Com ja havia anunciat, aquest dijous, el BBVA ha procedit al pagament de 1.700 milions d'euros als seus accionistes, a raó de 0,29 euros per títol. Es tracta del dividend més gran a compte en la història de l'entitat financera i suposa un augment del 81% respecte al dividend repartit un any abans. El pagament ascendirà a 0,2349 euros nets, una vegada aplicada la corresponent retenció fiscal. En total, des de 2021, BBVA ha dedicat 15.000 milions d'euros a dividends i recompres.

Aquest repartiment es produeix enmig de l'opa que BBVA ha anunciat que vol llançar sobre el 100% del Banc Sabadell. Segons es detalla en la mateixa oferta pública d'adquisició de les accions, que va donar a conèixer el mes de maig passat, l'entitat bilbaïna canviaria les condicions per als accionistes del banc català en funció del repartiment de dividends. Per això, el dividend abonat aquest dijous s'estendrà als accionistes de Sabadell que acudeixin a l'opa. En aquest sentit, recentment va anunciar que afegiria, a les condicions exposades al fullet de l'opa, un pagament en efectiu als accionistes que venguessin les seves accions de Sabadell. Així mateix, ha reduït el canvi en accions pel dividend a compte de 0,08 euros per acció -la qual cosa suposa un desemborsament total de 429 milions d'euros--, que l'entitat catalana va pagar el passat 1 d'octubre, d'acord amb 8 cèntims d'euro per acció i un 33% més elevat que el de l'any anterior. En total, el Sabadell preveu remunerar els seus accionistes amb 2.900 milions d'euros amb càrrec als exercicis 2024 i 2025, la qual cosa equival a 53 cèntims d'euro per acció.

Fins avui, el canvi de l'OPA estava establert en una acció de nova emissió de BBVA per 4,83 accions de Sabadell. Tanmateix, després d'aquests repartiments, des d'avui el canvi passa a ser un pagament en metàl·lic de 0,29 euros per títol i una nova acció de BBVA per 5,0196 accions de Sabadell.

La política de remuneració a l'accionista de BBVA contempla un payout d'entre el 40% i el 50% del benefici, la qual cosa significa que del benefici generat en un exercici, entre el 40% i el 50% es destina a retribuir l'accionista, que pot combinar el pagament de dividends en efectiu amb recompres d'accions. A més, l'entitat té el compromís de repartir qualsevol excés de capital per sobre del 12% de CET1.

La implementació d'aquesta política es realitza a través de dos pagaments: un a compte, habitualment en octubre, i un de complementari, habitualment a l'abril. De forma addicional a l'execució d'aquesta política, BBVA ha executat recompres extraordinàries d'accions en els últims anys. "BBVA és fortament compromès amb la creació de valor per als seus accionistes", ha assegurat l'entitat en un comunicat, que ha afegit que des de gener de 2019 fins a l'actualitat, el retorn total a l'accionista, considerant tant l'evolució de l'acció com els dividends pagats, gairebé s'ha triplicat (+186%).

La idea del BBVA continua sent prendre el control de l'entitat catalana si els titulessis d'almenys el 50% del capital del Sabadell decideixen vendre, encara que queda per conèixer l'opinió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i les condicions que podria posar per donar llum verda a la compra.