La subgovernadora del Banc d'Espanya, Margarita Delgado, ha posat en dubte que la banca pugui mantenir el nivell actual de rendibilitat i de marges a mitjà termini i ha demanat de guardar capital per afrontar els pròxims reptes. Prim s'ha mostrat optimista amb la situació de la banca, però alhora "cauta". Creu que els directius bancaris són "conscients" dels riscos que sobrevolen al sector i que els estan gestionant adequadament. "Aquest exercici serà molt bo, però no es pot esperar ni que les rendibilitats ni els marges no es mantinguin en el futur", ha indicat durant la seva intervenció en la XXX Encontre del Sector Financer, organitzat per Deloitte i ABC.

Així, ha recordat que la pujada de tipus per part del Banc Central Europeu (BCE) ha permès un creixement del marge d'interessos del 27% entre els mesos de juny de 2022 i 2023, mentre que el resultat net es va incrementar un 25%. Això ha elevat el retorn sobre el capital (ROSEGA) al 12,1%. "La qüestió és si es manté o no a llarg termini i si torna a nivells anteriors a la gran crisi financera de 2008. Segons la meva opinió, no tornarem a aquests ROE, almenys a mitjà termini", ha afirmat Delgado, abans d'explicar que la taxa de rendibilitat de la banca espanyola està per sobre de la mitjana de la banca europea.

Qualitat creditícia

"La banca espanyola està obtenint uns nivells de rendibilitat bastant considerables i ja veurem si són sostenibles en el temps", s'ha endinsat. D'aquesta forma, Delgado ha conclòs que l'increment de marges i rendibilitat "no és sostenible" a mitjà termini, mentre ha assenyalat la possibilitat que la banca emprengui un increment de provisions davant de l'enduriment de les condicions financeres i l'empitjorament de la qualitat creditícia.

"A curt termini, les millores de marges actuals han de permetre absorbir possibles deterioraments en la qualitat d'actius. Al mitjà i llarg termini és fonamental acumular capital per afrontar els reptes de la digitalització i la transformació del model energètic", ha defensat.

Dipòsits

Sobre els dipòsits, Delgado ha insistit que s'està produint una menor translació de la pujada de tipus tant a dipòsits d'empresa com de particulars. Tanmateix, ha assenyalat que la translació de l'increment de l'euríbor és més rellevant en els dipòsits a termini per a empreses, on el pass-through assolia un 45% a l'agost. Per a dipòsits a termini de famílies, el trasllat de la pujada de tipus era del 29%, mentre que només s'havia passat un 2,3% per als dipòsits a vista, tant d'empreses com de particulars.

Tanmateix, el grau de substitució de dipòsits a vistes davant dipòsits a termini encara és limitat, ja que l'estalvi a vista segueix suposant gairebé un 90% del total.