El saló del vi Barcelona Wine Week (BWW) celebrarà aquest dilluns la seva tercera edició convertit en la referència dels vins de qualitat d'Espanya i en un fòrum de coneixement, divulgació i negoci que reunirà als bodegues més importants del país i a milers de compradors de tot el món. La que serà la primera gran cita firal de l'any per al sector del vi es desenvoluparà fins al proper 8 de febrer al recinte Montjuïc de la Fira de Barcelona, amb una participació rècord de 828 bodegues expositores i 70 segells de prestigi representats, entre ells les grans denominacions d'origen del país. El saló del vi de Barcelona tindrà les seves puesrtas obertes fins al míercoles 8 de febrer.
Malgrat haver celebrat només dues edicions fins al moment, l'organització de Barcelona Wine Week (BWW) considera que s'han convertit ja a la fira referent del vi espanyol de qualitat, el lloc al qual acudeixen compradors de tot el món per posar-se al dia es la situació del sector, fer contactes i negoci. "Molt negoci", ha emfatitzat en declaracions a EFE el president de BWW, Javier Pagés.
Protos, Matarromera, Rioja Horta, Pagament dels Capellans, Juve&Camps, Recaredo o Freixenet seran algunes dels bodegues presents en l'esdeveniment, que també reunirà a denominacions d'origen com la DO Cava, Ribera del Duero, Roda, Priorat, Bierzo, Madrid, València, Jumilla, Costers del Segre, Navarra o Valdeorras, entre altres.
1.800 compradors
De l'altre costat, l'organització del saló espera al voltant de 1.800 compradors -uns 1.300 d'ells nacionals i uns altres 500 estrangers- de grups de la gran distribució, importadors de reconegut prestigi, centres a l'engròs, distribuïdores especialitzades, detallistes, botigues "gurmet", cadenes hoteleres, grups de restauració organitzada, i restaurants. En total, tindran lloc més de 8.000 reunions de negoci entre expositors i compradors professionals.
En paral·lel, la BWW ha preparat un extens programa de més de mig centenar de ponències, taules rodones i tastos guiats a càrrec de prop de 90 experts, sommeliers i elaboradors amb una assistència prevista d'entre 18.000 i 20.000 persones, un número similar al de l'any passat. L'eix temàtic principal d'aquesta edició és la singularitat dels terres de vinya d'Espanya, una característica que defineix els vins que s'elaboren i que "marca la diferència" respecte a altres països que no compten amb una varietat de terrossos tan àmplia, ha destacat Pagés.
Singularitat dels terres de vinya d'Espanya, una característica que defineix els vins que s'elaboren i que marca la diferència
Els visitants podran descobrir aquest mosaic de terres d'Espanya en tastos com les que oferiran els "Masters of Wine" (màxima distinció al coneixement sobre vins) que elaboren els seus propis vins en zones com Calatayud o La Rioja Alabesa, entre altres llocs. A més, una quinzena de cellerers de prestigi mostraran les particularitats que aporten als seus vins els terres dels quals prenen el raïm, entre ells Priorat i Monstsant (Tarragona), Jerez (Cadis), El Bierzo (Lleó), Santiuste (Segòvia), Ries Baixas (Pontevedra i la Corunya), Ribeira Sacra (Lugo i Orense) i Valdeorras (Orense). També protagonitzaran un tast conjunt sommeliers premiats i reconvertits en cellerers com Bruno Murciano, Guillermo Cruz, Sergi Figueres i Xavi Nolla; i el crític de prestigi internacional Tim Atkin presentarà en primícia el seu informe Rioja 2023 Special Report i guiarà un tast de vins de la zona.
Canvi climàtic i vins
La sostenibilitat, la innovació i la digitalització als cellers són altres temes que l'organització espera atreguin a visitants a la tercera edició del Barcelona Wine Week. En aquest marc, s'analitzaran reptes com la gestió de terres de vinya davant del canvi climàtic, els beneficis de l'ecodisseny, les noves vies de reutilització d'ampolles, la transformació digital de la viticultura o la protecció de les vinyes velles del país.
Així mateix, la fira farà aquest any aposta per enfortir les sinergies del vi amb l'alta gastronomia espanyola, perquè aquesta pugui actuar com a palanca de promoció del vi a l'exterior. Amb aquesta finalitat, se celebrarà una taula rodona amb restaurants internacionals reconeguts amb el distintiu de qualitat gastronòmica Restaurants from Spain.