Els experts financers han deixat clar en més d'una ocasió que el futur de les finances passa per la digitalització i la tokenización. L'aplicació i usabilitat dels tokens ja està donant fruits en diverses companyies. Les empreses que estan explorant aquest món entenen que tokenizar les operacions pot resultar favorable per als seus negocis. Doncs l'ús de tokens agilita les finances i, lluny del que pot semblar, enforteix la seguretat de les transaccions.
Per això algunes i importants empreses han dipositat la seva atenció per aquest món, i fins i tot fins i tot són compromeses amb la tokenización d'Europa. Algunes d'elles són Banc Santander, BBVA o Repsol, entre d'altres. Aquests tres transatlàntics de l'entorn empresarial espanyol han reafirmat el seu interès i reflectit el seu convenciment la tokenización del Vell Continent. Entenen que això pot dotar d'un atractiu més gran els models de negoci digitals. Alhora, i al·ludint a la seguretat, la tokenización de les transaccions permet traçar una empremta que, amb l'efectiu, en ocasions és difícil de seguir.
"Se subestima la importància de la tokenización"
Les tres multinacionals espanyoles, juntament amb Alastria i Iberplay, formen part de la iniciativa "Tokenise Europe 2025", creada conjuntament per la Comissió Europea i l'Associació de bancs alemanys i la participació de més de 20 organitzacions de França, Alemanya, Portugal, Itàlia, Liechtenstein, Suècia i Espanya.
En un recent informe, s'arriba a la conclusió que se subestima la importància de la tokenización, quan els mateixos precursors de la iniciativa posen èmfasi en la rellevància per a Europa de cara a la competència mundial i el potencial per a nous serveis i models de negoci. A poc a poc, l'adopció dels tokens i l'interès de les empreses sobre aquests actius ha anat creixent.
Les empreses valoren la idea de modernitzar els seus negocis i adaptar-los al món actual, el qual passa per la digitalització. Malgrat això, i fins i tot sabent els beneficis de les finances digitals, a l'informe admeten que la reflexió sobre aquest fet encara no és gaire present, en part perquè fins ara no ha existit un marc legal i normatiu uniformi.
És necessari un coneixement més gran
Altres de les conclusions que deixa l'informe és que encara queda camí per recórrer en el que a educació financera i coneixements sobre aquest món es refereix. És a dir, es tracta d'un fenomen molt jove, i no tothom ho entén. De fet, existeixen confusions a l'hora de parlar de tokens i criptomonedes, dos actius que tenen diverses diferències. A l'informe afegeixen que "Europa ha de posar-se al dia referent a això". Consideren que s'han de millorar els coneixements als sectors públics i privats per igual.
I és que, per poder treure-li tot el partit a aquests actius, tant les empreses, com el personal que treballi amb elles, com els clients, han de conèixer el funcionament i els beneficis d'aquests actius. La idea que sostenen aquestes empreses és que la tokenización serà un factor clau perquè el Vell Continent sigui més competitiu i manifesti la seva resiliència estratègica en els anys vinents.
A més d'això, a l'informe afegeixen que "les cadenes de subministrament, el finançament comercial, la logística i els serveis públics poden transformar-se en processos eficaços i sense contratemps gràcies als avanços digitals". La tokenización es postula com una de les eines més eficaces i transcendentes en les finances del futur. Pot aplicar-se en diversos sectors, però un en el qual pot donar molt més de si és en el bancari.
A poc a poc, la banca va tornant cap a opcions més ràpides, intuïtives i eficaces. Tot això s'ha aconseguit mitjançant la implementació de noves aplicacions de pagament digital, o amb la digitalització dels serveis. La tokenización podria ser un element més dins d'aquesta cadena virtual. Amb ella, les transaccions serien més ràpides, alhora que aconseguirien deixar un rastre digital que és inesborrable.
Un token no és una criptomoneda
Incidint sobre la qüestió dels coneixements, un dels dubtes que sorgeixen a l'hora de parlar de la tokenización és el seu 'vincle' amb les criptomonedes. Realment, l'única similitud entre ambdós actius és la tecnologia que és darrere d'ells. Les cadenes de blocs (blockchain) s'erigeix en el principal catalitzador de la tokenización. I és que amb ella es pot compartir informació transparent dins d'una xarxa d'una empresa.
Després d'això, des de BBVA indiquen que "un token és una unitat de valor fonamentada en criptografia i blockchain, el qual l'emet una entitat privada perquè tingui funcionalitat concreta al món digital." Per la seva part, l'entitat bancària basca indica que "una criptomoneda és un 'token' la principal finalitat del qual és servir com a mitjà de pagament descentralitzat de productes i serveis en l'entorn virtual, a més de com reserva de valor i estalvi". La principal diferència resideix en l'emissió.
Els tokens els emeten entitats, que bé poden ser bancs o empreses de qualsevol sector que vulgui fer el salt a la digitalització, mentre que les criptos són actius descentralitzats, els quals no els emet cap Govern, empresa...
Malgrat que l'interès és creixent, les grans companyies sempre han mostrat escepticisme cap a les criptomonedes per la seva volatilitat. Encara això, entenen que la tecnologia en què es fonamenten aquests actius és potent, i pot tenir un rol important en l'economia del futur. Per això Banc Santander, BBVA o Repsol, entre d'altres, aposten per la tokenización d'Europa.