BBVA és dels pocs bancs que no ha llançat un compte remunerat a Espanya o un dipòsit al qual puguin accedir els seus gairebé 12 milions de clients. El banc ha reconegut que està remunerant el passiu al 2,75% TAE, però no a tots, només als més vinculats o els que tenen un determinat perfil. Tanmateix, l'entitat ha seguit un camí molt diferent a Itàlia, on va aterrar fa dos anys a través d'un compte digital, sense oficines.
En concret, BBVA va llançar a finals de setembre un compte remunerat al 4% al país transalpí que li ha permès captar més de 3.000 milions en dipòsits i uns 75.000 nous clients en tot just dos mesos. El banc, a més, ofereix un dipòsit al 4,25% que durant uns mesos va arribar a pujar al 5%, i per això ha disparat el seu negoci a Itàlia i ara es veu preparat per arribar el mig milió de clients.
A Espanya, el banc que presideix Carlos Torres i dirigeix Onur Genc, no ofereix aquestes condicions malgrat les deu pujades de tipus d'interès, la forta demanda del mercat i els últims moviments de la competència. Cal recordar que CaixaBank, el banc més gran del país, va llançar un dipòsit al 2% el setembre per a tots els seus clients.
A més, Santander, a través d'Openbank, paga més d'un 3%, i Bankinter, amb EVO, un 2,85%. Així mateix, Sabadell, Unicaja, Bankinter i Ibercaja ofereixen entre un 2% i un 5% TAE amb els seus comptes remunerats. Tanmateix, els executius de BBVA han insistit en diverses ocasions en què no estaven interessats a remunerar el passiu a curt termini als clients minoristes.
"L'oferta està dedicada únicament al mercat italià, on fins ara havíem atret principalment clients interessats en productes de pagament i crèdit. Ara volíem fer un pas endavant i oferir solucions adequades també per a aquells que volen estalviar i recuperar els seus diners", aclaria Javier Lipuzcoa, responsable de banca digital de BBVA Itàlia, en una entrevista recentment amb el diari Corriere.
"El llançament del compte remunerat del 4% està tenint un enorme èxit. La taxa de creixement de clients s'ha triplicat. En els últims dos mesos hem afegit 75.000 i no veiem signes de desacceleració". Javier Lipuzcoa, indicava també que a Itàlia han arribat per quedar-se "durant molt temps" i la decisió d'augmentar la retribució dels comptes corrents "així ho demostra".
Des que van arribar al país fa dos anys, l'octubre de 2021, s'havien centrat a oferir productes de crèdit com, préstecs personals, compres a terminis i avançaments de nòmina de fins a 1.500 euros. Tanmateix, "per construir un banc mòbil complet i universal" van entendre que haurien de competir també amb altres productes.
Durant el seu primer any, BBVA va captar 160.000 clients a Itàlia i es va proposar d'igualar la xifra aquest 2023. Però ja a l'estiu, quan el banc va llançar el seu primer dipòsit, va avançar que la superarien i tancarien amb 340.000 aquest any. I ara, que l'esmentada captació s'ha disparat amb el compte remunerat, l'entitat aspira a assolir fàcilment "els 500.000 el 2024", un objectiu que esperaven arribar dos anys més tard.
BBVA portarà el model d'Itàlia a dos nous mercats
A començaments de juny, el country mànager de BBVA a Espanya, Peio Belausteguigoitia, ja va avançar que havien superat "de molt" les xifres previstes per a Itàlia, i estaven "analitzant com van les coses" per exportar aquest model a altres territoris.
Només un mes després, el conseller delegat del grup, Onur Genç, confirmava durant la presentació de resultats del segon trimestre que estaven "molt contents amb l'experiència d'Itàlia" i que a futur, considerarien estendre el model a altres països.
Van ser els analistes de JP Morgan, després d'una trobada amb el CEO, qui van revelar que BBVA replicaria aquest model de banca digital en un o dos països més. Preguntat per això al novembre, en una trobada financera, Genç indicava que l'estratègia digital de BBVA a Itàlia "ha provat ser reeixida" i que en un o dos anys "considerarien expandir aquest model a un o dos nous mercats".
La gran banca paga més fora d'Espanya
L'oferta de BBVA a Itàlia amb comptes i dipòsits, no és l'excepció. Tots els grans bancs paguen més fora pels dipòsits. Així, Bankinter paga un 4% TAE a Portugal amb el seu dipòsit a quatre mesos i un 3,5% a sis mesos. Mentre que a Espanya no n'ha llançat cap.
Així mateix, Santander ofereix un interès del 2,25% a sis mesos a Portugal i un 2% a un any. A Espanya tampoc no té oferta generalitzada, sol a través d'Openbank, que també paga més que aquí al país veí, en concret un 3,75% TAE a sis i dotze mesos.
Santander, a més, paga més d'un 4% pels dipòsits al Regne Unit i Sabadell que també té presencial en aquest país a través de la seva filial TSB, ofereix fins i tot un 6% de rendibilitat.