Bank of America creu que l'OPA que BBVA llançada per fusionar-se amb Banc Sabadell genera beneficis per a ambdós bancs, si bé no descarta que s'augmenti el pagament en efectiu que s'oferiria per "endolcir" l'oferta. Aquestes valoracions s'inclouen dins de l'informe que Bank of America ha publicat aquest dilluns, on dona un potencial alcista del voltant del 30% a BBVA en Borsa, amb un preu objectiu de 13 euros per acció, i ha llançat la recomanació de 'comprar' el valor.
Sobre l'OPA, i en general sobre el mercat de fusions i adquisicions a Europa, la firma explica que aquestes operacions poden contribuir que els bancs europeus guanyin competitivitat davant els seus homòlegs nord-americans gràcies a una eficiència en la inversió tecnològica, un dels arguments que BBVA està utilitzant com racional de l'operació plantejada amb Sabadell. En aquest sentit, exposa que els bancs dels EUA inverteixen tres vegades més en tecnologia que els bancs europeus. "Si bé una despesa més gran en tecnologia no és garantia d'un retorn més important, l'evidència suggereix una eficiència més gran a mitjà termini. La nostra anàlisi, amb dades d'aquells bancs que informen sobre la despesa tecnològica, és que existeix una gran divergència entre els bancs europeus", indica l'informe.
Aquesta situació es produeix en un entorn amb fintechs i empreses tecnològiques que estan oferint ja productes financers directament als clients. "Els bancs han hagut d'actualitzar sistemes i processos obsolets i s'han enfrontat a més costos reguladors i a migracions al núvol mentre desenvolupen noves solucions digitals", prossegueix Bank of America. Això suposa costos fixos "significatius" que requereixen recursos per part de les entitats. Tanmateix, segons l'informe, la major part d'aquests recursos s'utilitzen en mantenir actius els sistemes, mentre que només una petita part es destinaria realment a la inversió tecnològica.
Bancs més grans
"Creiem que Europa necessita bancs més grans, més forts i més rendibles. Les fusions i adquisicions ajudarien a augmentar l'escala i reduir la fractura competitiva dels bancs de la UE davant els seus parells internacionals i els neobancs", sostenen els experts de Bank of America. En el que no està d'acord la firma nord-americana amb l'oferta realitzada per BBVA és en els estalvis de costos i en l'impacte de capital calculats per la mateixa entitat. D'una banda, creu que les sinergies proposades són "conservadores" i creu que podrien elevar-se fins al 50% o el 60%.
"L'oferta de BBVA es basa en un estalvi de costos de 750 milions d'euros, abans d'impostos, i això implicaria reduir aproximadament el 38% de la base de costos de Sabadell a Espanya i només 300 tancaments de sucursals. Això ens sembla massa conservador, la qual cosa implica que l'oferta tindria marge per millorar," afirma sobre això. Així creu que les sinergies, basant-se en anteriors operacions, assolirien aquest rang del 50% al 60%.
Tancar més sucursals
Per a això, podria produir-se un "fort ajustament geogràfic" de tal manera que, comptant amb mesures d'inclusió financera, BBVA en podria retallar més del doble de les 300 sucursals anunciades, és a dir, fins a 600. Així, eleva l'estalvi fins als 980 milions d'euros i un cost per integració de 1.400 milions d'euros després d'impostos.
Quant a l'impacte de capital, creu que la integració consumiria uns 55 o 60 punts bàsics de CET1, davant els 30 punts bàsics calculats per BBVA, a causa del cost més gran que suposaria l'operació. Amb una prima aproximada del 15% -amb dades a tancament de 9 de gener-, la compra generaria uns 630 milions de fons de comerç, la qual cosa no permetria absorbir els costos de la integració, provisions o deterioraments. Tanmateix, creu que la ràtio de CET1 es mantindria, fins i tot amb tot, per sobre del 12%.
Quant a l'oferta que BBVA llançarà als accionistes de Sabadell, Bank of America creu que podria millorar-la fins i tot valorar l'entitat catalana en 12.000 o 13.000 milions d'euros a través d'introduir més efectiu a l'oferta, fins a 1.000 o 2.000 milions d'euros, i això implica un pagament d'entre 0,20 i 0,40 euros per títol.
Per sota de 2,5 euros
Això portaria l'oferta a un pagament total, incloent-hi el canvi d'accions, de 2,2 a 2,4 euros per acció. Tanmateix, una oferta que sigui superior als 2,5 euros per títol augmentaria el risc d'execució i erosionaria el potencial alcista de BBVA. "Aquesta és la frontera de creació de valor, segons les estimacions de sinergies que tenim", assenyala Bank of America. A començaments d'octubre, i a conseqüència dels pagaments de dividends que van repartir per aquestes dates tant BBVA com Sabadell, el mateix BBVA va comunicar un canvi en el canvi d'accions que oferirà en l'OPA i la introducció d'un pagament en efectiu: passava d'oferir una acció de nova emissió de BBVA per 4,83 accions de Sabadell a oferir una acció del banc per 5,0196 títols del banc català i un pagament en efectiu de 0,29 euros per títol.
Es pot recordar, referent a això, que tant el president de BBVA, Carlos Torres, com el conseller delegat, Onur Genç, han reiterat en diverses ocasions la negativa a millorar l'oferta per considerar que ja es tracta d'un preu competitiu per Sabadell. Sobre la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), recorda que al novembre l'organisme va decidir elevar l'anàlisi de l'OPA a Fase 2 per analitzar en detall els possibles efectes de l'operació sobre la competència en el sector bancari. Espera que aquesta investigació acabi aquest mes de març.