Pantalles transparents, cotxes voladors i robots mascota. A Fira de Barcelona, a pocs quilòmetres del centre de la capital catalana, hi ha un món paral·lel on veure el futur és possible i on inclús el més irreal, sembla real. Amb 240.000 metres quadrats de superfície, l'espai ha quedat petit i l'objectiu és ampliar-lo en 60.000 metres quadrats de superfície més i posicionar Fira de Barcelona amb la justa dimensió per competir com a referent mundial en l'atracció de nous salons i fires internacionals. Les expectatives són altes i la finalitat del director general de la institució, Constantí Serrallonga, és que l'ampliació "permeti donar resposta a les necessitats de creixement dels salons firals que han confiat en nosaltres i aprofitar les oportunitats que estan sorgint". 

I és que el recinte barceloní ja compta amb vaixells insígnia de les convencions com són el Mobile World Congress i l'Integrated Systems Europe (ISE). Ambdós certàmens se celebren a Fira i el segon ja li està començant a trepitjar els talons al primer. Mike Blackman, director general de l'ISE, creu que l'esdeveniment audiovisual podria arribar a superar el MWC en uns anys. "És realista i absolutament possible", ha indicat recentment en el marc de l'inici del saló, tot remarcant que els dos congressos "són complementaris i en cap cas rivalitzen". "Encara no hem tocat sostre", ha defensat Blackman aquests darrers dies. 

Impacte de 385 milions i 73.000 congressistes

Des de l'ISE calculen que el congrés ha reunit a més de 73.000 persones, en comparació amb les 58.000 que va aplegar el 2023 i preveu generar un impacte superior als 385 milions d’euros, xifra registrada l’any passat. Respecte a l'espai, la 20a edició del saló ha comptat amb 82.000 metres quadrats de superfície, el que suposa un 30% més que l’any passat i un 50% més que el 2019, quan va celebrar el seu congrés més gran a la seva anterior seu als Països Baixos. Pel que fa als expositors, l'Integrated Systems Europe d'enguany preveu superar els 1.408 estands i del total d'empreses participants, al voltant de 200 que ho han fet per primera vegada. Quant a la procedència, 150 han estat companyies de la Xina i una vuitantena han sigut de Catalunya. 

"És un creixement enorme respecte a l'any passat i soc optimista en les previsions d'assistència i impacte econòmic", ha destacat Blackman, que ha reiterat la "bona relació amb Barcelona" i les sinergies entre l'administració pública i el congrés. 

Compte enrere pel MWC

En menys d'un mes, la institució acollirà el congrés més gran de telefonia mòbil. El MWC, que va aterrar a Barcelona el 2006 i que aquest 2024 se celebrarà del 26 al 29 de febrer, va tancar la darrera edició amb un impacte econòmic de 461 milions d'euros, una xifra que destaca amb els 240 milions d'euros que va registrar el 2022 i amb els 473 milions d'euros del 2019, abans de l'esclat de la pandèmia. John Hoffman, organitzador del MWC, va apuntar fa unes setmanes que els 461 milions "van superar les estimacions econòmiques, que se situaven en aproximadament 350 milions". 

En aquest sentit, va recordar que el Mobile World Congress 2023 va generar 9.100 llocs de treball (1.700 més que el 2022), i hi van participar 88.500 persones de més de 200 països de tot el món, la qual cosa va suposar un 64% més que durant el congrés de telefonia de l'any anterior. De cara a aquest 2024, Hoffman confia que superarà les xifres de 2023: "tenim l'esperança bastant sòlida que l'impacte serà millor que la de l'any passat". 

Són comparables els dos congressos?

Són comparables? Mike Blackman remarca que el Mobile World Congress i l'ISE són "complementaris i tenen punts de contacte". "Algunes de les empreses que hi participen són les mateixes, com Samsung o LG, però tenim diferents divisions d'aquestes empreses", explica. "Al MWC hi presenten telèfons mòbils, a l'ISE hi porten solucions per a la indústria audiovisual", afegeix. En aquesta línia, Miquel Rutllant, president del Clúster Audiovisual de Catalunya, agrega que "tot i que tenen coses en comú, l'ISE i el MWC són dos mons diferents, no es podrien fusionar", tot i que apunta que "la tendència és que hi hagi més pantalles a tot arreu i que, per tant, l'ISE pugui arribar a superar el Mobile World Congress". 

Respecte a les xifres, l'impacte econòmic del MWC és 110 milions d'euros superior al de l'ISE i la xifra de congressistes és de 18.000 més. Pel que fa a les empreses exhibidores, el MWC va congregar més de 2.400 stands el 2023, en comparació amb els 1.400 de l'ISE d'enguany. Hoffman va indicar a principis de l’any passat que “el MWC i l’ISE no es fusionaran” i va destacar que “són molt complementaris”. “El senyor Blackman i el seu equip estan fent un gran saló i és un sector lleugerament diferent del que nosaltres fem”, va asseverar. 

Finalment, Blackman confirma que "no hi ha competència entre nosaltres, estem creixent tant pel que fa a l'espai com pels assistents i participants i això es traduirà en els resultats econòmics. L’aposta per Barcelona és profunda i tenim sinergies tant amb el Mobile com amb la resta de congressos. Hi ha punts de contacte, però no som iguals. Soc optimista, encara no hem tocat sostre així que és possible que superem el MWC”.