El BBVA confia que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) es pronunciï aviat sobre l'opa al Sabadell, una operació que porta a sobre de la seva taula quatre mesos, des del passat 31 de maig. El banc creu que si l'organisme que presideix Cani Fernández utilitza la mateixa metodologia que en operacions anteriors, com la fusió de CaixaBank amb Bankia o la de Unicaja i Liberbank, no hauria de trobar problemes de competència i, per tant, hauria d'aprovar-se en aquesta primera fase en què es troba.

Així ho ha posat en relleu el conseller delegat del banc, Onur Genç, aquest dimecres, durant la seva intervenció en conferència anual de Bank of America. Aquí ha dit que l'opa avança de forma "decidida" i també, que Espanya té "molt bones institucions" sent la CNMC una d'elles. I en aquest context, el CEO ha apuntat que si la CNMC utilitza la mateixa metodologia que en operacions precedents, "l'operació hauria d'aprovar-se en fase 1, perquè no hi ha problemes de competència".

En concret, el conseller delegat ha explicat que l'operació no superaria els llindars establerts per la UE per a fusions, que són, un 25% de quota de mercat per a l'entitat combinada i un increment del 10% de quota aportada per l'entitat adquirida.

La CNMC per al rellotge en fase u

La CNMC es va pronunciar sobre l'assumpte fa només uns dies. La presidenta va intervenir dijous passat en la comissió del Congrés, on va ser preguntada per l'operació corporativa "més mediàtica d'aquest any" i va explicar, que encara està sent objecte de la seva corresponent "anàlisi tècnica". De fet, Cani Fernández va recordar que l'opa continua trobant-se en la primera fase d'anàlisi.

A més, va recordar que aquesta primera fase sol durar un mes, però el rellotge s'ha parat diverses vegades per sol·licitar dades al Sabadell. Una cosa que sol ocórrer quan l'opa és hostil i no amistosa. "Tenim un primer mes per analitzar l'operació, però aquell mes se suspèn cada vegada que observem que falta informació. Si la notificació no s'ha presentat completa, se suspèn el termini fins que s'obté tota la informació necessària".

Indicava també que en el cas d'una opa hostil, la CNMC compta amb tota la informació del notificante (el BBVA) però no té tota la informació de l'objecte de l'opa, del Sabadell. "L'hem obtingut a base de requeriments d'informació que han estat reiterats en la mesura del necessari. A més, hem hagut de fer exercicis de comparabilitat de dades, perquè en moltes ocasions la informació no és compatible."

Això succeeix, afegia, perquè a diferència del que sol ocórrer amb una operació que es fa de forma amigable i no hostil, "on se'ns proporciona d'entrada ja tota la informació", en aquest cas no ha existit. "Per tant, cal tenir la necessària paciència i el necessari respecte al treball dels tècnics, perquè el que no deixem de fer és aplicar el rigor tècnic que sempre hem aplicat en aquestes operacions."

La CNMC pot aprovar en primera fase o passar a una segona

Cando es resolgui aquesta primera fase, que teòricament dura un mes (encara que ja porta gairebé quatre), la CNMC decidirà si l'operació s'aprova, si s'aprova amb compromisos, o si es passa a una segona fase "en funció de la complexitat". Però el BBVA ja ha deixat clar aquest dijous que no creu que sigui necessari arribar a aquesta segona fase i s'aprovarà abans.

Onur Genç ha afirmat que l'operació del BBVA i Sabadell està avançant conforme al pla i els terminis establerts pel banc. El conseller delegat ha recordat també que l'operació ha rebut les aprovacions de les autoritats de competència de diversos països, així com la PRA britànica i la no-oposició del BCE. Els següents passos necessaris són l'aprovació de l'autoritat de competència espanyola (CNMC) i l'autorització de l'oferta per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Sobre l'actitud del govern espanyol en l'operació, el CEO ha assenyalat que la seva opinió arribarà en la fase de la fusió. En aquest sentit, ha explicat que si el banc ha obtingut en aquell moment les autoritzacions necessàries i més del 50% dels accionistes del Sabadell han acudit al canvi d'accions, no veu motius perquè l'Executiu s'oposi a la fusió. En qualsevol cas, s'ha mostrat segur que ek BBVA podrà treballar amb el govern central per resoldre "qualsevol preocupació que tingui sobre l'operació".