Els tipus d'interès ja assoleixen el 4,25% després de la pujada que va fer aquest dijous el Banc Central Europeu, però la banca espanyola continua resistint-se a pagar pels estalvis. Els cinc bancs més grans del país han deixat clar en les presentacions de resultats d'aquests dies que la "guerra del passiu" no és a prop i l'últim en confirmar-lo ha estat BBVA aquest divendres. El conseller delegat del grup, Onur Genç, recordava que encara hi ha molta liquiditat i per això no es plantegen llançar dipòsits de moment.
"No preveiem que pugi la remuneració dels dipòsits a curt termini", ha insistit en diverses ocasions. "L'excés de liquiditat s'incrementa cada dia", ha afegit. El CEO, tanmateix, ha defensat que sí que estan oferint un altre tipus de productes amb altes rendibilitats per als clients, com les assegurances d'estalvi o els fons d'inversió. "Aquest tipus de productes -que estan fora de balanç- han crescut un 7% l'últim any. Els estem utilitzant de forma més eficaç i per als clients amb més liquiditat".
El que sí que vol oferir BBVA és "més crèdit". Tanmateix -atès el context d'alts tipus d'interès, on endeutar-se surt més car- "hi ha poca demanda", revelava el número dos del banc. Genç ha explicat que la concessió de crèdit estan baixant, per la qual cosa es redueix encara la necessitat d'haver de captar diners per deixar-lo, que és el que aconsegueix els dipòsits.
"Existeix tanta liquiditat que els dipòsits no són un recurs escàs", comentava Genç. En la mateixa línia, el director financer de BBVA, Rafael Salinas, ha indicat que l'escenari base de BBVA continua sent que augmentarà el cost del passiu segons es vagin notant els efectes de la política monetària. "El cost del passiu anirà augmentant progressivament, però la realitat és que respecte a estimacions inicials s'han anat retardant aquestes dinàmiques de mercat", ha indicat.
BBVA descarta una guerra del passiu, com també ho han fet en CaixaBank, Santander, BBVA o Bankinter. Els CEOs de cada banc han rebutjat llançar dipòsits en els últims dies. Héctor Grisi, conseller delegat del Banc Santander, ha dit que estan remunerant l'estalvi amb comptes i dipòsits a través d'Openbank, el seu banc digital, on ja paguen més d'un 3%.
María Dolores Dancausa, de Bankinter, ha recordat que ells també ho fan a través d'EVO Banc. Mentre que César-González-Bueno, CEO de Sabadell, directament ha comentat "que els dipòsits són antics i hi ha productes molt més rendibles ara". El número dos de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha estat l'únic que ha deixat la porta oberta aquest mateix divendres. "El procés de remuneració de dipòsits va guanyant força, és el normal quan pugen els tipus d'interès".