BBVA vola. La companyia liderada per Carlos Torres ha aconseguit aconseguir un benefici de 6.420 milions d'euros el 2022, la qual cosa suposa una alça del 38% respecte als guanys aconseguits durant el passat exercici, i uns beneficis rècord. L'entitat bancària bilbaïna ha trencat amb les estimacions projectades pels analistes, els quals apuntaven a un benefici de 6.280 milions d'euros. En els resultats, la firma amb seu a Madrid afirma haver aconseguit un benefici net atribuït de 6.621 milions d'euros, el major de la seva història. Tot això en un context dominat per la inflació, les contínues pujades de tipus, i un escenerio marcat per la inestabilitat financera i la volatilitat.
Atenent el desglossament que fa BBVA dels seus resultats, el marge d'interessos a finals de 2022 ha estat de 19.153 milions d'euros, un 30,4% més que al tancament de 2021. En la mateixa línia, el marge brut de la companyia ascendeix fins als 24.280 milions d'euros, la qual cosa suposa un creixement del 18,2% respecte a l'anterior curs.
Gràcies als bons resultats aconseguits per l'entitat bancària, BBVA ha anunciat una retribució per dividend de 0,31 euros bruts per acció, sent aquest el més voluminós de l'última dècada. Aquests s'afegeixen als 12 cèntims abonats l'octubre passat, per la qual cosa, en total, el banc conliderado per Onur Genç retribuirà els accionistes amb un dividend de 43 cèntims per acció. Al mateix temps que la companyia ha anunciat els seus resultats, també ha informat la Comissió Nacional del Mercat de Valors d'un pla de recompra d'accions per 422 milions d'euros.
Mèxic s'assenta com el mercat més potent per a BBVA
Per àrees geogràfiques, Espanya va generar a l'entitat un resultat atribuït de 1.678 milions d'euros el 2022. El banc justifica aquests guanys deguts "al dinamisme del marge d'interessos i al resultat més gran per operacions financeres, que al costat d'unes menors despeses d'explotació i provisions marquen l'evolució interanual". En aquests, BBVA aclareix que en aquests resultats es compta amb l'impacte negatiu generat per la compra de les oficines a Merlin, el qual és de 201 milions d'euros.
D'altra banda, l'entitat bancària compta amb presència a diversos països que, de cara als inversors, compten amb un condiment negatiu. Mèxic o Turquia són àrees que, per la seva inestabilitat econòmica, semblen com a mercats de risc de cara als inversors del banc basc. Malgrat això, BBVA continua fent-se gran en ells malgrat els vaivens macroeconòmics.
A Mèxic, el resultat atribuït ascendeix fins als 4.182 milions d'euros durant 2022, ho suposa un creixement del 44,8% respecte al tancament de 2021, i els assenta com el mercat més puixant per a la firma liderada per Carlos Torres. BBVA expressa que aquest creixement es deu a "els ingressos recurrents, pel fort dinamisme de la inversió creditícia i la millora continuada del diferencial de la clientela."
D'altra banda, a Turquia, el resultat generat pel grup ascendeix fins als 509 milions d'euros el 2022, la qual cosa implica una caiguda dels beneficis del 64% respecte a l'anterior curs. Es pot destacar que a mitjans de maig del passat curs, BBVA va aconseguir el 86% de Garanti, la filial del banc espanyol en terres otomanes. Aquesta operació, malgrat augmentar la figura de l'entitat en l'àmbit internacional, va semblar complexa, encara que va sortir barata a causa de la depreciació constant de la lira. Fins i tot això, BBVA creix en un entorn dominat per la hiperinflació. La companyia aclareix que això ha estat "parcialment compensat a les bones dinàmiques del negoci".
Quant a Amèrica del Sud, BBVA continua obrint-se pas i, el 2022, ha aconseguit un benefici de 734 milions d'euros, el que suposa un increment del 80% respecte al tancament del 2021.
La morositat, en nivells estables malgrat l'enduriment monetari
Un dels punts més importants per al banc espanyol és la rebaixa de la morositat, en línia amb la resta de les entitats bancàries del territori nacional. En el seu cas, el banc bilbaí manté una mora del 3,4% (7 punts bàsics menys que el 2021). Malgrat que les pujades de tipus dels principals bancs centrals continuen estrenyent les butxaques dels clients, de moment, la ràtio de morositat segueix en uns nivells controlats.
El Banc Central Europeu i la Reserva Federal, en el seu objectiu de pal·liar la incessant inflació, han elevat els tipus d'interès en diverses ocasions durant 2022. Les alces de les taxes d'interès, malgrat que han generat una desacceleració econòmica, tal com especifica BBVA en els seus resultats, també han catalitzat els ingressos de la gran banca.
L'entitat bancària cotitzada de l'IBEX 35 assenyala com a mostra de l'enduriment monetari que hi ha hagut, i hi continuarà havent durant els primers mesos del present curs que, a l'eurozona, "el BCE ha pujat els tipus d'interès per a les seves operacions de refinançament fins al 2,5% al desembre, ha endurit les condicions de les seves provisions de liquiditat als bancs a través de les operacions TLTROs i ha indicat que aviat iniciarà un programa de venda dels seus actius".
Malgrat la incertesa, la volatilitat del mercat, l'enduriment monetari i la inflació, BBVA ha aconseguit aconseguir els resultats més voluminosos de la seva història. 6.420 milions d'euros, que remarquen la posició comercial com el segon banc més gran del país, i un dels més puixants del món, sobretot a Mèxic.