Nou revés per a la banca. Després del gravamen temporal que el govern ensapnyol ha imposat a les entitats el 2023 i 2024, atès el context de pujades de tipus d'interès, i amb què grava el 4,8% dels interessos i comissions, ara, el Ministeri d'Economia ultima el Reial Decret sobre Institucions d'Inversió Col·lectiva, que limitarà les comissions que cobren per vendre fons d'inversió.
Per a alguns bancs espanyols suposen més del 30% del total de les seves comissions, pel que aquest canvi "suposa limitar futurs ingressos i no és positiu per al sector", apunten des de Renda 4. Encara que recorden que en la majoria d'entitats les comissions que més pes tenen són la de serveis, és a dir, les que cobren als seus clients per l'operativa del dia a dia.
Una de les entitats on més pes tenen les comissions per venda de fons d'inversió és a Bankinter. De gener a juny (última data de la qual hi ha dades) va ingressar 82,6 milions d'euros per la gestió d'actius, més del 27% del total de les seves comissions. El banc que dirigeix María Dolores Dancausa sempre s'ha desmarcat respecte a la resta de bancs per tenir clients d'alt patrimoni i de més renda, i per això "la gestió d'actius i la banca privada és més forta que en la resta", explica Nuria Álvarez, analista de Renda 4.
Malgrat ingressar 82,6 milions en el primer trimestre per aquesta via, la CEO de Bankinter va reconèixer en l'última presentació de resultats celebrada el juliol que aquestes comissions havien caigut un 8,6% en comparació amb l'any passat, tanmateix, es mostrava optimista de cara a la segona meitat de l'any, ja que confiava "que els ingressos provinents de les comissions de fons d'inversió es recuperin en el segon semestre". Un pla que ara pot veure's truncat.
En el costat contrari hi hauria Sabadell, les comissions del qual per vendes de fons d'inversió a nivell grup van incloure sol el 8,4% del total, en concret 58,7 milions d'un total de 697 milions. En Unicaja, tanmateix, aquestes comissions sí que són representatives. Segons els seus últims comptes, l'entitat andalusa va ingressar 64 milions d'euros en el semestre sobre un total de 269 milions de comissions, gairebé el 24% del total.
CaixaBank, que té una quota de mercat superior al 24% en fons d'inversió, no desglossa quant en va ingressar en el primer semestre amb la seva venda. L'entitat catalana l'inclou dins de les comissions d'actius sota gestió, que a més de fons d'inversió inclou plans de pensions i que van ascendir a 575 milions fins al juny, el 31% del total. Tampoc no ho fan Santander i BBVA.
Per aquesta raó, l'analista de Renda 4 adverteix que "resulta molt complicat poder establir l'impacte real d'aquests canvis legislatius, ja que no expliquem amb detalls que ens permetin calcular-lo". Tampoc no desglossen quines comissions cobra cada banc, afegeix. Malgrat això, l'entitat no descarta que el mercat pugui recollir la nova norma de forma "negativa" extrapolant una caiguda de les comissions netes que no té per què produir-se, i que dependrà de les tarifes que cada banc apliqui i del pes de la tipologia de comissions.
Amb tot el Reial Decret que ultima el Govern i que respon a l'adequació de la regulació espanyola a les directrius marcades fa uns mesos pel supervisor de mercats europeus establirà alguns límits i la banca ha d'adoptar-los. Així, quan la comissió es calculi únicament en funció del patrimoni del fons, no haurà de superar el 2,25% dels actius.
I quan el cost de gestió es calculi únicament en funció dels resultats, no podrà superar el 18% d'aquests. En el cas que l'entitat utilitzi ambdues variables, el límit serà de l'1,35% del patrimoni i del 9% dels resultats.
Pel que respecta a les comissions d'èxit només podrà abonar-se quan s'hagi acumulat una rendibilitat positiva durant un període de referència que ha d'incloure, almenys, els últims 5 anys del fons. Des de Renda 4 destaquen que al mercat espanyol hi ha al voltant de 500 fons (incloses totes les seves classes) amb comissions d'èxit, que oscil·len entre el 2,5% i el 20%. La comissió d'èxit mitja al mercat és del voltant del 7% i només dos fons carreguen el 20% als seus clients.
Álvarez creu que, encara que la banca es veurà impactada pel límit del Govern amb les comissions que cobren per vendre fons, "probablement aquest impacte no és significatiu" però si ho serà per la comissió per èxit, doncs el que abans es rebia al cap de tres anys, ara serà en cinc sempre que el fons aguanti aquell període donant una rendibilitat positiva.