de liquiditat de les entitats bancàries, per l'estalvi dels espanyols en pandèmia i la barra lliure de liquiditat amb el BCE.
Però en el sistema bancari espanyol també influeix el nivell de concentració. Els resultats del BdE indiquen que, la remuneració ha augmentat menys en els sistemes on hi ha més concentració (menys banc) i més liquiditat, on es necessiten menys dipòsits per finançar el crèdit.