Els sis grans bancs espanyols, els de l'IBEX, van guanyar gairebé 20.000 milions d'euros l'any passat, segons dades dels analistes recollits per l'Agència Efe. Això suposa que Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja van elevar els seus beneficis un 23% respecte a 2021 d'aixecats principalment per les primeres pujades de tipus d'interès en més d'una dècada. En concret, el Banc Central Europeu va elevar el preu dels diners quatre vegades, fins al 2,5%.
Fins i tot la data, només Bankinter i Sabadell han presentat els seus comptes anuals. Els altres quatre grans ho fan aquesta setmana, Unicaja el dimarts 31 de gener, BBVA dimecres 1, Santander el dijous 2 i CaixaBank el divendres 3 de febrer. Els experts destaquen que les pujades dels tipus d'interès a Europa van contribuir a l'avanç dels beneficis de la banca durant 2022, principalment en la segona meitat de l'any, que és quan comença a traslladar-se al balanç de les entitats, la rendibilitat de les quals, tanmateix, continua sent baixa, ja que no cobreix el cost de capital del sector.
Aquest és un dels principals arguments de la banca per rebutjar el nou impost creat pel Govern, amb el qual pretén recaptar 3.000 milions d'euros en dos anys. En concret, Hisenda aplicarà una taxa al sector del 4,8% amb què grava el marge d'interessos més comissions, és a dir, els nous ingressos que el sector ha obtingut per la pujada dels tipus a Europa.
Bankinter ja ha avançat que recorrerà davant dels tribunals. Mentre que el Sabadell, una altra de les entitats que ja ha presentat els seus comptes, ha traslladat que elevarà l'assumpte al seu consell d'administració abans de prendre qualsevol decisió sobre això.
Al calendari de presentacions de resultats d'aquesta setmana, el mercat espera que Unicaja Banco anunciï dimarts vinent un benefici que doblegui als 137 milions que va obtenir el 2021, sense tenir en compte els extraordinaris de la fusió amb Liberbank. Segons les estimacions del mercat, el 2022 va guanyar 310 milions, un 126% més.
El següent en la llista és el BBVA que revela aquest dimecres els seus resultats de 2022, quan la mitjana del consens del mercat consultada per EFE calcula que va guanyar 6.289 milions d'euros, un 35,2% més que els 4.653 milions de beneficis que va obtenir el 2021.
I dijous serà el torn del Santander que, segons les mateixes previsions, va obtenir un benefici net de 8.999 milions d'euros el 2022 davant els 8.124 milions que va guanyar el 2021, la qual cosa suposaria un creixement del 10,8%.
Només Santander i BBVA guanyaran més de 15.000 milions
Només els dos grans bancs espanyols estarien reportant un benefici proper als 15.300 milions el 2022, al qual caldria sumar els més de 4.600 milions que haurien guanyat CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja.
Després de la seva fusió amb Bankia, CaixaBank pràcticament va quadruplicar el seu benefici el 2021 per l'impacte extraordinari de l'operació; descomptat aquest efecte, el benefici el 2021 va ser de 2.359 milions i el mercat calcula que el 2022 ha pogut ascendir 2.962 milions, un 25,6% més. El divendres 3 de febrer presentarà els seus comptes a la seva seu de València.
En el cas del Sabadell, impulsat pels bons resultats de TSB, la seva filial britànica, i la mateixa activitat comercial, el banc va guanyar 859 milions el 2022, un 61,9% més que un any abans i el millor resultat des de 2006. I això malgrat recollir en els seus resultats l'impacte de la multa de 55 milions que el seu TSB ha hagut d'abonar al regulador britànic pels problemes que va tenir el 2018, durant la migració tecnològica, i que amb aquesta taxa ja donen per solucionat.
Bankinter, el primer en fer oficials les seves xifres, va guanyar 560 milions el 2022, un 28% més que els 437 milions d'un any abans. En aquesta xifra no s'inclouen les plusvàlues per la sortida a borsa de Línia Directa que van fer que el benefici net de 2021 arribés a 1.333 milions. El banc que dirigeix María Dolores Dancausa ha superat les seves pròpies previsions, ja que tenia per objectiu guanyar 550 milions el 2023, el mateix que va guanyar l'any abans de desprendre's de Línia Directa. Però l'entitat ho ha aconseguit un any abans.
En conjunt, les sis entitats reportaran un benefici de gairebé 20.000 milions que superarà el de 2021, un exercici en el qual es van veure beneficiades per les fusions i l'alliberament de provisions extraordinàries de la pandèmia, i en el qual ja es van anotar els millors resultats des de la crisi financera de 2008. El que sens dubte dona ales al Govern d'Espanya per reafirmar la seva decisió de gravar el marge d'interessos més comissions amb un nou impost que les entitats començaran a pagar ja al febrer. Aquest any han d'abonar els primers 1.500 milions.