La multinacional química BASF retallarà 2.600 llocs de treball al món per poder ajustar els seus costos anuals, a causa del fort encariment del gas, una de les seves principals fonts d'energia per a la fabricació, des que es va produir la invasió de Rússia a Ucraïna, fa ara un any. El grup ha comunicat aquest divendres que amb aquesta mesura preveu estalviar 500 milions d'euros anuals a partir de 2024, en àrees no relacionades amb la producció. L'ajustament de plantilla s'ha comunicat després de registrar BASF unes pèrdues netes de 627 milions d'euros el 2022, la qual cosa implica un empitjorament respecte als guanys de 5.523 milions d'euros de 2021, segons ha informat la companyia.

El conseller delegat de BASF, Martin Brudermüller, va explicar durant la presentació dels resultats anuals de 2022, que "els elevats preus de l'energia suposen una barrera addicional en la rendibilitat i competitivitat a Europa". En concret, el 2022, l'augment dels costos del gas natural va comptabilitzar el 69% de l'augment dels costos de l'energia global amb una despesa addicional de 3.200 milions d'euros, el 84% de la qual es va registrar a Europa, en concret en seu central de la multinacional a Ludwigshafen (Alemanya).

Aquesta és una de les raons per les quals la major part de l'estalvi de costos es realitzarà a Ludwigshafen, en àrees no productives, com l'àrea d'R+D o la seu central. De fet, "al voltant de la meitat de l'estalvi provindrà de la planta de Ludwigshafen", en la qual treballen 39.000 persones, un terç dels més de 111.000 empleats de BASF a tot el món.

La companyia alemanya també tancarà una sèrie de fàbriques a Ludwigshafen, la qual cosa suposa una retallada addicional de 700 llocs de treball a la producció i l'estalvi de 200 milions d'euros de costos fixos anuals a partir de finals de 2026 en aquesta fàbrica.

La multinacional ha informat aquest divendres a totes les divisions del grup i als sindicats. En el cas d'Espanya, ha donat a conèixer el pla global, però sense més concreció, segons ha pogut saber ON ECONOMIA. Els representants dels treballadors hauran d'esperar que la companyia dissenyi en pla específic de les àrees que es veuran més afectades i, en el cas dels acomiadaments en fàbrica, analitzar si això tindrà alguna afectació en els 16 centres que la multinacional té operatius a Espanya.

Tancament de fàbriques a Ludwigshafen

El grup ha concretat les mesures que prendrà en el complex central que té a Ludwigshafen. En concret, tancarà una fàbrica de caprolactama, a una de les dues fàbriques d'amoníac i les instal·lacions de fertilitzants relacionades. BASF també reduirà la capacitat de producció d'àcid adípic i tancarà les fàbriques de ciclohexanol i ciclohexanona, que són precursors de l'àcid adípic, així com de cendra de soda. A més, abaixarà la persiana a la fàbrica de TDI (diisocianato de toluè) perquè la seva demanda cau a Europa, l'Orient Mitjà i l'Àfrica.

El conseller delegat de BASF, Martin Brudermüll, es va mostrar confiat que podran "oferir feina en altres fàbriques a la major part dels empleats afectats" i va descartar acomiadaments forçosos fins i tot finals de 2025. L'alt directiu s'ha mostrat esperançat de l'evolució del negoci per a aquest any, malgrat que preveu una primera meitat d'any "feble", però confia en una recuperació durant el segon semestre per la reactivació econòmica de la Xina. L'empresa preveu uns ingressos per a l'exercici fiscal de 84.000-87.000 milions d'euros.

La xifra està en línia amb l'obtinguda el 2022. BASF va tancar el passat exercici amb uns ingressos de 87.327 milions d'euros, amb un increment de l'11,1% comparat amb el volum de negoci de 78.598 milions d'euros de l'any previ. Tanmateix, només en el quart trimestre de l'exercici, les pèrdues netes van assolir 4.847 milions d'euros, davant el saldo positiu de 898 milions d'euros d'un any abans. Per la seva part, els ingressos trimestrals van ser de 19.323 milions d'euros, la qual cosa equival a una petita caiguda del 2,3% comparada amb la facturació de 19.776 milions d'euros de 2021. Això va ser així, principalment, per les caigudes de vendes del 26,3% de la divisió química i del 2,7% de les tecnologies de superfície. El segment químic es va anotar 982 milions d'euros menys, mentre que el de superfícies va perdre 142 milions d'euros. Per contra, els productes agrícoles van millorar les seves vendes en 522 milions d'euros, un 29,7% més.