Basf a Espanya és pendent de l'autorització del consell directiu de la multinacional alemanya a Ludwigshafen per construir, a les seves instal·lacions de La Canonja (Tarragona), una fàbrica de reciclatge de bateries de cotxes elèctrics, amb una inversió de centenars de milions d'euros, segons ha confirmat aquest dimarts el director general de Basf a Espanya, Carles Navarro. El projecte se situaria als terrenys que la multinacional té disponibles dins del mateix recinte productiu actual de La Canonja -en el polígon sud de la petroquímica de Tarragona- i suposaria la creació de 200 llocs de treball directes i altres tants indirectes. Malgrat que Tarragona ja va ser preseleccionada fa un any com la millor localització de la multinacional per entrar en aquest nou segment d'activitat, entre altres coses per la competitivitat de la filial espanyola i la seva ubicació propera a un port, falta l'aprovació final "que esperem que arribi en els pròxims mesos", ha concretat Navarro, durant la presentació dels resultats econòmics de Basf a Espanya.
El projecte, que algunes fonts situen en una inversió de 500 milions d'euros, compta amb el suport de les administracions europea i espanyoles, de tal manera que ja té compromeses subvencions per uns 125 milions d'euros. Es tracta de 100 milions d'euros que s'han aconseguit de la Unió Europea, a través de la iniciativa Innovation Fund; de 15,75 milions a través del Perte VEC del Govern; i d'11,25 milions de la Generalitat, dins del paquet d'ajuts a inversions empresarials d'alt impacte que ha concedit el 2023.
El director general de Basf a Espanya ha destacat que Tarragona es consolida com una indústria molt competitiva dins de la multinacional i que la futura planta -que s'ha mostrat francament convençut que s'autoritzarà malgrat les incerteses que sobrevolen el mercat i la demanda dels cotxes elèctrics a Europa- comptarà amb una nova tecnologia amb la qual, a partir de la massa negra que s'obtingui de les bateries de liti utilitzades, es recuperessin els minerals que poden ser reutilitzables per a la fabricació de noves cel·les de bateries; "de manera que es fomenta l'economia circular i es contribueix a la reducció de contaminants", ha especificat. No obstant això, tenint en compte què en les seves fases inicials la planta pot ser que no disposi de l'entrada suficient de material per reciclar, "preveiem començar amb el reciclatge de bateries de liti utilitzades en altres menesters, que també hi ha al mercat i que també poden reciclar-se", ha dit.
La confirmació del projecte prevista per als mesos entrants es dona en un context d'"una certa recuperació per al sector de la química fina", del qual s'ocupa Basf a Espanya. El 2024, la multinacional "confia en una acceleració de la dinàmica econòmica als mercats en els quals opera mundialment", després d'un 2023 en el qual la caiguda dels preus dels productes i de la demanda ha llastat els seus resultats anuals.
Caiguda de preus, demanda i resultats
Per això, la caiguda dels preus en un 7% als productes i el descens del 6% en la demanda al mercat de productes químics ha llastat els resultats anuals de Basf a Espanya fins als 1.358 milions d'euros, la qual cosa significa un descens del 13% respecte als 1.562 milions de 2022. La companyia, que ha presentat aquest dimarts el balanç econòmic de l'any passat, considera que malgrat l'efecte negatiu que ha tingut el context espanyol i internacional, el desenvolupament de les seves activitats mostra una alta competitivitat i salut robusta, malgrat la conjuntura econòmica i política actual. "Si posem en context les xifres, aquests resultats ens situen a nivells prepandèmics; comparats amb exercici de 2019, estaríem parlant d'un 7% per sobre", ha manifestat Carles Navarro, director general del grup a Espanya, en roda de premsa.
El directiu ha exposat amb detall l'evolució del negoci al llarg de 2023, amb una tendència de menys a més en el cas de la demanda, ja que els volums han millorat, especialment en el segon semestre en els negocis dels superabsorbents, lubricants, pintures, cosmètica i cura de la llar. Mentre que, en preus, tots els negocis mostren una clara tendència a la baixa a mesura que avança l'any, a excepció de solucions agrícoles, que a més aconsegueix superar la xifra de vendes de l'exercici precedent.
Pla sostingut d'inversions
El 2023, la multinacional alemanya ha destinat 45 milions d'euros, un 2% anual més, a millora i manteniment de les instal·lacions que té repartides per Espanya, amb un pes específic a Tarragona, on té la seu corporativa. Del total, la partida més important de 14 milions s'ha destinat l'acabament i posada en marxa del Technology Center per al negoci de pintures a Guadalajara, inaugurat el mes de juny passat. "Amb aquesta inversió finalitza la injecció més gran mai rebuda en aquest centre i que va superar els 70 milions d'euros. Si bé ja era un centre estratègic per a la companyia, hem observat com ha rebut noves línies de fabricació que anteriorment es produïen en altres enclavaments europeus", ha significat Navarro. El director general ha avançat que durant el present any la companyia té previst invertir uns altres 40 milions d'euros, sense donar més concreció.
Espanya, centre de referència
Durant la seva exposició, Carles Navarro ha recordat que a Espanya s'han instal·lat els hubs digitals i d'enginyeria, de projecció mundial i europea, per donar serveis al conjunt de la multinacional alemanya. En el dia d'avui, el hub digital, que opera sota l'empresa BASF Digital Solutions, compta amb prop de 600 persones que es van traslladar recentment al nou enclavament situat en Font de la Mora, Madrid.
Sobre el hub d'enginyeria, situat a Tarragona, Navarro ha concretat que en tan sols un any de la seva posada en marxa, el centre ha duplicat la seva plantilla fins a 20 professionals i que espera incorporar nou talent a mesura que vagin rebent projectes d'enginyeria del conjunt de la multinacional.