El BBVA parla ja de l'ajustament de personal que posarà en marxa si funciona l'opa i absorbeix el Sabadell. "És aviat per parlar de xifres, però hi pot haver algunes sortides", comentava aquest dijous el president de l'entitat en la roda de premsa convocada després de llançar una opa hostil sobre el banc català. Carlos Torres insistia que tenen "molta experiència" en aquests processos, ja que han realitzat diversos ERO, l'últim el 2021 i va afectar gairebé 3.000 persones.
Precisament ha parlat d'aquest últim ERO per indicar que aquests programes de sortides, que sempre es negocien amb els sindicats, "solen tenir molta acceptació a la plantilla". En aquest del 2021, recordava, "hi va haver una demanda àmplia" per acollir-s'hi. "És veritat que hi pot haver sortides, però sempre amb diàleg i sense mesures traumàtiques", agregava.
Torres assegurava que l'operació tindrà un "valor" per als treballadors "molt clar", ja que estaran preparats per al repte que té Europa, que té a veure amb la conformació de blocs grans. "Hem de pensar més en clau europea i menys en clau regional. Que el banc tingui escala és necessari per competir amb èxit", defensava.
El conseller delegat, Onur Genc, no ha aclarit quina part dels costos de reestructuració previstos (s'han anunciat gairebé 1.500 milions d'euros) aniran destinats a retallades de personal i tancaments d'oficines. Tan sols ha matisat que el BBVA té ja una experiència "clara" en aquests processos de sortides.
Precisament, CCOO i UGT han demanat aquest dijous al BBVA i el Sabadell que es respecti l'ocupació, que no hi hagi acomiadaments i que les sortides siguin voluntàries si el banc d'origen basc acaba comprant el català i posa en marxa el pla de reestructuració anunciat. Els sindicats que hi ha als dos bancs treballen de manera conjunta des que la setmana passada el banc que presideix Carlos Torres va plantejar al de Josep Oliu una fusió.
No era la primera vegada que aquesta operació estava a sobre de la taula, ja que es va intentar negociar el 2020, i també en aquell moment els representants dels treballadors es van aliar per protegir els llocs de feina per si la fusió tirava endavant. Actualment, hi ha molta incertesa, assenyalen, en no tractar-se d'una operació amistosa, els empleats esperen atents cada moviment del banc comprador, BBVA.
"L'opa hostil del BBVA sobre el Sabadell genera encara més incerteses que l'escenari de fusió", assenyala CCOO, que expressa la seva "profunda preocupació" i requereix supervisors i reguladors que passin de les paraules als fets amb mesures "anti-trust" davant d'una possible nova onada de concentració del sector. Des de CCOO, a més, exigeixen "plenes garanties laborals i d'ocupació" per a la plantilla d'ambdós bancs.
Per a Comissions Obreres, aquesta opa hostil pot ser la punta de llança i obrir un nou cicle de concentracions al sector financer espanyol. "Pot ser la primera d'una nova etapa de concentracions impulsada per l'exuberància dels beneficis", adverteix. El sindicat recorda que el procés de reestructuració del sector després de la crisi del 2008, amb un ajustament del 44% de l'ocupació i el 61% de les oficines, no només ha tingut implicacions en termes oligopolístics i de servei, "sinó greus conseqüències en les condicions laborals de les plantilles, amb un insostenible empitjorament del clima laboral, amb una pressió comercial molt més gran i més càrrega de treball".
Per això, CCOO demana mesures als reguladors i supervisors del sector financer, orientades a garantir que aquest tipus d'operacions "no aguditzin encara més els problemes derivats de la concentració, exclusió i falta de competència", amb regulacions que garanteixin la inclusió financera, el crèdit a l'economia i una millor remuneració de l'estalvi.
També sol·liciten un acord laboral que protegeixi les condicions i l'ocupació de les dues plantilles, amb garanties d'ocupació. A més de mecanismes de relleu generacional amb sortides voluntàries, preservació de les condicions salarials i un projecte d'empresa amb viabilitat futura.
Així mateix, des d'UGT asseguren que lluitaran per preservar els llocs de feina i "no permetran que les plantilles siguin el cost d'aquesta operació". De manera que "no acceptaran mesures forçoses". Ambdues entitats acaben de presentar uns beneficis rècord el 2023 i el primer trimestre del 2024, i per això entenen que "no hi ha excuses".