Bankinter va finalitzar els nou primers mesos de 2023 amb un benefici net atribuït de 685 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 59% respecte al mateix període de l'any anterior, segons ha informat aquest dijous l'entitat financera en publicar el seu compte de resultats trimestral.
Els ingressos totals (marge brut) del banc van ser de 2.005 milions d'euros, la qual cosa equival a una alça del 32% respecte al període de gener a setembre de 2022. D'aquesta xifra, els ingressos per interessos nets (marge d'interessos) van ser de 1.639 milions d'euros, un 54% més.
La inversió creditícia i els recursos minoristes de clients del banc que presideix María Dolores Dancausa van créixer a taxes properes al 3%, i els recursos gestionats fora de balanç (fons d'inversió i pensions i gestió patrimonial/sicav) es van incrementar un 17%. Quant a la rendibilitat sobre recursos propis, ROSEGA, millora fins al 17,1%, sis punts percentuals més que fa un any, el nivell més elevat de l'última dècada, amb un ROTI del 18,2%.
Bankinter destaca haver consolidat al tancament del tercer trimestre de l'any la bona evolució que han experimentat les diferents línies de negoci al llarg de l'exercici, "on s'evidencia el potencial de l'entitat per a continuar creixent i aconseguint majors quotes de mercat i de beneficis". D'aquesta manera, l'activitat més gran i un entorn més elevat de tipus han causat millores en tots els marges del compte i en totes les ràtios de l'entitat: rendibilitat, capital i eficiència.
Morositat per sota de la mitjana del sector
Pel que fa a la ràtio de capital CET1 fully loaded (que mesura la solvència del banc), aconsegueix el 12,5%, 4,8 punts percentuals per sobre del mínim regulador exigit a Bankinter pel Banc Central Europeu (BCE), que és el menor entre la banca cotitzada a Espanya, del 7,73%. Quant a la ràtio de morositat, "es manté en un òptim 2,2%, 9 punts bàsics per sobre de la xifra de fa un any, però bastant per sota de la dada mitjana del sector, que segons el Banc d'Espanya se situava a juliol en el 3,5%", assenyala el banc. No obstant això, Bankinter millora la cobertura de la seva morositat fins al 66,2% al tancament de setembre.
La ràtio d'eficiència del banc a 30 de setembre "millora substancialment fins a situar-se en nivells principals dins del sector", un 34,9% que suposa superar la registrada en el mateix període de l'any anterior, que era del 43,2%. Posant el focus específicament en la ràtio d'eficiència del negoci a Espanya, aquesta se situa en el 31,6%. I referent a la liquiditat, el banc compta amb un volum de dipòsits que continua estant per sobre del volum de crèdits, amb una ràtio dipòsits sobre crèdits del 104,9%.
Els actius totals del grup se situen en 108.362,7 milions d'euros. La cartera de crèdits sobre clients se situa al tancament del tercer trimestre en els 74.879,2 milions d'euros, un 2,8% més que fa un any. Quant a la inversió creditícia a Espanya, el creixement és una mica inferior, del 0,7%, "resultat d'un alentiment d'aquesta activitat en el nostre mercat". No obstant això, el banc assenyala que sali guanyant si es compara amb les dades del sector, que apunten una caiguda del 3,2% (amb dades a agost del Banc d'Espanya).
A tancament de setembre, els recursos minoristes de clients de Bankinter aconsegueixen els 78.258 milions d'euros, un 2,6% més que fa un any, amb una reducció en la cartera de comptes corrents però, paral·lelament, amb un fort creixement en l'epígraf d'imposicions a termini. "I tot això quan es continua produint transvasament des d'aquests recursos cap a productes de major valor afegit per al client, com els fons d'inversió i de pensions", assenyala l'entitat.
D'aquesta manera, el total de recursos gestionats fora de balanç experimenta un creixement del 17% respecte a la xifra de fa un any. "Tot aquest creixement en recursos, dins i fora de balanç, denota la capacitat d'atracció i captació de clients del banc en un entorn molt competitiu", asseveren des de Bankinter.
Creixement dels marges
D'altra banda, els marges de Bankinter s'han mantingut a l'alça en aquest període, gràcies a "un major impuls comercial", especialment reflectit en productes de valor i en línia amb la pujada dels tipus d'interès reflectida des de principis de l'any. Així, al tancament de setembre, el marge d'interessos es va situar en 1.638,7 milions d'euros, la qual cosa suposa un 53,8% més que fa un any, "amb un marge de clients que ha vingut creixent cada trimestre, fins al 3,03% al 30 de setembre d'enguany, reflectint una bona gestió dels diferencials".
Respecte al marge brut, que engloba tots els ingressos del grup, aconsegueix els 2.005,1 milions d'euros, cosa que significa un 32,1% més que fa un any. Les comissions netes suposen una contribució al marge brut, excloent l'impost a la banca, del 22%. Desglossant tot el bloc de comissions, podem veure que les comissions percebudes pels diferents serveis operatius, d'assessorament o de gestió s'incrementen en aquest període un 2,6%. Paral·lelament, les comissions pagades als socis del grup (agents financers i clients de Banca Partner), experimenten un creixement del 6,1%, donada la bona evolució d'aquests negocis.
La diferència entre ambdues, les comissions netes, ascendeixen al 30 de setembre a 459,1 milions d'euros, la qual cosa suposa un 1,5% de creixement respecte a la dada de fa un any. I quant al marge d'explotació abans de provisions, aquest arriba fins als 1.305,4 milions d'euros, un 51,3% més. Situació que es dona després d'absorbir uns costos operatius que s'incrementen un 6,8% en el període analitzat, "donats uns majors costos d'administració i una major retribució variable de la plantilla", però en qualsevol cas inferiors aquests costos al creixement dels ingressos.