El BBVA i el Sabadell sumen una xarxa de 3.045 oficines a Espanya, però el primer ja ha anunciat que preveu tancar unes 300 sucursals (gairebé el 10% del total de la xarxa conjunta) si l'opa tira endavant i hi ha fusió. En concret, els plans de l'entitat impliquen abaixar la persiana a aquelles que estan a menys de 500 metres entre si.
Per executar aquests tancaments, el banc que presideix Carlos Torres necessita l'autorització de la CNMC, que encara continua estudiant els detalls de l'operació i ha detectat que hi ha sis codis postals en els quals el sol estan presents el BBVA i el Sabadell, i per tant quedarien en situació de monopoli si el primer absorbeix el segon.
També té identificats els codis postals on el BBVA quedaria a duopoli amb una única entitat (principalment CaixaBank) si desapareix el Sabadell, que en aquest cas n'ascendeixen 64. A més d'altres 91 en els quals hi hauria dos competidors. En suma, la xifra de CP en risc de monopoli o duopoli ascendeix a 70 (en la de CaixaBank amb Bankia se'n van detectar 86) i en el cas de "triopolio" ascendeix a 161 CP.
Estar en monopoli suposa una important amenaça per a la competència bancària. Si només hi ha un banc i tanca oficines, la zona queda en risc d'exclusió financera. Si no tanca oficines, té poder de mercat i capacitat per fixar preus, ja que no hi ha cap altra entitat que pugui fer-li front. El que sovint es tradueix en efectes adversos per als consumidors.
Per això, aquest sol ser un dels esculls principals en les operacions corporatives. En fusions passades, com la de CaixaBank, l'organisme que presideix Cani Fernández va imposar com a condició al banc català que no abandonés alguns codis postals, o que no canviessin les condicions dels productes dels clients durant un temps.
Així, el BBVA ha ofert en la seva cinquena proposta de compromisos a la CNMC, no modificar les condicions dels productes i serveis als clients (particulars, autònoms i pimes) de les oficines que es trobin en els codis postals afectats. Per exemple, a no cobrar comissions o a no pujar comissions en les operacions en finestreta. O a no fixar un preu major al qual es cobri de mitjana a Espanya en el nou crèdit a les pimes.
On hi ha monopoli o duopoli?
Segons ha pogut saber ON ECONOMIA, els codis postals en els quals són presents únicament el BBVA i el Sabadell, i, per tant, hi ha risc de monopoli són sis. Es tracta d'Alacant (03008), Zamora (49003), Yaiza (Las Palmas) en el CP 35580, Getafe (Madrid) en concret en el CP 28906, i a Sabadell (Barcelona), tant en el codi postal 08203 com en el 08205. En cada un d'ells, cada entitat té una oficina, per la qual cosa en conjunt en sumen dotze.
D'altra banda, hi ha 64 codis postals ubicats a nou ciutats (Alacant, Astúries, Barcelona, Cadis, Girona, Guipúscoa, Lleida, Tarragona i Santa Cruz de Tenerife) en els quals són presents les dues parts (BBVA i Sabadell) amb 140 oficines, juntament amb un únic competidor, que en la majoria dels casos és CaixaBank. En concret en 55 d'aquests codis postals. En els altres 9 estan Santander, Cajamar, Unicaja, Caixa Rural d'Astúries o Kutxabank.
La CNMC també veu risc en 91 codis postals en els quals actualment són presents les parts (BBVA i Sabadell) amb 196 oficines i un màxim de dos competidors, que majoritàriament són CaixaBank i Santander. Per la qual cosa si desapareix un d'ells (en aquest cas el Sabadell si hi ha opa) quedarien en risc de "triopolio", ja que només tres bancs dominarien el mercat.
Dels 161 codis postals afectats, la majoria (135) són a Catalunya i el País Valencià. Competència ha llançat un nou test de mercat a la banca i patronals empresarials per recollir la seva opinió sobre els nous compromisos presentats pel BBVA abans de prendre una decisió sobre l'opa, que ja ha rodat durant onze mesos.