L'única opció que té el Gobierno per maniobrar davant de l'opa hostil del BBVA sobre el Sabadell és la d'interferir en l'operació abans que es tanqui l'operació i a través de la Comissió dels Mercats i la Competència (CNMC). Aquesta és, alhora, la consideració que ha llançat el banc britànic Barclays als seus clients, en una carta en la qual analitza l'oferta del banc basc que proposa una acció del BBVA per 4,83 accions del Sabadell, preu que si bé suposava una prima del 30% quan es va anunciar, l'evolució d'ambdós a la Borsa va reduir l'atractiu per als accionistes del Sabadell. El BBVA farà una ampliació de capital per a l'intercanvi d'accions.
L'informe publicat per Barclays i diverses fonts consultades per Europa Press coincideixen a què l'aprovació del Gobierno "seria necessària abans del tancament de la fusió per absorció, però no és una condició per a l'opa. Per tant, seria lògic que, si hi ha preocupacions per part de les autoritats per la competència, es bloquegés l'acord abans de l'opa utilitzant la via de competència", indica el banc.
Aquesta posició ve a propòsit que diversos membres del Gobierno, entre ells el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, es pronunciessin la setmana passada en contra de l'opa hostil que BBVA va llançar sobre Sabadell tot just conèixer-se la notícia. Cuerpo va afirmar que l'Executiu "té l'última paraula" per autoritzar l'operació. Per la seva part, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va traslladar la intenció d'aplicar la Llei de Supervisió d'Entitats de Crèdit per frenar l'opa. L'esmentada llei, aprovada el 2014, incorpora una disposició addicional, la dotzena, en la qual s'inclou la necessitat de comptar amb l'autorització del Ministeri d'Economia en cas de "fusió, escissió global o parcial d'actius i passius en què intervingui un banc", això és, el segon pas de l'operació plantejada per BBVA, que seria la fusió, i no l'opa.
Així, més enllà de Barclays, altres fonts financeres han assenyalat a Europa Press que BBVA necessita l'autorització del Gobierno només per a la fusió, però no para l'opa, si bé assenyalen que aquest tipus d'operacions de forma hostil generen "molta incertesa" i "no són recomanables" precisament per aquests 'xocs'. Així mateix, també consideren que, malgrat el manifestat pel Gobierno, tindria "complicat" paralitzar la fusió en cas que el BCE, la CNMV i la CNMC donin el seu vistiplau. Motiu pel qual la intervenció podria ser a través del regulador de la competència. La Comissió de la Competència ha actuat en altres casos del sector financer a Espanya, com les fusions de CaixaBank i Bankia, i la de Unicaja i Liberbank.
L'autorització del BCE
De moment, l'operació del BBVA comptaria amb el 'plàcet' preliminar del BCE, segons el manifestat pel mateix BBVA, tot i que encara necessita demanar formalment l'autorització, encara que fonts financeres ja van explicar a Europa Press la setmana passada que el BCE ho jutja des d'un punt de vista de prudència i de solvència. Les qüestions de competència i altres consideracions recauen sota l'anàlisi d'altres organismes i, en aquestes anàlisis, el BCE "ni entra ni jutja".
Quant a la CNMC, fonts de Sumar van indicar a Europa Press que Competència "deu i ha" d'actuar en l'opa, ja que és la competent per posar límits a aquesta operació com a supervisor a Espanya. "No podem deixar a mercè dels mercats financers i dels inversors estrangers els nostres interessos estratègics", afirmaven les mateixes fonts de Sumar, que alerten, al seu torn, que, en cas de materialitzar-se l'operació, Espanya tindria una de les concentracions bancàries més elevades de la UE.
Es pot recordar que el Gobierno ha esgrimit la qüestió de la competència en altres assumptes que incumbeixen a la banca: per exemple, tant per evitar que les grans entitats traslladessin el pagament de l'impost extraordinari als clients, com per exemple, en l'anàlisi de les causes que justifiquen el retard en la remuneració pels dipòsits.