El grup Bayer ha anunciat aquest dijous un acord amb Iberdrola per a l'adquisició d'un terreny de 25.000 metres quadrats limítrofs amb la fàbrica de la Felguera, a Langreo (Astúries) per ampliar la capacitat de producció de diversos principis actius, entre ells l'àcid acetilsalicílic per elaborar l'Aspirina.

L'acord per a l'opció de compra s'hauria d'executar el juliol de 2027, data per a la qual Iberdrola s'ha compromès a tenir desmantellada la central hidroelèctrica -ja en desús- que està instal·lada als esmentats terrenys i a disposar dels certificats de l'autoritat competent per al canvi d'ús de la superfície.

El director de la planta de la Felguera, Jorge Álvarez, ha explicat a ON ECONOMIA que el grup està estudiant encara quin projecte llançarà a les noves instal·lacions, però el que sí que té clar és que estarà en línia amb l'estratègia actual de la Felguera: ser un proveïdor mundial de principis actius per a la multinacional alemanya.

La Felguera és l'únic centre de producció d'àcid acetilsalicílic del grup Bayer al món, del qual surt anualment prou volum d'aquest component, en forma de pols, perquè diàriament 20 milions de persones puguin prendre una Aspirina a qualsevol part del món. Des de Langreo s'exporta el principi actiu a vuit centres de producció de Bayer a tot el món, on es barreja amb els excipients necessaris i es comprimeix en pastilles segons les diferents presentacions de l'Aspirina -dragees, efervescents, masticable, granulat, etc. També de l'àcid acetilsalicílic es produeix Adiro, un antiagregante plaquetari, que es prescriu per prevenir infarts, trombes i ictus.

En la Felguera es produeixen a escala mundial altres substàncies actives com el clotrimazole, que es comercialitza amb la marca Canestén per al tractament antifúngic per a les infeccions per fongs; i la nifedipina, un producte indicat per al tractament de l'angina de pit crònica estable (angina d'esforç), de l'angina de pit vasoespástica i de la síndrome de Raynaud, que comercialitza sota el nom d'Adalat.

El director de la fàbrica de la Felguera, a Langreo, Jorge Álvarez

Inversions en processos i sostenibilitat

El director de la Felguera assegura que "seria prematura xifrar la inversió que es realitzarà en la Felguera per passar dels 50.000 metres quadrats actuals a 75.000 a partir de 2027" i que el cost de la compra dels terrenys és una dada confidencial de moment. Jorge Álvarez afegeix que el projecte ha sorgit de l'estratègia del grup a Espanya i que s'ha elevat a la multinacional amb la qual es consensuarà el seu disseny definitiu i el volum de la inversió requerida.

Tampoc no s'aventura a determinar la xifra de nous llocs de treball que podran crear-se, "ja que depèn del projecte que es defineixi", però assegura que seran posats qualificats. En la Felguera treballen un centenar de persones.

Mentre no es defineixi el nou projecte, la planta de Langreo mantindrà el nivell anual d'inversions, entre 3 i 4 milions anuals, per millorar els processos i tecnologia, i avançar en temes de sostenibilitat. En aquest sentit, el 2024 s'han destinat 3,7 milions per a l'ampliació de les seves infraestructures, amb una nova planta de molta que flexibilitza el seu model i capacitat productiva.

El conseller delegat de Bayer en Espanya i Portugal, Jordi Sánchez.

125 anys de la patent i 82 a Langreo

La multinacional Bayer ha anunciat el projecte durant l'acte de celebració dels 125 anys del llançament de la patent de l'Aspirina, el principi actiu de la qual es produeix a Langreo des de fa 82 anys. El conseller delegat de Bayer en Espanya i Portugal, Jordi Sánchez, ha destacat "la competitivitat i capacitat transformadora de la Felguera per avançar cap a un model més sostenible". També ha reivindicat el paper de "la indústria local i el compromís de Bayer amb Espanya" i en aquest cas amb Astúries i Langreo.

El directiu ha recordat que Bayer disposa de 9 centres -entre fàbriques i laboratoris d'R+D- a Espanya, amb una plantilla de 2.800 treballadors i que en els últims cinc anys ha invertit 420 milions d'euros.

El conseller delegat ha aprofitat la presència en l'acte del ministre d'Indústria, Jordi Hereu, per reclamar que es doni suport a la industrialització per recuperar la competitivitat a Europa. "Cal prendre decisions basades en la ciència i fomentar les inversions en la Unió Europea; no hi ha temps per perdre", ha destacat Sánchez. Ha explicat que situacions inesperades, com la pandèmia de Covid-19, han fet que el focus d'atenció torni a posar-se a la producció industrial local i es valorin els teixits industrials que potser fa uns anys no eren tan prioritaris.

Per a Sánchez, cal aprofitar aquest context perquè Europa prengui les mesures necessàries per "avançar en la seva sobirania estratègica, consolidar l'agenda verda i continuar consolidant i desenvolupant les economies dels països que formen parteix del continent".

Hereu reivindica l'Europa industrial

Per la seva part, el ministre Hereu, ha recollit el guant que li ha brindat el directiu de la farmacèutica per avisar de què Europa ha de defensar-se davant dels qui l'"escarneixen" i davant els milionaris que inverteixen i invertiran per tal de "destruir" el continent. Segons el ministre, és un moment en què grans milionaris "venen a fanfarronejar per Europa amenaçant els valors de la democràcia", en al·lusió a l'ús per part del milionari nord-americà Elon Musk de la seva xarxa social 'X' per criticar alguns governs i dirigents europeus.

En aquesta situació, Hereu considera que Europa ha de defensar els principis de la ciència i la racionalitat, davant la "superstició i la mentida". "Ara reivindicar la ciència és una cosa que s'ha convertit en una opció militant de la millor Europa", ha recalcat el ministre, que ha assenyalat també la importància de lluitar contra el canvi climàtic.