BBVA ha actualitzat la informació que va enviar al regulador borsari dels Estats Units (SEC) sobre l'opa llançada al Sabadell, per advertir del continu rebuig de Carlos Cuerpo l'operació. El banc que presideix Carlos Torres recorda que la primera vegada que el ministre d'Economia es va oposar públicament va ser el 10 de maig, tot just un dia després de llançar-se l'opa, però des d'aleshores l'oposició ha estat contínua i ja han passat més de quatre mesos.
"L'actual Ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, va manifestar inicialment el 10 de maig de 2024, l'endemà de l'anunci de la decisió de BBVA de dur a terme l'oferta de canvi, la seva oposició a la fusió prevista, i ha realitzat declaracions públiques similars posteriorment", assenyala al document.
La setmana passada, Cuerpo va expressar el seu rebuig fins a dues vegades en menys de 24 hores, durant la seva participació en diferents fòrums empresarials. Però la seva negativa sol ser habitual cada vegada que se li pregunta per l'operació. El ministre creu que la concentració bancària a Espanya ja és molt alta, i una fusió més podria agreujar la situació.
Així, al document enviat a la SEC recorda també que per dur a terme la fusió amb el Sabadell (si els accionistes aproven l'opa primer) requeriria l'autorització del Ministeri d'Economia espanyol, sempre que els reguladors i les autoritats com la CNMC o la CNMV hagin emès prèviament opinions favorables respecte a l'oferta de canvi. Però si no s'obté alguna de les aprovacions corporatives anteriors o l'autorització del Ministre d'Economia, Comerç i Negocis, "la fusió no es completarà", adverteix.
Tanmateix, el BBVA assenyala que les declaracions de Carlos Cuerpo "s'han realitzat abans que BBVA presentés una sol·licitud escrita d'aprovació de la fusió prevista i, per tant, abans que el BCE, la CNMV, el SEPBLAC i la DGSFP emetessin els seus informes en relació amb la fusió i abans que els professionals del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa revisessin i analitzessin tècnicament la fusió prevista".
És per això que el BBVA espera que tots els reguladors, supervisors i autoritats aprovin l'operació. És més, al document enviat a la SEC destaca que el banc "no té coneixement de cap operació precedent a Espanya en la qual l'autorització d'una fusió després de l'adquisició del control d'una entitat de crèdit, tal com es contempla en aquesta oferta de canvi/fullet, no hagi estat concedida pel Ministre d'Economia, Comerç i Empresa espanyol".
En vista de l'anterior, el BBVA considera que l'escenari de no poder consumar la fusió prevista "és molt remot". Però si aquest fos el cas, explica també, el banc "no està obligat a consumar l'esmentada fusió una vegada finalitzada l'oferta de canvi ni a consumar-la en els mateixos termes que l'oferta de canvi".