Els sis bancs de l'Ibex compleixen ja amb les recomanacions recollides en el Codi de Bon Govern de les Societats Cotitzades, on la CNMV promou que les dones assoleixin el 40% dels llocs dels consells d'administració. Sabadell serà l'última entitat en assolir aquesta quota, si bé, ha anunciat el nomenament d'una nova consellera, que haurà de ser aprovat en la junta d'accionistes el pròxim 10 d'abril.

Amb la nova incorporació, el banc català comptarà amb sis dones d'un total de quinze membres. En concret, Sabadell preveu nomenar consellera independent a Ana Colonques en substitució de José Manuel Martínez, que ha renunciat com a conseller del banc després de deu anys.

D'aquesta manera, l'entitat incrementarà el percentatge de representació femenina en el consell des del 33% actual fins al 40% aquest 2024, complint la recomanació de CNMV i avançant-se un any al compromís manifestat pel mateix banc en matèria de sostenibilitat, i que situava el 2025 aquesta quota.

Santander també ha comunicat dos nomenaments de cara a la seva junta d'accionistes, que se celebrarà previsiblement el 22 de març. Però en el seu cas són homes, es tracta de Carlos Barrabés i Antonio Weiss, que s'incorporaran al banc com a nous consellers independents si reben el vistiplau dels reguladors.

El banc càntabre va ser pioner i compta amb un 40% de dones en el seu consell des de 2019, de manera que els nous nomenaments no afecten la seva estructura. Santander, de fet, és l'única entitat financera que compta, de moment, amb una presidenta al capdavant del banc, Ana Botín. Encara que Bankinter la tindrà també a partir del 21 de març, quan celebri la seva junta.

El banc ha comunicat que proposarà als seus accionistes elevar María Dolores Dancausa, actual consellera delegada, com a presidenta (no executiva) i anomenar Glòria Ortiz com CEO. De manera que Bankinter tindrà sis dones en un consell format per onze membres, la qual cosa portarà al 55% la representació. I serà el banc espanyol cotitzat amb més quota femenina.

El seguirà BBVA, que en anunciar el nomenament de Cristina de Parias en qualitat d'externa, una vegada que rebi el vistiplau del regulador i de la junta, a l'abril, portarà al 47% l'esmentada representació femenina en el consell d'administració. El banc proposarà també els seus accionistes en la pròxima junta, que se celebrarà previsiblement el 15 de març, el nomenament d'Enrique Casanueva com a conseller independent. Per la seva part, José Maldonado Ramos i Juan Pi Llorens, cessaran en els seus càrrecs.

CaixaBank, per la seva part, mantindrà intacte el seu consell d'administració aquest 2024. El banc va formar una nova cúpula el 2021, després de la fusió amb Bankia, i des d'aleshores compta amb un 40% de representació femenina, una quota que manté en tenir sis dones entre el seu consell, compost per quinze membres.

Unicaja no ha comunicat encara si realitzarà algun nomenament addicional en la seva junta d'accionistes, en la qual es nomenarà nou president a José Sevilla. Si la composició es manté com fins ara (encara en pot nomenar a un conseller o consellera més fins a arribar a quinze) el banc andalús assoleix ja el 43% de representació femenina en comptar amb sis dones d'un total de catorze membres.

En suma, els sis bancs cotitzats assoliran en els pròxims dies la xifra de 37 dones en el consell per primera vegada en la seva història i tots hauran complert la paritat en tenir un 40% o més de dones entre els seus membres. El sector s'ha posat les piles des que el 2020, la CNMV va realitzar la recomanació.

L'esmentada recomanació també afecta la resta d'empreses cotitzades de la borsa espanyola, no només a les empreses financeres. Les últimes dades facilitades per l'organisme que presideix Rodrigo Buenaventura revelaven que més d'una vintena d'empreses de l'Ibex (el 60% del total aproximadament) ja complien amb la recomanació del 40%. Gairebé una desena era pròxima, ja que superaven el 30%. I només cinc no arribaven ni al 30%, que era la xifra recomanada per a 2021.

Segons els càlculs realitzats per ON ECONOMIA, perquè totes les empreses de l'Ibex-35 se situïn en l'objectiu del 40%, s'haurien de designar 12 noves conselleres més. Acciona, Colonial, Indra, Acerinox, Aixetes, Meliá, Ferrovial, Merlin, ArcelorMittal, Sacyr, Solaria i Fluidra, són les companyies que haurien de realitzar ajustaments en els seus consells per assolir la xifra recomanada pel regulador.