El BBVA ha ofert als accionistes de Sabadell les mateixes condicions que va proposar al consell d'administració del banc català la setmana passada. Comprar el banc per uns 12.000 milions, mitjançant el canvi d'accions. És a dir, en paperets i sense efectiu. Si l'opa tira endavant i finalment hi ha fusió, ofereix també que es mantingui la seu de l'entitat a Sant Cugat juntament amb la de La Vela de Madrid. Respectar i impulsar el negoci a Catalunya, donat l'origen i la rellevància que té per al Sabadell. I fins i tot mantenir la seva marca (compartida amb el BBVA) a determinades regions que estan per determinar.
Tanmateix, el BBVA ha deixat en l'aire si comptarà o no amb els membres del consell d'administració del Sabadell. Quan Carlos Torres va llançar l'oferta de fusió a Josep Oliu la setmana passada, li va oferir tres butaques per a consellers no executius i una vicepresidència, que tothom va entendre que seria per al mateix Josep Oliu.
Però en l'oferta que Torres ha llançat als accionistes aquest dijous no hi ha ni rastre d'aquesta proposta i a més, quan ha estat preguntat per analistes i periodistes sobre com seria la governança en un futur banc (si l'opa tira endavant i després hi ha fusió) el president del BBVA ha evitat pronunciar-se sobre l'assumpte.
“No és el moment de parlar dels òrgans socials perquè ara l'oferta és per als accionistes”, va repetir el número u del BBVA fins i tot en tres ocasions. Sobre els consellers del Sabadell, per cert, també va dir “que encara poden canviar d'opinió” i votar que sí a l'operació de fusió quan se celebri la junta d'accionistes en què han de decidir si donen suport l'operació.
Actualment, el consell del Sabadell està format per 15 membres. Un d'ells és el president, Josep Oliu, el càrrec del qual no és executiu, igual com el del vicepresident, Pedro Fontana. Sí que ho són el del conseller delegat, César González-Bueno, i el del director de riscos, David Vergara.
A més, el banc compta amb uns altres nou consellers externs o independents i només un, el mexicà David Martínez, és dominical, ja que posseeix gairebé el 3,5% del capital del banc. Es tracta de l'única persona física amb una posició tan elevada en l'accionariat del Sabadell, ja que la resta són fons d'inversió. De fet, un 52% dels seus inversors són institucionals i el 48% restant, minoritaris.
I entre aquests inversors institucionals, els fons en tenen més del 20% del capital. El Sabadell provarà ara de convèncer-los que la seva aposta de seguir en solitari i créixer de manera orgànica els generarà més valor que acudint a l'opa. Un procés per al qual encara té mesos. Encara que el BBVA ha assegurat que ja hi ha interès entre els seus inversors per acudir a l'opa.
Assegura la permanència a Catalunya i a la Comunitat Valenciana
L'opa hostil ha estat rebutjada pel govern espanyol, el català, empresaris, institucions… Es critica l'alta concentració bancària que hi ha al país i els problemes de competència que pot portar que es creu un altre gegant bancari. I a Catalunya, a més, es tem que pugui afectar el teixit empresarial, on el Sabadell és molt fort, a més del propi negoci bancari.
Al final, el BBVA i el Sabadell tenen moltes duplicitats d'oficines i personal a Catalunya, i és on podria ajustar-se més l'estructura. Tanmateix, Carlos Torres va insistir diverses vegades aquest dijous per apostar pel Sabadell “suposa també apostar per aquest territori” i assegurava que hi haurà un compromís “més gran perquè tindran més fortalesa”.
El president de BBVA també va destacar la importància que té per al Sabadell, la Comunitat Valenciana, on, de fet, té la seva seu actualment i es va comprometre de nou a respectar el negoci allà. Encara que va aclarir que la seu del BBVA romandrà a Bilbao.
“No se'ns escapa que la Comunitat Valenciana té un paper especial per la història del Sabadell. Però a més és una zona on som importants, el tercer banc després de CaixaBank i el Sabadell i veiem que està evolucionant molt bé l'economia. Així que l'aposta seria més decidida després de la fusió. No se'ns escapa tampoc que la seu del Sabadell és a Alacant i mantindrem la màxima cura, pensarem com assegurar l'arrelament”.