Barceló haurà obert 20 nous hotels a finals de l'exercici. La companyia passa un moment dolç, de resultats rècord, i espera seguir amb el ritme d'adquisicions el 2025. De fet, invertirà més de 400 milions d'euros en compres i reformes durant el proper any. "No tenim deute en balanç i continuem generant ebitda positiu. Per tant, la caixa inversora és alta".
Així ho avançava aquest dimarts el conseller delegat d'EMEA, Raúl González, en un encontre. La idea del grup, que disposa de 300 hotels, és créixer als països on ja tenen establiments per consolidar-se, en lloc d'obrir noves destinacions. Encara que si sorgeix alguna oportunitat, la intentaran aprofitar. Quant a fusions, "estem oberts a tot el que tingui sentit, però em sembla més possible una operació de paquet o de companyia", aclaria.
González creu que Espanya, on compten amb un centenar d'hotels, "és cara" perquè "hi ha molta demanda". Però també ho pensaven el 2023 i al final, el grup va comprar quatre hotels i en total, va realitzar vuit obertures a Osca, Barcelona, Múrcia, Granada, Benidorm, Pamplona, Valladolid i Lanzarote. Encara que el grup Barceló va comprar encara més al Marroc (per exemple, a Casablanca i Rabat) i actualment continuen mirant coses en aquest país.
"Pensem que tenim futur". Així, al gener van obrir un nou hotel a Tànger, en aquest cas en règim de lloguer, i es van convertir en l'hotelera espanyola amb més presència al país, en assolir els nou allotjaments. En els mesos posteriors, el seu creixement es va expandir per Tailàndia, Grècia o Itàlia, on han adquirit un nou hotel. A la capital d'Itàlia, Roma, tenen previst "fer una inversió important" perquè volen convertir-lo en el principal hotel MICE de la ciutat.
Al llarg de l'estiu, Barceló ha realitzat també dues obertures a Cap Verd i preveu dur-ne a terme dos més abans que acabi l'any. Les compres d'aquest 2024 han seguit per Funchal (Portugal) o la Capadòcia (Turquia). I abans que acabi l'any, esperen obrir a Bahrain i les Maldives. El seu full de ruta passa també per inaugurar un nou hotel a Alemanya, a la zona d'Adeje (Tenerife), i canviar de marca un hotel que el grup té en Emirats.
Barcelo batrà en 22024 els seus resultats rècord
El Grupo Barceló va facturar el 2023 uns 6.700 milions d'euros, va assolir un ebitda de 400 milions i un benefici de 193,9 milions d'euros, la qual cosa suposa uns resultats rècord. Per la seva part, el deute financer de l'hotelera es va situar en 57 milions d'euros.
Per a aquest 2024, González ha avançat que l'ebitda serà superior als 500 milions, en termes comparables, i que els ingressos creixeran un 20% respecte a l'any passat. Per la qual cosa revalidarà àmpliament els resultats rècord de l'any passat.
Només a l'estiu, explicava el CEO, els ingressos han estat un 8% més alts que els del 2023. "I espero que l'últim trimestre estiguem creixent en doble digito baix", agregava. Amb tot, Barceló anticipa any rècord "en ingressos i marge". Segons la seva opinió, el mercat espanyol ha funcionat "raonablement bé", malgrat que l'espanyol ha començat a viatjar més fora aquest 2024 que en anys anteriors. Tanmateix, el mercat internacional "l'ha compensat amb escreix".
González creu que hi continua havent un desig del viatge i el sector és més resilient que altres sectors d'activitat. "La gent prefereix viatjar i estalviar en altres partides", comentava. Encara que els ingressos ja no creixeran tant com ho han fet des de la pandèmia, de fet, l'ADR del grup (de l'anglès, Average Daily Rate, que correspon a la tarifa mitjana diària d'una habitació) va declinant. "No és una situació depressiva", explicava, és que "no es pot encoratjar a ritmes del 10% cada any", concloïa.