La indústria química Basf España manté encara "en pausa" el projecte per aixecar una planta de reciclatge de bateries elèctriques en el seu complex industrial de Tarragona. Perquè el pla únicament es reprendrà "en el moment més propici", quan estigui assegurat un volum suficient de bateries elèctriques ja en desús per al seu posterior reciclatge, i "això no es produirà el 2028", data en la qual estava previst ultimar el centre de reciclatge, segons ha insistit aquest dimarts Carles Navarro, director general de la multinacional alemanya a Espanya. Navarro ha concretat que l'ajuda de 100 milions que la Comissió Europea va concedir per finançar el projecte "és vigent ara com ara", perquè "la UE ha mostrat comprensió i flexibilitat en els terminis de concessió".

"Tenim prou temps, tenim anys, per reconduir la inversió -de més de 500 milions d'euros- i disposar de la subvenció europea", ha concretat Navarro, durant la presentació dels resultats anuals del grup a Espanya. En qualsevol cas, segons Navarro, "Reciclar bateries és un negoci clau i Tarragona continua sent l'emplaçament elegit pel grup per assentar aquest projecte", ha remarcat.

No obstant això, el director general ha admès que, de moment, s'han perdut els ajuts provinents del Govern espanyol i de la Generalitat. "Aquestes ja no estan actives, perquè estaven subjectes a uns terminis molt concrets", ha manifestat Navarro, alhora que s'ha mostrat confiat en el fet que, quan es reprengui el projecte, es podran reactivar amb els programes d'ajuda a la indústria que estiguin actius en aquell moment. El Govern, a través del Ministeri d'Indústria, va atorgar una subvenció de 15,8 milions d'euros dins del segon programa del Perte Vec; i la Generalitat, uns altres 11 milions.

Mentre no es projecta la planta de reciclatge, Tarragona manté el pla d'inversions anuals que Basf España realitza per a la millora contínua de les seves instal·lacions, en àmbits com la tecnologia, l'augment de producció i la sostenibilitat. Per a 2025, captarà el 50% dels 54 milions d'euros que es destinaran a noves inversions en Espanya, amb un augment del 14% sobre 2024. La resta es destinaran als centres de Guadalajara i Castellbisbal. A l'últim exercici, el grup ha destinat a millores diverses un total de 48 milions d'euros, una xifra superior en un 18% al pressupost inicialment previst.

Aquest ha estat una de les fites aconseguida el 2024, un any "bo globalment", en el qual Basf España va registrar unes vendes de 1.426 milions d'euros, amb un creixement del 5% respecte a l'exercici 2023. L'augment és el resultat del notable creixement dels volums (+9%), que van compensar el descens dels preus (-4%), gràcies a la qual cosa "el negoci ha revertit la tendència de 2023". El director general ha destacat que els resultats estan en línia amb les xifres del sector químic espanyol; la patronal Feique ha estimat en 4,8% el creixement de la xifra de negocis, gràcies a la recuperació de la demanda i després de l'ajustament experimentat en 2023.

La multinacional, que únicament informa sobre els resultats globals, va assolir un benefici net atribuït de 1.298 milions d'euros el 2024, la qual cosa suposa gairebé sis vegades més que el resultat de 225 milions anotat pel grup un any abans. L'empresa va indicar, fa pocs dies, que aquesta millora del resultat reflecteix principalment guanys d'empreses participades, particularment amb els 390 milions relacionats amb la venda d'actius de Wintershall Dea a Harbour Energy. Del seu costat, les vendes de Basf en el conjunt de l'exercici van sumar 65.260 milions d'euros, una xifra un 5,3% inferior a la de 2023, mentre que el deute va augmentar un 13,2%, fins a 18.781 milions.

Impacte del fre en automoció

Per àrees de negoci, el 2024, Basf España va registrar un lleu descens en preus, a excepció de la divisió de recobriments, impacte que s'ha compensat amb el descens en volums a causa de l'alentiment de la indústria automotriu. Aquest efecte negatiu també s'observa a la producció de plàstics i escumes (performance materials), si bé ha estat parcialment compensat per la dinàmica positiva del sector de la construcció.

En volums, s'observa un creixement sostingut al llarg de l'any, amb algun alentiment estacional i poc significatiu. La demanda de químics (Intermedis, petroquímics) i en monòmers han contribuït a omplir capacitats a Alemanya i cobrir la demanda alentida del centre Europa. El negoci de cura personal i de la higiene augmenta en volums, especialment en detergents. En solucions agrícoles aconsegueix un any rècord de vendes.

Segons Navarro, l'últim exercici ha estat un any d'inflexió, que a més dels resultats financers, ha significat la presentació de la nova estratègia corporativa, a causa dels canvis en la direcció de la multinacional alemanya. "Amb els nous lideratges, Basf se centra en la generació de liquiditat, el control dels costos, i el més significatiu: en convertir-se en soci dels seus clients per acompanyar la indústria en la seva transició verda". En aquest sentit, des d'Espanya, ha destacat l'aliança estratègica amb Inditex per innovar en nous materials més sostenibles per a la indústria de la moda, i amb Ametller Origen, per al cultiu de carxofes més resilients a algunes terres, malalties i a la conservació per reduir el malbaratament alimentari.