L’assemblea general de Barcelona Global ha ratificat aquest dimecres Ramon Agenjo com a nou president d’aquest lobby empresarial de promoció econòmica de la ciutat. En el seu discurs davant els socis, ha subratllat que veu oportunitats “infinites” per a Barcelona “en àmbits com la ciència i la recerca, però també en el món de l’esport, la gastronomia o la cultura”.
En un contacte previ amb els informadors, Agenjo (conseller de Damm i president de Cacaolat) ha posat en valor la capacitat de Barcelona per atraure i retenir talent professional gràcies a la seva oferta gastronòmica –ha citat el Disfrutar, distingit com el millor restaurant del món–, la cultura –que “va més enllà del Palau, el Liceu i l’Auditori”– i l’esport –amb equips com “el Barça, l’Espanyol i també el Girona”, perquè la visió de Barcelona Global s’estén més enllà dels límits de la ciutat–.
Agenjo s’ha situat al capdavant d’una comissió executiva de Barcelona Global integrada per 20 destacats empresaris i directius dels quals (veure l’equip), respecte l’etapa de Maite Barrera –la seva predecessora, que ha passat al grup dels presidents d’honor de l’entitat–, no repeteixen dos noms coneguts: Oriol Pinya, fundador d’Abac Capital, i Gerard Piqué, exfutbolista del Barça i actual president de Kosmos.
Sobre aquestes dues baixes, Maite Barrera ha atribuït la decisió a Pinya i Piqué a causa del volum de projectes que porten en les seves empreses, tot i que han manifestat el desig de continuar col·laborant amb Barcelona Global. Barrera els ha agraït la seva col·laboració “activa” en els dos anys del seu mandat.
Precisament, Piqué es va integrar a l’executiva de Barcelona Global el 2022 a proposta de Barrera. Si bé ningú va votar en contra, alguns membres ho van veure amb bons ulls perquè en aquell moment ja estava immers en la polèmica del cobrament de comissions per l’organització de la Supercopa d’Espanya de futbol a l’Aràbia Saudita.
Barcelona Global mantindrà l’aposta per l’esport. En el balanç del seu mandat, Barrera va recordar que Barcelona “torna a ser una ciutat que acull els principals actes esportius internacionals” com la sortida del Tour de França de l’edició del 2026, la Copa Amèrica de Vela que comença aquest agost o la Fórmula 1, inclòs l’espectacle del cap de setmana passat al Passeig de Gràcia, esdeveniment en els quals s’han implicat directament.
Balanç de mandat
Sobre el balanç dels seus dos anys de mandat, Barrera ha destacat les propostes que s’han fet des de Barcelona Global sobre l’ampliació de l’aeroport –que recull tant facilitar les connexions de llarg radi com la protecció mediambiental–, la manca d’habitatge assequible –han plantejat a administracions i sector privat un pla per construir 25.00 habitatges–, la mobilitat o la fiscalitat de les start-ups. Ha avançat que en l’actualitat estan treballant en la creació del que va anomenar Digital Twin de l’àrea metropolitana, impulsat per un dels socis internacionals, amb la intenció de millorar la gestió i planificació de la ciutat a través de la tecnologia i les dades. També ha impulsat chapters, com el de ciències de la salut, que reuneix 120 directius d’aquest ecosistema, el de Climate Tech –sobre la sequera– o el de joves.
Durant el seu mandat també s’ha consolidat Barcelona & Partners, l’agència d’inversions de Barcelona Global, amb l’impuls d’Innofab, la sala blanca de prototipatge de xips. Ha precisat que han aconseguit atraure a la ciutat 18 noves companyies.
Nova etapa
Agenjo arriba a la presidència de Barcelona Global a proposta de la seva antecessora, com sempre ha passat en els 13 anys d’existència d’aquesta associació empresarial. En declaracions a la premsa, Agenjo es va definir com un “barcelonensis autenticus” perquè sempre ha viscut a la ciutat, fins al punt que des del vehicle que condueix a les ulleres que porta estan fetes a Barcelona.
Ramon Agenjo Bosch (Barcelona,1957) és conseller i secretari del consell d'administració de Damm i president de Grupo Cacaolat des de 2022, companyia participada a mitges per Damm i Idilia Foods tal com van donar a conèixer aquestes companyies la setmana passada. Besnét del fundador de Damm, Josep Damm, la seva activitat professional s'ha desenvolupat sobretot dins del grup cerveser des de fa quatre dècades. També és patró i director de la Fundació Damm.
Per la presidència de Barcelona Global han passat Aurora Catà (consellera del Sabadell i Repsol), Joaquim Coello (expresident d’Applus i del Port de Barcelona), Emilio Cuatrecasas (Cuatrecasas), Pau Guardans (Unico Hotels), Marian Puig (Puig), Maria Reig (Reig) i Gonzalo Rodés (Havas i Aldea Ventures).
Barcelona Global compta amb 1.223 socis, un 18% d’aquests nascuts fora d’Espanya, amb una mitjana d’edat de 48 anys. El pressupost de l’entitat per aquest 2024 arriba als 2,4 milions d’euros, en un 54% cobert per les aportacions dels socis i la resta pels ingressos d’activitats.