Bankinter confia a assolir els 1.000 milions de beneficis aquest 2025. El banc es va fixar aquesta meta a tancament de l'exercici 2024, any en què va guanyar 953 milions d'euros, la xifra més gran de la seva història. El banc va fer les previsions abans que Donald Trump desencadenés una guerra d'aranzels entre el seu país, els Estats Units, i la resta del món. Un fet que no només ha sacsejat als mercats borsaris, sinó que ha portat a revisar a la baixa les previsions econòmiques d'alguns mercats.
Preguntada, llavors, per si les previsions de Bankinter canvien davant d'aquest nou escenari de volatilitat i incertesa, la consellera delegada de l'entitat es mostrava rotunda. "Respecte al sostre de vidre, confirmo que la nostra meta és assolir els 1.000 milions de beneficis el 2025. No dic que vagi a ser fàcil, però ens" abocarem, assegurava Glòria Ortiz aquest dijous en la presentació de resultats del primer trimestre.
Ortiz comentava que "ningú no es podia imaginar" en l'última presentació de resultats (celebrada el 31 de gener), "el que anava a desencadenar després, una guerra aranzelària". Tanmateix, ens trobem en un període "d'enorme incertesa i volatilitat", ja que Trump, ara, ens ha donat una treva de 90 dies. I el resultat final dependrà d'aquestes negacions que estan tenint lloc, encara que ahir l'FMI ja va avisar que l'economia americana s'està veient afectada i espera caigudes d'entre l'1% i el 2% en el PIB. A Europa, tanmateix, hi haurà menor impacte i a més, els anuncis recents d'inversions massives en defensa i infraestructura compensaran en part l'impacte dels aranzels i ajudarà a sectors com l'automobilístic a recuperar-se.
En el primer trimestre, de gener a març, Bankinter va guanyar 270 milions d'euros, segons els comptes presentats al mercat aquest dijous, en els quals el seu marge d'interessos ja mostrava una reducció per la baixada de tipus. El banc, tanmateix, destaca que l'activitat comercial és molt forta i li permetrà continuar sostenint les xifres, també les comissions i l'impost a la banca, pel qual aquest any no pagaran res.
Sobre el possible impacte dels aranzels en la qualitat del crèdit, Ortiz assenyalava que encara "és molt aviat" per veure-ho. "Quan hi ha hagut grans crisis, els impactes arriben a l'economia real amb molt temps, veiem impacte als mercats, que és on es descompten cada dia les coses. Però com cada dia hi ha notícies oposades sobre els aranzels, tan aviat pugen com baixen", agregava.
La CEO de Bankinter assegurava llavors que, ara com ara, no veuen "res d'impacte en la qualitat del crèdit", de fet, els resultats del primer trimestre "han estat molt bons en totes les geografies i el seu volum de crèdit és sa". Encara que continuen analitzant la seva exposició al sector exportador per calcular si poden veure's afectats. En aquest sentit, recordava que Espanya té poca exportació als Estats Units, uns 18.000 milions, mentre que a Alemanya es quadruplica la xifra. Per això, preveu que l'impacte a Espanya serà més "de segona ronda".
Tanmateix, la crisi desencadenada per Trump s'ha produït aquest mes d'abril i els resultats del banc són fins al març, per la qual cosa no reflectirien en cap cas si ja hi ha impacte. Sobre això, Ortiz reconeixia que la caiguda dels mercats sí que ha restat valor a les carteres. I que la demanda de crèdit ha estat una mica menor, però ha tingut més a veure la Setmana Santa, que sol ser de poca activitat."Han passat pocs dies, crec que al juny estarem en millor situació de comentar el que estem veient i sobre terreny segur", puntualitzava.
En qualsevol cas, on ja s'ha vist impacte és en l'euro (que s'ha apreciat davant el dòlar) i en els tipus d'interès, que el BCE ha tornat a baixar aquest mes. Però a futur, "Bankinter no espera que els tipus baixin molt més" de com es troben avui.