El conseller delegat del BBVA, Onur Genç, ha defensat aquest dimecres, en plena opa hostil sobre el Sabadell, que quan una entitat té més mida pot invertir més en tecnologia i això redunda que pot oferir millors preus i serveis als seus clients. Sense fer ni una sola menció a l'oferta als accionistes del Sabadell, durant la seva intervenció en una conferència amb inversors organitzat per Goldman Sachs, ha explicat la importància de tenir una certa escala en el context actual, mentre ha destacat la inversió del grup durant anys en tecnologia. "Si ets un dels principals jugadors (en un mercat) pots invertir en tecnologia i oferir millors preus als clients", ha resumit Genç.

El conseller delegat ha assenyalat també que la creació de valor és la principal prioritat del banc i el que guia la forma en què el BBVA gestiona el seu negoci. A més, segons la seva opinió, la raó de l'acompliment diferencial del banc davant els seus comparables als mercats en els quals opera és el compromís amb una òptima assignació de capital, i ha recordat l'increment del 28% el 2023 del dividend en efectiu i la distribució de 13.200 milions entre els accionistes des de 2021, mitjançant pagaments en efectiu i recompres d'accions.

"Tot això l'està reconeixent el mercat i s'ha traduït en una rendibilitat total per als accionistes del 202% des de començaments de 2019 fins a principis de maig de 2024", ha afegit. Sobre la possibilitat d'entrar a nous mercats mitjançant l'adquisició de competidors, el número dos del BBVA ha explicat que no és fàcil si el banc busca tenir una certa mida i ha considerat que la compra de negocis i sucursals a l'exterior no encaixa amb els plans del banc.

Davant d'aquesta realitat, Genç advoca per provar a nous mercats amb un banc digital, com han fet a Itàlia; o amb participacions en altres entitats digitals, com en el Regne Unit o el Brasil. No obstant això, en vista que l'evolució del banc digital llançat al país transalpí està anant millor de l'esperat, i potser en 5 anys sigui clau per al banc, el conseller delegat del BBVA ha obert la porta a explorar aquesta fórmula en altres països.

Sobre el negoci a Espanya, l'executiu continua sent optimista i, amb independència de com acabi l'opa llançada sobre el Sabadell, confia a mantenir la rendibilitat en els anys vinents.

Mèxic i Turquia

Respecte a Mèxic, després de les eleccions de diumenge passat i l'elecció d'una nova presidenta, Genç ha destacat que serà un Govern "continuista" i, encara que la política monetària pugui tenir un impacte a curt termini, no els preocupa perquè estan convençuts que Mèxic continua sent un país pròsper. A més, el banquer ha enaltit que el nou Govern vol que l'economia creixi i per a això necessitarà els bancs. Genç ha recordat que Mèxic es va convertir en el primer soci comercial dels Estats Units i manté un bon ritme en inversions privades.

En la mateixa línia, el banquer s'ha mostrat optimista amb les perspectives del BBVA a Turquia, especialment perquè el país ha anat adoptant canvis en la seva política econòmica per corregir desequilibris i, si Mèxic es beneficia de la seva proximitat als Estats Units, Turquia fa el mateix per la seva proximitat a Europa.