L’associació Barcelona Global proposa la creació d’un fons d’inversió publicoprivat, amb una dotació d’entre 50 i 100 milions d’euros, per potenciar l’ecosistema empresarial relacionat amb les ciències de la vida. Aquest fons es destinarà a projectes en fase inicial que requereixen d’inversions amb un elevat risc, que puguin aprofitar-se de garanties públiques i dels préstecs del Banc Europeu d’Inversions (BEI).
Aquesta és una de les propostes formulades per 125 representants del sector reunits per Barcelona Global i que durant un any han analitzat quines accions s'han de dur a terme perquè la capital catalana sigui un referent internacional en les ciències de la vida.
Aquest lobby empresarial va crear fa un any el Chapter de Life Sciences amb la participació d’aquests 125 presidents i directius d’empreses biomèdiques i farmacèutiques, líders de centres d’investigació, hospitals i universitats, emprenedors i responsables del sector públic de salut. L’objectiu era abordar els reptes a través de la posada en comú de les necessitats de les grans corporacions, les start-ups i els centres de investigació per accelerar la transferència tecnològica i la innovació. També per millorar l’accés de les empreses als mercats de capitals i adaptar la legislació en aquests àmbits.
El Chapter de Life Sciences ha estat coordinat per Josep Lluís Sanfeliu, CEO i fundador d’ Asabys, amb la col·laboració de Javier Selva, actual director general de Transferència de Coneixement i Societat, el grup que ha estudiat com millorar el finançament de les empreses i les start-ups locals. Laura Soucek, CEO de Peptomyc, i Christopher Coe, senior partner Kingsley Gate, han estat els responsables de liderar als experts que han analitzat com augmentar el reconeixement mundial de l’ecosistema de Ciències de la Vida a Barcelona. Eduard Vallory, CEO del Institute of Science and Technology (BIST) i Mercè Conesa, CEO de Barcelona Global, han dirigit el grup d’ Infraestructures i com millorar-les a l’àrea metropolitana, i el grup d’Integració de l’Ecosistema, coordinat per la professora de l’IESE Núria Mas i Ignasi Biosca-Reig, CEO de Reig Jofre, han analitzat com facilitar l’intercanvi de dades al sector.
El grup de Talent ha estat codirigit per Carles Nueno, president de Teladoc Health, i Gonzalo de Miquel, vicepresident de Desenvolupament Cliníc Global d’Alexion/AstraZeneca.
Tots ells formen part del comitè executiu, juntament amb Andreu Mas-Colell, professor d’Economia de la UPF; Josep Tabernero, director de l’Institut d’Oncologia de l’Hospital Vall d’Hebron; James Sharpe, director del European Molecular Biology Laboratory; Montserrat Puig, CEO de Barcelona & Partners i Louise Warme, directora de We Venture Capital.
Burocràcia administrativa
Aquest grup també ha proposat l’adopció de mesures per agilitzar processos administratius i la elaboració d’un mapa d’infraestructures que millori la planificació.
Altres propostes són el desenvolupament d’una plataforma de dades centralitzada, establir protocols d’intercanvi de dades i impulsar reformes normatives per simplificar la col·laboració, garantint la privacitat i la seguretat, amb l’objectiu de millorar els resultats de l’atenció sanitària, impulsar la innovació, i reduir el temps i el cost de la comercialització de nous fàrmacs i productes mèdics. També proposen la creació d’una xarxa d’ambaixadors amb professionals del sector, metges, inversors i líders d’opinió.
Barcelona Global és una associació privada i sense ànim de lucre, formada per 244 de les empreses, centres d’investigació, emprenedors, escoles de negocis, universitats i institucions culturals líders de la ciutat, i més de 930 professionals. El seu actual president és Ramon Agenjo.