Bankinter segueix creixent i no només en resultats, també en plantilla. Entre 2020 i 2022 -uns anys eclipsats no només per la pandèmia, també pels milers d'acomiadaments de la banca per les fusions i els estalvis de costos- el banc que dirigeix María Dolores Dancausa he elevat en gairebé 350 persones el nombre de treballadors, el que al seu torn ha fet que l'entitat dispari en més d'un 10% les despeses de personal en el mateix temps.

En concret, Bankinter aflora a tancament de l'exercici 509 milions de despesa davant els 460 milions de 2019. A aquesta pujada també ha contribuït la bonificació de 1.000 euros que Bankinter ha pagat als seus 6.419 treballadors d'Espanya i Portugal. La mateixa consellera delegada va explicar aquest dijous en la presentació de resultats que aquesta "despesa extraordinària" ha estat de 15 milions d'euros.

A part de la bonificació, destacava, el banc ha incrementat la retribució variable dels treballadors "per l'èxit de les campanyes comercials". Així mateix, les despeses generals de Bankinter han crescut per l'entorn inflacionista. I és que l'entitat va decidir fer millores sobre acord salarial assolit entre els sindicats i l'Associació Espanyola de Banca (AEB), la patronal que els representa.

En concret, va decidir que la pujada del 4,5% que es va negociar per als treballadors que es regeixen pel conveni col·lectiu de banca s'estengués a tota la plantilla, com va avançar ON ECONOMIA. De manera que també s'han beneficiat d'aquest augment els empleats de consultoria, contact center i d'altres àrees del banc.

El director financer del grup, Jacobo Díaz, tancava la porta que hi hagués millores addicionals. Explicava que els costos operatius havien crescut un 7,6% durant l'any per la retribució de plantilla més important però assegurava que es tractava d'una despesa "extraordinària" que no serà "recurrent". Alhora, justificava que la caiguda del banc en borsa (de gairebé el 3% dijous) també estava relacionada amb aquesta despesa extraordinària no esperada pel mercat.

Quant al nombre de treballadors. María Dolores Dancausa presumia d'haver incrementat la plantilla durant l'última dècada "de manera continuada". En concret, en més de 1.000 fets servir a Espanya des de 2012 i fins a 2022 sense comptar amb els treballadors que van integrar al banc després de l'adquisició d'EVO Banc i Avantcard el 2019. L'augment de personal més important es va produir durant l'últim any.

Segons reflecteix l'informe financer de Bankinter, l'any passat es van incorporar al banc uns 280 treballadors. Ja a l'estiu, durant la presentació dels resultats semestrals, la CEO va avançar que havien posat en marxa "un ambiciós pla de contractació" centrat a incorporar talent jove al banc. La majoria de les noves contractacions han estat perfils STEM, l'esmentat terme és l'acrònim de Science, Technology, Engineering and Mathematics. És a dir, que el banc ha apostat per treballadors més enfocats a l'analítica de dades, informàtica o enginyeria, que són actualment els perfils més demandats, en les empreses i també per la banca.

Dancausa sempre ha explicat que Bankinter no va créixer gaire "en els temps de bonança de la banca" ni en oficines, ni empleats, però això els va beneficiar en les èpoques de vaques magres perquè no van haver de fer reduccions dràstiques de plantilla com els seus competidors. Seria el cas de Santander, Banc Sabadell, Caixabank, BBVA i Unicaja Banc que durant la pandèmia han reduït les seves plantilles, via ERO, en unes 20.000 persones i han tancat fins a 5.000 oficines. Mentrestant, Bankinter ha mantingut intacta la seva xarxa d'oficines (a 446 sucursals) i ha incrementat a poc a poc la seva plantilla.

Bankinter "continuarà creixent" fins i tot amb el nou impost

La consellera delegada assegurava que Bankinter "continuarà creixent" el 2023. De fet, l'entitat pretén mantenir el resultat de 2022 (560 milions d'euros) malgrat la inflació i encara que aquest any ja pagaran el nou impost a la banca, que grava en 4,8% del marge d'interessos més les comissions. El banc calcula que els restarà entre 80 i 100 milions d'euros cada any, fins al 15% del benefici publicat dijous.

"Aquest nou impost no suposarà un fre perquè confiem que el banc continuarà tenint una activitat extraordinària i en què no tingui efecte resultat", subratllava. Una de les raons per les quals Bankinter confia a mantenir les xifres de 2022 és perquè té intenció de recórrer-ho, com ja ha deixat clar Dancausa en alguna ocasió.

"Pagarem l'impost en la data que ens imposin", previsiblement ja al febrer, comentava aquest dijous sobre això. Però després arribarà el recurs, al qual s'afegiran totes les entitats afectades i del que no va voler avançar "els arguments tècnics", perquè seria "poc prudent", concloïa.