El BBVA ha aclarit molts dubtes aquest dimecres sobre l'opa. Entre elles, la previsió del banc d'acabar amb la marca Sabadell. "Quan anunciem l'opa vam dir que a certes regions i negocis mantindrem la marca si té sentit, però no a nivell nacional", explicava el conseller delegat, Onur Genc, en la presentació de resultats del primer semestre. Un període en què el banc ha guanyat prop de 5.000 milions d'euros.
El CEO indicava que a les xarxes socials, per exemple, a Youtube, apareix contínuament "un anunci del BBVA i un altre seguit del Sabadell" i per allà passen els estalvis de costos de la fusió, per reduir-lo a un. "Això costa diners, hi haurà sinergies i estalviarem diners en aquest nivell", agregava.
L'executiu s'ha mostrat convençut durant tota la presentació que l'operació del Sabadell tirarà endavant, malgrat rebre el rebuig públicament del govern espanyol, patronals empresarials, polítics de diferent índole i agents socials. Per l'impacte en pimes i per l'ocupació.
"Pensem que l'opa és bona per a Espanya i que els avantatges d'aquesta operació les acaba entenent tothom, inclòs els polítics, perquè donarà lloc a una entitat molt més sòlida i rendible. Espanya necessita creixement i haurem de saber explicar-ho millor als polítics".
En aquest context, Genc recordava que l'aprovació de la fusió per part del ministeri d'Economia arribarà "en l'última fase d'aquest procés". Abans han de rebre les autoritzacions de diferents autoritats, com la Comissió Nacional del Mercat i la Competència.
"No sabem quan es pronunciarà la CNMC, és una de les fites més crítiques. Però basant-nos en operacions anteriors seria de cinc a sis mesos. Seguim amb aquest calendari". El número dos del BBVA confia en aquesta institució perquè utilitza una metodologia "clara" que a més ja ha aplicat en altres operacions bancàries, com la de CaixaBank i Bankia.
I aprofitava també per defensar que si després de l'opa hi ha fusió, assoliran quotes de mercat del 22%. De manera que no seran "el banc més gran del mercat".
Futur de Sant Cugat i centre de dades de València
D'altra banda, el número dos del BBVA ha parlat sobre la seu de Sant Cugat del Banc Sabadell i el centre de dades del banc a València. Assegurant en tots dos casos que es mantindrien.
"El que hem dit des del primer moment és que, fonamentalment, l'estalvi de costos se centrarà en el desenvolupament del programari. A València s'estan processant dades i si hi ha dos bancs i més clients, són necessaris. En això no s'estalvia. I sobre la seu del Sabadell a San Cugat, tindrem aquesta seu central operativa com hem dit des del principi”.
Onur assenyalava que, els costos fixos del banc en tecnologia són els mateixos si tenen 100 clients o 1.000. Per això, la intenció del BBVA és optimitzar i en comptes de tenir dos sistemes, per exemple, dues app, reduir-la a una."Si només en tens una gastaràs molt menys".
El BBVA no millorarà l'oferta
El Sabadell ha deixat clar diverses vegades que l'oferta que va presentar el BBVA, primer de cara a una fusió i després, a l'opa, infravalora el banc. Però l'entitat basca es nega a millorar-la.
"No tenim intenció de millorar aquesta oferta. És una prima del 30% respecte al preu del 29 d'abril, i del 50% respecte a la mitjana dels tres mesos anteriors. També és una oferta molt superior a la d'operacions similars", matisava el CEO.
També posava en relleu que suposa un increment del BPA del 27% per als accionistes del Sabadell després del canvi, si l'opa surt endavant i aquests accionistes adquireixen el 16% del BBVA. "Tenint en compte aquestes xifres no tenim la intenció ni la necessitat de millorar l'oferta", insistia