El BBVA defensa que la unió amb el Sabadell, no només els donaria escala local i els convertiria en un líder al mercat espanyol. També els donaria prou mida per ser un gegant a Europa i poder competir. Així ho manifestava aquest dimarts el conseller delegat, Onur Genç, en un encontre financera celebrada a Londres i organitzada per Financial Times. "Europa necessita entitats de més mida, més sòlides i eficients per donar suport al creixement econòmic", apuntava.
El CEO veu necessari consolidar grans bancs europeus per liderar un mercat global que cada vegada és més competitiu i en aquest context, el BBVA li encaixa l'operació amb el Banc Sabadell. "És un pas significatiu, ja que més enllà del seu benefici per a Espanya, enforteix la posició de l'entitat per competir globalment i amplia la seva capacitat per recolzar a les pimes i finançar projectes d'alt impacte", explicava.
Segons recull el banc en un comunicat, Onur Genç comentava també en aquest encontre financera que sense l'escala adequada, els bancs europeus corren el risc de quedar endarrerit davant els seus competidors d'altres regions. En aquest sentit, el número dos del BBVA recordava que cap banc de la Unió Europea no figura actualment entre els 25 primers del món per capitalització borsària, un rànquing que està dominat per entitats dels Estats Units, la Xina i altres economies com l'Índia, el Canadà, el Japó o Austràlia.
Així mateix, destacava que la competència bancària s'està intensificant amb jugadors que procedeixen de fora de la banca tradicional, en concret, els gegants tecnològics, el que afegeix més pressió per als bancs europeus. "En el nostre negoci, si no tens escala, no pots competir", explicava Genç. "Hauríem d'estar preocupats per no tenir un banc de la UE en aquest rànquing" per impulsar el creixement econòmic de la regió.
BBVA vol tenir quotes de mercat de doble dígit
En aquest sentit, el conseller delegat indicava que el primer pas ha de ser la creació de campions nacionals de més escala abans d'abordar fusions transfrontereres. "L'escala local és important", agregava. Genç assenyalava també que tenir una quota de mercat de doble dígit a qualsevol mercat és fonamental.
A Espanya, si BBVA absorbeix el Sabadell tindria quotes superiors al 20% i en alguns productes o regions fins i tot del 30%, una cosa que li ha recriminat la CNMC (que és qui vetlla per la competència) i que ara el banc ha de negociar, cedint remeïs, per poder seguir endavant amb l'operació.
En qualsevol cas, l'executiu insistia que l'operació entre BBVA i Banc Sabadell no només respon a una lògica domèstica, sinó que reforça una visió estratègica alineada amb la necessitat de construir una banca europea més competitiva. I assegurava que és una visió que comparteixen tots els accionistes de BBVA, ja que van votar "massivament" a favor de l'ampliació de capital el mes de juliol passat.
D'altra banda, el conseller delegat de BBVA va emmarcar l'operació amb Banc Sabadell en el context de "profunda transformació" del sector financer com a conseqüència de la digitalització i la innovació. El banc espera assolir estalvis tecnològics importants si l'opa prospera i després hi ha fusió.