Les patronals del sector financer no esperaran 2024 per negociar el nou conveni col·lectiu de banca, excaixes d'estalvi i caixes rurals. AEB, CECA, Unacc i Asemecc entenen que la inflació acumulada des de 2020-2021 (quan es van firmar els últims convenis) i la pujada de tipus d'interès fins al 4,5%, han provocat una important pèrdua de poder adquisitiu als 150.000 empleats que concentren aquestes entitats i, per tant, han accedit a les peticions dels sindicats, els qui van demanar de negociar anticipadament un nou conveni. Si és possible, aquest mateix mes de setembre, tres mesos abans que venci l'actual.

Com les negociacions es poden allargar (les últimes van durar un any i mig) els sindicats majoritaris -CCOO, UGT i FINI- tenen una missió, aconseguir almenys un pagament lineal a compte. És a dir, que des de l'1 de gener els treballadors del sector financer estiguin cobrant més (com si fos un avançament del conveni) fins que decideixin de quant serà la pujada. Els bancs, per tant, ja estan fent comptes de cara a aquestes negociacions i fins i tot alguns, com Abanca, s'han avançat i han apujat el salari a la seva plantilla.

El fort repunt dels preus (cal recordar que l'IPC va arribar a estar l'any passat per sobre del 10%) va fer que la banca i els sindicats ja negociessin a finals de 2022 i principis de 2023 una pujada salarial per a aquest any d'entre el 4,25% i el 4,5%. Però les parts es van comprometre a tornar a negociar una pujada salarial més endavant i al principi d'estiu, els representants dels treballadors van donar un ultimàtum a les entitats, "volem negociar en un màxim de dos mesos". L'advertència ha funcionat, ja que s'espera una primera cita entre l'última setmana de setembre i la primera d'octubre.

Un conveni ràpid i de 3 anys màxim

Els sindicats de banca tenen clar que els nous convenis ja no poden ser tan llargs i han de durar com a màxim tres anys (2024-2026) perquè la pandèmia i la guerra han deixat clar que el context econòmic és molt canviant. A més, volen que les negociacions siguin ràpides i no es dilatin tant com en el passat.

"La resposta de les patronals ha estat positiva, entenen que s'ha d'iniciar ja el procés negociador. Però demanem que no es dilati en el temps la negociació i que sigui un conveni ràpid que abordi principalment la millora salarial i la salut laboral", comenta Javier de Dios, responsable del sector financer en Comissions Obreres. "En el dia d'avui no tenim fixat un calendari de negociacions, però esperem començar a negociar com tard en octubre. La pilota és a la seva teulada".

"Estic convençuda que a finals de setembre podem estar ja asseguts. La situació és greu per la pèrdua de poder adquisitiu i no podem permetre'ns el luxe de tardar tantíssim a donar una resposta a la plantilla. Cal marcar un calendari ambiciós, de poc temps. Les negociacions no es poden dilatar un any ni volem convenis tan llargs, afegeix la presidenta de FINI, Elena Díaz.

La primera reivindicació, explica, és que el gener de 2024 "ja hi hagi una pujada salarial a compte". Però un altre punt "de màxima urgència" és el tema dels préstecs a empleats. "Amb l'euríbor com està, no podem permetre que les entitats es beneficiïn de la seva pròpia plantilla". Els càlculs de pèrdua de poder adquisitiu varia per entitats, segments i funcions. Perquè el plus que es va negociar al principi d'any no ha estat igual per a tothom, en alguns bancs s'ha absorbit, mentre que d'altres han fet millores addicionals, recorda. "Pretenem que la pujada s'abordi amb homogeneïtat i tots els treballadors es vegin beneficiats".

"Ens enfrontem a un problema d'endeutament"

Malgrat que l'euríbor ha passat del 0% al 4,1% en només un any, només hi ha hagut dos bancs que han negociat millores en els préstecs hipotecaris dels seus empleats, Abanca i BBVA, revela el responsable del sindicat financer en UGT, Victorià Miravete. "Hi ha molts préstecs a tipus variable entre els treballadors i ens enfrontem a un problema d'endeutament".

Per això creu que és "clau" tractar aquest assumpte igual com el de l'"increment salarial" en la negociació del pròxim conveni. "La banca està obtenint beneficis històrics com es pot veure amb les recompres d'accions. BBVA està esperant l'aprovació d'una de 1.000 milions i CaixaBank de 500 milions. Aquesta vegada no hi ha excusa".

En aquest sentit, Begoña Peiró, la presidenta de SECB (el sindicat majoritari de CaixaBank) insisteix en la necessitat de regular els préstecs hipotecaris dels empleats. "S'estan aplicant millores per als clients i no per als empleats. I CaixaBank, el banc més gran, amb més empleats del país (44.600 treballadors) i el 70% de representació en CECA, ha d'actuar".

Abanca s'avança al convingut

Atesa la pèrdua de poder adquisitiu, algunes entitats ja han fet millores salarials per als seus empleats al marge del conveni. És el cas d'Abanca, que després d'enfrontar-se a concentracions (tots els divendres) per part de la seva plantilla davant la seu del banc a Galícia, va abonar una paga extra el juliol (Bankinter també ho va fer abans) i a més va pactar un increment salarial addicional de l'1,5% que arribarà al 3% a partir de gener. Depenent del nou conveni, fins i tot pot ser més gran, revela el d'UGT.

Santander també ha realitzat pujades aquest estiu, encara que no de la forma que els agradaria als sindicats. "Han premiat la carrera laboral d'alguns treballadors amb complements voluntaris. És una decisió unilateral de l'empresa cap als seus treballadors que no es negocia i que no compartim perquè són absorbibles", assenyala el de CCOO. I és que si finalment hi ha una pujada salarial a nivell sector, aquests no poden beneficiar-se de la mateixa forma. "És una cosa que també volem abordar en la negociació".

No hi ha realitats homogènies, asseguren els sindicats. Els treballadors de les excaixes d'estalvi (com CaixaBank o Unicaja) i de les caixes rurals (Globalcaja, Cajalmendralejo...) si han percebut increments reals aquest any, el pactat al desembre i el gener. Però els de banca (Santander, BBVA, Sabadell... ) no tots. De manera que aquesta serà una altra de les prioritats, que l'increment "sigui real", conclouen.