Comença el compte enrere. En només una setmana, divendres vinent 5 de juliol, els accionistes del BBVA votaran a favor o en contra de l'ampliació de capital que necessita el banc per comprar el Sabadell si l'opa tira endavant. Des que es va anunciar la data de la junta extraordinària, l'entitat va iniciar 'la seva pròpia campanya electoral' per convèncer els inversors que deleguessin el seu vot al consell i així, assegurar-se que la votació tirés endavant. El banc ha enviat cartes, vídeos i fins i tot ha realitzat trucades amb aquesta finalitat.
Però no han estat els únics que han demanat als accionistes que deleguin el seu vot, també s'han posicionat els sindicats, com solen fer en cada junta d'accionistes. Des de Comissions Obreres recorden que en la junta general ordinària, celebrada al març, van tenir 1,3 milions d'accions delegades. Mentre que els d'UGT, en van reunir unes altres 700.000.
Els sindicats esperen comptar amb xifres semblants en la junta de divendres vinent, però no ho sabran els números exactes fins al dia anterior o fins i tot el propi divendres, perquè el vot es pot delegar fins i tot 24 hores abans. "Estem recopilant informació encara", comenten. El BBVA té uns 726.000 accionistes, el 80% d'ells són minoritaris i posseeixen menys de 5.000 accions. Són precisament aquests els que són en el focus del banc i dels sindicats; Els grans inversors, els que tenen de 500.001 accions endavant, amb prou feines suposen el 0,04% del total.
Com a organització sindical, CCOO, UGT, ACB o CIG (els majoritaris en BBVA) no poden acudir a la junta, només si els treballadors deleguen el seu vot. A més de votar, els sindicats solen fer ús del torn de paraula, ja que és de les poques ocasions que tenen per fer peticions directament el president, Carlos Torres; al conseller delegat, Onur Genc; o al consell en el seu conjunt.
I aquesta no serà una excepció. UGT ha demanat el vot dels afiliats i treballadors del banc amb l'objectiu d'intervenir en la junta, que se celebrarà a Bilbao (on és la seu del BBVA) i defensar davant de la cúpula del banc "que no sigui la plantilla qui pagui el cost de la possible fusió" i en cas de formalitzar-se, que es dugui a terme "sense mesures forçoses". És a dir, amb sortides pactades i no acomiadaments.
Comissions Obreres avisa que el sentit de vot serà l'abstenció. Volen exigir al banc que es garanteixi l'ocupació si l'opa tira endavant i hi ha fusió, així com "el manteniment i la millora de les condicions laborals de les plantilles". Des del sindicat creuen que els reguladors han de ser vigilants i exigir que es respecti la lliure competència del mercat, perquè si el BBVA -com a tercera entitat del país- compra al Sabadell, que és la quarta, es quedaria com a primera entitat i es crearia un oligopoli de tres de grans entens a Espanya, que acabarà afectant la fluïdesa del crèdit a famílies i empreses.
El sindicat ACB confirma que també serà en la junta per defensar que es mantinguin els llocs de treball si hi ha fusió i garantir que les mesures "no siguin traumàtiques per a la plantilla, tant de BBVA com de Sabadell."
Així mateix, la secció sindical CIG en BBVA vol fer veure el banc que mantenen el seu rebuig "d'aquesta nova reestructuració del sector", per les implicacions que tindrà "en la destrucció de milers de llocs de treball i un tancament més gran d'oficines bancàries". El que augmentarà, en un nivell més, les dificultats dels clients en l'accés als serveis bancaris, amb menor competència i més obstacles al crèdit, tant per a particulars com per a empreses, expliquen.
Aprofitaran també per transmetre l'augment de la pressió sobre el personal i la càrrega de treball. Recorden que el BBVA ha incrementat els objectius per al segon semestre de l'any, precisament en un moment en què comencen les vacances del personal. Creuen que amb aquesta mesura, la direcció del banc pretén presumir dels seus resultats per convèncer els accionistes "de la seva bona gestió" i que l'opa contribuirà encara més a incrementar aquests "obscens beneficis de dos dígits que ja han fet públics aquest any".