El BBVA ha convocat una junta general extraordinària d'accionistes per aprovar l'ampliació de capital necessària per executar l'opa hostil al Sabadell. El banc ha informat a través d'un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que la junta se celebrarà el proper 5 de juliol al Palau Euskalduna de Bilbao.
L'import nominal màxim de l'ampliació serà de 551,9 milions d'euros i se'n realitzarà amb aportacions no dineràries, mitjançant l'emissió i posada en circulació de fins a 1.126 milions d'accions, de 0,49 euros de valor nominal cada una d'elles, de la mateixa classe i amb els mateixos drets i obligacions que les accions del BBVA actualment en circulació. L'import definitiu de l'ampliació de capital dependrà del nombre d'acceptacions que es rebin per part dels accionistes del Sabadell i no suposarà cap desemborsament per part dels accionistes del BBVA.
Aquest augment de capital i emissió de nous títols del banc van dirigides “exclusivament” als accionistes de la societat afectada, en aquest cas el Banc Sabadell, que acudeixin a l'opa “per acceptar voluntàriament durant el període d'acceptació o en virtut de l'exercici dels drets de compra i venda forçosa resultants de l'oferta”.
Les noves accions s'emetran pel seu valor nominal de 0,49 euros més, si és el cas, una prima d'emissió, que es determinarà en funció de la diferència entre el valor raonable de les accions del Sabadell aportades i l'import nominal de les noves accions emeses. “Es respectarà, en tot cas, el previst a l'article 67.3 de la Llei de Societats de Capital”, segons es detalla en l'ordre del dia que BBVA ha publicat avui en la CNMV.
Execució de l'ampliació en el termini d'un any
El banc que presideix Carlos Torres ha informat que l'ampliació de capital s'executarà totalment o parcialment, i en una o diverses vegades, en funció del resultat de l'opa i, si és el cas, de l'exercici dels drets de compra i venda forçosa resultants de l'oferta.
En aquest sentit, el segon punt del dia que se sotmetrà a votació en la junta d'accionistes serà facultar al consell d'administració per a l'execució total o parcial de l'ampliació, en una o diverses vegades, dins del termini d'un any des que s'aprovi en la junta d'accionistes.
“Amb aquesta ampliació de capital fem un pas en el procés de compra als accionistes de Banc Sabadell. La unió de totes dues entitats generarà valor per a tots i, en particular, per als accionistes, en crear un banc més fort i competitiu”, ha assenyalat el president del BBVA, Carlos Torres Vila.
Aquesta ampliació és un dels passos necessaris dins d'opa que el BBVA va plantejar el passat 9 de maig per a adquirir el 100% del capital del Sabadell. “L'operació té com a objectiu unir totes dues entitats per a construir un banc més fort i rendible, capaç de competir en un sector cada vegada més global i amb necessitats creixents d'inversió en tecnologia i dades”, assenyala el banc a través d'un comunicat.
És per això que el banc defensa la “clara generació de valor per als accionistes del BBVA, amb un impacte positiu en el benefici per acció (BPA) des del primer any després de la fusió de totes dues entitats”. Així mateix, l'entitat assegura que també suposa una millora d'un 3,5% aproximadament, una vegada s'obtinguin tots els estalvis associats a la mateixa (període estimat de tres anys després de la fusió).
Impacte de capital “limitat” de 30 punts
Addicionalment, assenyala que el valor en llibres tangible per acció augmentaria entorn de l'1% en la data de la fusió. El BBVA estima que el retorn de la inversió estaria prop del 20%, calculat a 2026, considerant els estalvis estimats de la fusió i sense considerar cap impacte potencial derivat de les joint ventures de gestió d'actius i custòdia.
Quant a l'impacte de capital en la ràtio CET1, recorda que serà “limitat”, d'aproximadament 30 punts bàsics, en el cas que s'aconsegueixi un 100% d'acceptació. El BBVA assegura que mantindrà la seva actual política de remuneració a l'accionista, que suposa repartir entre el 40% i el 50% del benefici, amb la possibilitat de combinar dividends en efectiu i recompres d'accions, i “seguirà compromès a distribuir qualsevol excés de capital per sobre del 12%”.
Aquesta operació està subjecta a l'acceptació de l'oferta per part dels accionistes del Banc Sabadell que representin la majoria del seu capital social, a l'obtenció de les autoritzacions reguladores necessàries, així com a l'aprovació de l'augment de capital requerit per al bescanvi d'accions que es proposarà en la junta extraordinària del 5 de juliol.
Si el BBVA adquireix una participació igual o superior al 50,01% del capital social del Sabadell, el banc passarà a controlar totes dues entitats i es preveu la fusió d'ambdues. Aquesta fusió estarà subjecta a les autoritzacions reguladores pertinents.
Benefici per als grups d'interès
D'altra banda, l'entitat assenyala que l'operació “beneficiarà” la resta dels grups d'interès, més enllà dels accionistes, ja que “crearà valor i amplificarà l'impacte positiu” de la seva activitat.
“Els clients tindran a la seva disposició una proposta de valor únic, per la complementarietat de les franquícies, una major oferta de productes i l'abast global del banc. Els empleats podran aprofitar noves oportunitats professionals per a créixer en una entitat global”, explica el banc.
De la mateixa manera, assegura que la creació d'una entitat “més forta i rendible” també es traduirà en “més finançament” per a empreses i famílies, “amb una capacitat addicional de concessió de crèdit de 5.000 milions” d'euros a l'any a Espanya, i en una “major contribució” a les arques públiques via impostos.
“Tot això redundarà en un major progrés econòmic i social. L'entitat combinada serà més sòlida i eficient, i un referent en el mercat per volum d'actius, crèdits i dipòsits”, conclou el banc.