Els impagaments creixen i a Bankinter els crèdits en fase 3, els qualificats de dubtosos, assoleixen ja els 1.830 milions d'euros, el seu nivell més gran en sis anys. El banc, que ha estat el primer a presentar resultats del tercer trimestre, ha comunicat que la seva taxa de morositat ha pujat del 2,1% al 2,2% a nivell grup (inclosos Portugal i Irlanda) i en concret, del 2,3% al 2,5% a Espanya. Tot això en només nou mesos, des que va arrencar l'any i fins al setembre.
Però la pujada de la morositat no és una cosa exclusiva del banc que dirigeix María Dolores Dancausa, CaixaBank i BBVA van avançar fa només uns dies que la morositat de les seves hipoteques també estava començant a pujar, per la qual cosa s'espera que durant els pròxims dies tota la banca anunciï un repunt de crèdits morosos.
Amb la venda d'hipoteques ocorre el contrari. Les dades del Banc d'Espanya indiquen que aquest any s'estan firmant un 20% menys de préstecs que l'any passat per la pujada de tipus d'interès, i aquest dijous, Bankinter confirmava aquestes xifres. En el seu cas, la nova producció hipotecària ha estat de 4.300 milions d'euros des de començament d'any, un 17% menys que el 2022.
A Espanya, la seva quota de mercat s'ha desplomat en més del 60% en tot just dos anys, actualment té un 5,7% de quota a nova producció quan fa dos fregava el 10%. L'entitat ja ha explicat en diverses ocasions que van ser dels primers a apujar preus quan va despuntar l'euríbor i això li ha passat factura.
La mora puja i anticipa un canvi de cicle
"El repunt de la morositat ve sobretot del crèdit al consum, el que pot ser un indicador de què està per venir", explicava aquest dijous el director financer de Bankinter, Jacobo Díaz, en la presentació de resultats, on va presumir que malgrat la pujada de la taxa de mora a Espanya al 2,5% "continua estant molt per sota de la mitja del sector" que és del 3,5%.
La morositat de la banca espanyola es troba en nivells mínims, no vistos des d'abans de l'esclat de la crisi financera de 2008. I malgrat la inflació de l'últim any i les deu pujades de tipus, l'han mantingut a ratlla. Però totes les entitats ja han anunciat que ha començat a despuntar i que inevitablement en pujarà més en els mesos vinents. En alguns casos perquè hi haurà llars que no puguin fer front al pagament de la hipoteca i en d'altres, perquè es deixaran de pagar els crèdits, ja que el context serà de menor creixement econòmic.
Per això, el Banc Central Europeu i el Banc d'Espanya han demanat a les entitats que siguin prudents i augmentin les seves provisions per a així cobrir-se del risc d'impagament. Bankinter ja ho ha fet, la seva cobertura ara és del 66%, la qual cosa es tradueix en 1.200 milions de provisions per risc de crèdit.
Optimisme moderat al mercat hipotecari
Bankinter és optimista i preveu que el mercat hipotecari pugui començar a remuntar a partir d'aquest últim trimestre. L'elevat preu de l'habitatge i la pujada dels tipus d'interès, que ja estan al 4,5%, ha frenat la demanda aquest any, però aquesta demanda existeix i ha de començar a sortir. "Les xifres de tancament d'any seran molt semblants a la d'ara", reconeixia el director financer, qui vaticina que la caiguda serà de doble dígit, com l'actual. "Però el quart trimestre sol ser bo, soc optimista".
Jacobo Díaz confia que la hipoteca dual que acaben de llançar al mercat "serà un revulsiu". Una opinió que compartia la consellera delegada, "és un producte trencador i innovador que et cobreix de la pujada o baixada dels tipus d'interès", comentava Dancausa; Recentment, en una recent entrevista amb ON ECONOMIA, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Sants González, també confirmava que hi ha una demanda captiva d'hipoteques que ha de començar a sortir, encara que, segons la seva opinió, es produirà al llarg de l'any que ve.
L'equip d'analistes de Renda 4 considera que el banc que més patirà aquest any la caiguda hipotecària serà Unicaja. "És el seu principal segment de negoci", recorden, i s'espera una acceleració en el ritme de caigudes aquest trimestre tant per estacionalitat com per menor demanda. De gener a juny, el banc andalús ja va concedir un 36% menys d'hipoteques que l'any passat.
Unicaja, per cert, també ha registrat ja un augment de la taxa de morositat en els primers sis mesos de l'any, la mateixa ha passat del 3,5% de desembre al 3,6% de juny i precisament aquesta pujada es registra en els préstecs hipotecaris de particulars. D'aquesta manera, la morositat en Unicaja és superior a la mitja del sector, que com s'ha esmentat és del 3,5%.