Els analistes tenen clar que els bancs turcs guanyaran menys diners aquest any si Erdogan torna a guanyar les eleccions diumenge vinent 14 de maig, ja que entenen que el Govern forçarà els bancs a abandonar els actius en dòlars dels EUA a favor de la lira. I en aquest sentit apunten que l'entitat privada més castigada serà Garanti Bank, la filial de BBVA, que ja ha patit en els seus resultats el flagell de la inflació i del terratrèmol que va assolar el país el mes de febrer passat.
Turquia va aportar als comptes de BBVA un resultat de 277 milions d'euros durant el primer trimestre de 2023 que compara molt positivament amb les pèrdues de 76 milions d'euros del mateix trimestre de 2022. Malgrat que torna a guanyar diners, el resultat continua sent més baix del que li correspon perquè recull l'impacte de la comptabilitat per hiperinflació que el banc aplica a Turquia des de l'any passat, segons reconeix en els seus comptes.
Els comptes de Garanti s'han vist impactades aquest any també pel terratrèmol. BBVA ha revisat la classificació dels crèdits a les cinc ciutats més afectades, el que li ha portat a reclassificar com a estada 2 (saldos dubtosos) uns 518 milions d'euros de saldos en balanç i uns altres 682 milions d'euros de saldos fora de balanç, el que ha tingut un càrrec en els seus resultats de 58 milions d'euros.
A aquest escenari, que és més complex de l'habitual, se suma ara la intensa campanya de desdolarització del govern turc, que a més està pressionant a la baixa la rendibilitat de les entitats el 2023, segons una anàlisi de risc bancari realitzat per S&P Global Market Intelligence, on es recorda que les condicions es van endurir encara més a l'abril, amb noves obligacions per comprar bons del govern en moneda local i més requisits de reserva per a dipòsits en moneda estrangera.
"La desdolarització als bancs forma part de les polítiques del president Erdogan per refredar l'alta inflació, mentre baixa els tipus d'interès (com de contrari que fa el Banc Central Europeu), fa de la lira l'únic medi de canvi en les transaccions comercials nacionals. Les polítiques populistes han alimentat el col·lapse de la moneda, a més de pressionar els beneficis dels bancs, i la campanya podria conduir a restriccions encara més estrictes si el Partit AK d'Erdogan preval en les pròximes eleccions", adverteixen.
En concret, una victòria d'Erdogan podria deixar al sector bancari "en el seu actual estat de limbe més temps de l'esperat" i aquests desafiaments signifiquen que els ingressos de Garanti Bank, propietat de BBVA, probablement cauran un 18%, fins als 44.150 milions de lires aquest any. Es tracta del banc privat que més patiria. Entre els bancs públics, els analistes estimen que VakıfBank tindria una caiguda del 33% i Halkbank del 15%.
Tanmateix, els bancs públics estan més avalats perquè estan rebent injeccions de capital per part del govern per donar suport a les seves estratègies de creixement, la qual cosa crea una "dinàmica competitiva desfavorable" amb la resta del sistema bancari, destaquen. El govern turc pretén augmentar fins i tot 65% el percentatge de dipòsits en lires turques en el sistema bancari durant el primer semestre de l'any.
Però a finals de març, segons dades de Bloomberg, només el 59,2% eren en aquesta moneda malgrat que els bancs van augmentar significativament els dipòsits en lires durant 2022. Per això, els analistes estimen que els bancs han de comprar un 7% més de bons governamentals addicionals en moneda local si menys del 60% dels seus dipòsits totals són en lires.
BBVA explica al seu últim informe financer que entri en l'inici d'any es va accelerar el creixement dels dipòsits en lires turques en un 138% mentre que els dipòsits en dòlars van créixer molt més lentament (un 23%), reduint la dolarització fins al 29% a finals de febrer versus el 49% d'un any abans, impulsat per les mesures regulatòries anunciades al llarg de l'any per fomentar el creixement de dipòsits en lira turca.
El banc que presideix Carlos Torres també avisa en els seus comptes de la incertesa amb què conviu al país. "L'evolució futura de la inflació (que està al 50%), en particular, i de l'economia, en general, dependrà, entre altres factors, de les polítiques implementades després de les eleccions generals anunciades per al maig. Així mateix, l'entorn econòmic és altament inestable, atesa la combinació d'una elevada inflació, uns tipus d'interès reals molt negatius, la incertesa sobre la política econòmica, la pressió sobre la lira turca, les elevades necessitats de finançament extern i l'actual context global i regional."