La multinacional alemanya BASF ha triat Espanya per instal·lar un nou centre d'enginyeria per desenvolupar projectes d'abast europeu, i fins i tot internacional, segons ha avançat avui la companyia. El nou hub disposarà de dos equips treballant a Tarragona i Madrid, per als que es contractarà a "desenes" d'enginyers, ha exposat Carles Navarro, director general de BASF Española i màxim responsable de les activitats del grup a la península ibèrica. "Es tracta d'un projecte ambiciós que entrarà en funcionament aquest mateix any i que consolida l'aportació d'Espanya al conjunt de la multinacional, perquè demostra que el grup confia a Tarragona i Madrid per desenvolupar projectes per a tota la multinacional, més tenint en compte que en moltes altres divisions del món hi ha departaments d'enginyeria," ha dit Navarro.
El responsable de la química, sense gaire més concreció, ha explicat que la tipologia dels projectes la definiran les necessitats del grup a Europa i a Espanya, i que ha estat primordial per a la decisió saber que a Espanya hi ha prou "talent" per poder constituir un centre d'aquestes característiques. Aquest serà el segon hub internacional que obre la companyia en els últims quatre anys a Espanya, on ja compta amb BASF Digital Solutions, que va iniciar la seva etapa a Madrid el 2019, facilitant solucions digitals dins de la companyia en l'àmbit mundial i en el qual ja treballen prop de 500 persones.
La multinacional ha comunicat aquesta decisió durant la presentació dels resultats econòmics de 2022. Un any "francament desafiador", segons Navarro, perquè "hem resistit en un entorn complicat i, a més, hem mantingut la inversió en el país. Aquest és el principal indicador del compromís amb un territori, però no l'únic", ha afegit en relació amb la posada en marxa del centre d'enginyeria.
El 2022, BASF espanyola va registrar una facturació de 1.562 milions d'euros, un 16% més que el 2021, a causa de l'"augment significatiu dels preus, pràcticament de forma explosiva", que es van incrementar un 19% interanual, mentre que els volums van descendir un 2%. Al llarg de l'any es van veure dos comportaments molt diferents. D'una banda, durant el primer semestre es van succeir les alces de la demanda, i un segon semestre, especialment els tres últims mesos de l'any, en què la demanda es va frenar i va augmentar el producte arribat d'Àsia. D'altra banda, ha justificat l'augment de preus pels costos d'energia i matèries primeres, especialment en la primera meitat de l'any passat, quan l'empresa va poder traslladar els costos al preu final, cosa que no va poder fer en el segon trimestre.
La companyia creu, en paraules del seu directiu, que "aquesta tendència podria tenir continuïtat el 2023", un any en què "hi haurà dinamisme quan la Xina desperti totalment de la Covid-19 i en funció de com evolucioni la guerra d'Ucraïna; però en el seu conjunt serà un any 'mitjà' quant a resultats i vendes per a tot el grup", ha avançat Carles Navarro.
BASF espanyola mantindrà el nivell d'inversió
Per a aquest any, l'empresa contempla inversions per valor de 43 milions d'euros, destinats a la millora d'instal·lacions i processos, en el conjunt dels seus interessos fabrils en Espanya. Aquesta xifra "que pot augmentar en funció de les necessitats", se sumarà als 50 milions d'inversions que el grup ha destinat a Espanya l'any passat. Entre aquests recursos, es troben els invertits per a un Centre d'Aplicació per a la indústria de l'automoció a la fàbrica de pintures per a cotxes de Marchamalo (Guadalajara), que ha representat una inversió de 16 milions d'euros, i que es posarà en marxa en el segon semestre de 2023. "Guadalajara és una aposta de futur per al grup BASF i per a la seva divisió de pintures per a carrosseries", ha destacat la multinacional.
BASF pendent del pla d'ajustament mundial
Respecte al recent anunci sobre un pla d'ajustament mundial que el grup prepara i que afectarà 2.600 llocs de treball, el directiu espanyol ha assegurat que no es coneix encara quin efecte pot tenir a les nou instal·lacions que hi ha a Espanya. Ha advertit que, com ja es va dir, el pes més important dels acomiadaments es farà a la central de la multinacional a Ludwigshafen (Alemanya) i que s'espera conèixer quin abast té en cada una de les divisions de negoci del grup. "En funció d'això, analitzarem la repercussió que pugui tenir a Espanya i intentarem resoldre-la de la millor manera possible", ha concretat Carles Navarro. A Espanya compta amb una plantilla d'uns 1.900 treballadors, repartits en nou centres, la major part d'ells a Catalunya.