Bankinter ha presentat uns resultats històrics. Ja al juny, el banc havia guanyat més diners que en tot 2022, de manera que els seus números només han millorat entre juliol i setembre. "Hem completat tres trimestres de beneficis rècord", presumia aquest dijous la consellera delegada, María Dolores Dancausa, en la presentació de resultats. El benefici assolit per l'entitat durant els primers nou mesos de l'any ha estat de 684,7 milions d'euros (gairebé un 60% més que l'any passat) i ha estat sostingut, principalment, per les pujades de tipus d'interès.
Però el resultat podria haver estat molt més gran de no haver explicat amb l'impacte de l'impost a la banca, que a Bankinter ha estat de 77,5 milions d'euros pels comptes de 2022. La CEO assumeix que la factura serà encara pitjor l'any que ve, quan els toqui pagar l'impost corresponent als comptes d'aquest 2023, ja que aquest gravamen va contra el marge d'interessos i aquest s'ha disparat precisament per les contínues pujades de tipus. De gener a setembre ja és gairebé un 54% més alt que l'any passat.
"L'any que ve pagarem més dels 77,5 milions que ens ha tocat aquest any, va contra el marge d'interessos i aquest ha crescut moltíssim", reconeixia la consellera delegada. Dancausa insistia, com ha fet en ocasions anteriors, en què el tribut "és injust i discriminatori" i demanava que fos temporal "vingui el Govern que vingui". Si bé, en els últims mesos s'ha especulat que podria fer-se permanent.
Preguntada per aquest assumpte, la CEO es mostrava taxativa, "generaria inseguretat jurídica, no es pot estar canviant d'opinió permanentment". Bankinter va recórrer l'impost l'endemà de pagar-lo, de manera que ara l'assumpte està ara judicialitzat. Per això, l'executiva indicava que de moment "l'assumpte està oblidat".
Dancausa no ha donat la seva opinió, com sí que ha fet altres vegades, sobre l'impacte que pugui tenir per a la banca i l'economia la incertesa política que hi ha a Espanya, on continua sense formar-se un govern tres mesos després de les eleccions generals i encara hi continua havent negociacions. "Som en un país que té un enorme potencial més enllà del polític. Pertanyem a l'OTAM, que és molt important en aquests temps, som part de la Unió Europea i tenim una moneda única, va més enllà del que negociïn uns polítics o d'altres".
Tanmateix, ha reconegut que existeixen algunes debilitats per a la banca. "Som un reflex de què és l'economia a Espanya i veiem un cert alentiment de l'activitat econòmica, amb una caiguda de les exportacions, fre del sector immobiliari...". També alertava que els estalvis generats en la pandèmia ja "s'estan acabant" i les famílies hora els substitueixen per consumir crèdit.
També hi ha debilitats estructurals a Espanya que afecten la banca, afegia, "com el deute, que està en màxims històrics". L'executiva de l'Ibex-35 també s'ha referit a les incerteses globals, com la guerra a l'Orient Mitjà. "Sembla que s'espera veure l'abast del conflicte, però és molt seriós i pot tenir conseqüències en el negoci bancari", concloïa.