Bankinter sucumbeix davant dels seus principals competidors i abarateix per primera vegada en gairebé dos anys la seva hipoteca fixa. El Banc Santander va iniciar la guerra de preus a la baixa a finals de novembre, després que el Banc Central Europeu interrompés les pujades de tipus d'interès després de 10 alces. Mentre que CaixaBank, Sabadell i Abanca van seguir els seus passos uns dies després. Tanmateix, no ha estat fins al començament d'aquest el 2024 quan el banc que dirigeix María Dolores Dancausa (que aviat es convertirà en presidenta) ha donat el seu braç a torçar.
BBVA, per tant, és l'únic gran banc que no ha mogut fitxa. Malgrat això, continua tenint uns interessos més competitius que alguns dels seus rivals, ja que ofereix la seva hipoteca fixa a 30 anys al 4,12% TAE (si està bonificada, és a dir, si el client contracta a més alguna assegurança). Mentre que Abanca, que ja l'ha rebaixat més d'un 1%, la continua oferint al 4,8% TAE (també bonificada), igual com CaixaBank. I Sabadell, que també l'ha baixat, l'ofereix al 4,53% TAE.
Fins ara, només Santander havia portat la seva hipoteca fixa per sota del 4%, en concret, al 3,39% TAE en el cas de la hipoteca bonificada. Però la rebaixa de Bankinter (del 0,3%) també la col·loca en aquesta lliga, si bé, l'entitat ofereix ara la seva hipoteca fixa al 3,89% TAE.
La consellera delegada de Bankinter va reconèixer fa un any, en la presentació dels resultats anuals de 2022, que van ser els primers del mercat "en apujar els preus a tipus fix" quan l'euríbor (que serveix de guia a les hipoteques variables) es va tornar a positiu l'abril d'aquell any i es va disparar. El banc preveia una fugida en massa a les hipoteques fixes i les va encarir, com van fer després la resta de bancs.
Per aquesta raó, ha venut moltes menys hipoteques del que acostuma i ha perdut quota de nova producció cada trimestre fins al setembre, que és l'últim mes del qual hi ha dades disponibles fins i tot que el banc presenti els del conjunt de l'any passat el pròxim dia 25. Tanmateix, en els últims resultats presentats pel banc, el director financer de Bankinter, Jacobo Díaz, ja va avançar que esperaven tancar el 2023 amb una caiguda d'hipoteques en línia amb l'observada durant tot l'exercici. "Les xifres de tancament d'any seran molt semblants a la d'ara", comentava, "la caiguda serà de doble dígit".
Però de cara a 2024 l'escenari serà diferent. L'euríbor ha tallat la seva ratxa alcista i a més, ha baixat tant al novembre com al desembre. De fet, es mou ara per sota del 4%, en concret en l'entorn del 3,5% i la previsió dels experts és que no torni a despuntar tant. Tampoc no hi ha previsions que els tipus, instal·lats en el 4,5% des de setembre, tornin a pujar. Així que la banca ha començat a relaxar les seves condicions per deixar diners i ha començat fent-ho amb els préstecs per comprar un habitatge, els més demandats a Espanya, que és un país de propietaris.
Bankinter, a més, ha abaratit la hipoteca fixa que ven a través de Coinc, el seu portal d'estalvi. En concret ha portat del 3,75% al 3,44% TAE l'interès a 30 anys. Encara que de moment no ha modificat la d'Evo, el seu banc digital.
Es vendran més hipoteques en la segona meitat d'any
Totes les esperances del sector financer estan dipositades en aquest 2024 i en concret, en la segona meitat, moment a partir del qual es preveu que es reactivi la demanda d'hipoteques. L'Agència Negociadora de Productes Bancaris també ho creu així.
En concret, l'empresa, que es dedica a la intermediació hipotecària assenyala en un comunicat que el mercat hipotecari es girarà a partir del segon semestre de l'any, quan els bancs reforçaran la seva oferta amb productes més competitius, en un entorn més favorable a la compravenda d'habitatges que el registrat el 2023, on hi ha hagut caigudes per sobre del 20% en la venda d'hipoteques.
De fet, la firma destaca que uns tipus més baixos, com ja s'esperen per a aquesta data, afavoriran de nou les ofertes a tipus fix en detriment de les variables i les mixtes.