La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) continua analitzant l'opa del BBVA sobre el Sabadell i de fet, ja ha informat que donarà una resposta a mitjans de novembre. Una data en la que comunicarà principalment si l'aprova, si l'aprova amb compromisos o si necessita més temps per estudiar l'operació i ha de passar a una segona fase. El BBVA ha descartat aquest escenari des del principi, assegura que passar a una segona fase implicaria que hi ha problemes de competència i en aquesta operació, no n'hi ha.
És més, el banc defensa que CaixaBank continuarà sent el més gran del país per clients i quota de mercat, encara que BBVA i Sabadell es fusionin. I per tant, no depassarien les quotes de mercat que té el banc català, que assoleixen fins al 25%. Per tot això, l'entitat creu que l'opa s'"ha" d'aprovar en fase u, com va ocórrer amb la fusió de CaixaBank-Bankia, que era més complexa.
"No existeix un problema de competència", insistia el conseller delegat en la presentació de resultats celebrada aquest dijous. Onur Genc assegura que el preu dels crèdits a Espanya és molt baix en comparació amb la mitjana europea, fins i tot a Alemanya, on hi ha molts bancs, "és molt més car". En segon lloc, defensava que no es convertiran en un banc gegantí, perquè hi ha un competidor "que continuarà sent més gran", referint-se de nou a CaixaBank.
D'altra banda, el CEO assegurava que a Europa es veurien problemes de competència si assolissin quotes del 25% o superiors, però no serà el cas. "Estarem entorn del 22%, no superem els llindars que esmenten les autoritats de competència europees". Així mateix, Genc posava en relleu que cada vegada hi ha més bancs digitals a Espanya creixent en comptes i dipòsits, de particulars i pimes, que estan competint amb menys costos. Ja que la seva estructura de costos és més reduïda.
Amb tot, el conseller delegat argumentava la seva resposta sobre per què l'opa hauria de tirar endavant. "Basant-me en tot això, l'opa hauria d'aprovar-se en fase u perquè no hi ha problema de competència, si no existeix per què ha d'anar a fase dos? Estem convençuts que serà en fase u i a més fa tres anys vam tenir una operació que es va aprovar en fase u".
En qualsevol cas, el BBVA no abandonaria l'opa si aquest escenari no es compleix i sí que passa a una segona fase. "Respectem els criteris de la CNMC, però si resulta que va a fase dos, continuarem treballant amb ells". Encara que advertia, que si això ocorre, s'hauria d'aprovar sense remeïs (concessions) com va ocórrer amb CaixaBank i Bankia. "La situació és clara i espero que se'ns estigui escoltant".
El número dos del BBVA confirmava també que han presentat davant de Competència alguns remeïs, per agilitar l'opa i que tiri endavant. Però si passa a fase dos, s'allargarà "uns mesos més", encara que no tenen calculat com.