Els analistes coincideixen que la filial turca de BBVA, Garanti Bank -gran aposta d'Onur Genç, conseller delegat del banc, i de la qual controla més del 85%- es veurà doblement impactada en els resultats del tercer trimestre que el banc presenta el pròxim 31 d'octubre. D'una banda, recollirà els efectes de la inflació, que al país frega el 60% i ja ha afectat els seus comptes en trimestres anteriors. Però ara també farà front a una nova taxa fiscal del 30% que a més té efecte retroactiu des de principi d'any.
El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va modificar el mes de juliol passat l'impost sobre la renda (ISR) de les empreses del sector financer, com bancs i companyies d'assegurances, incrementant-lo del 25% al 30%. La nova taxa es paga aquest 2023 i en concret, aquest mes octubre. Per aquesta raó, els analistes de Renta 4 indiquen que els dos impactes "podrien portar a la divisió turca de BBVA a registrar pèrdues en el trimestre".
Una opinió que comparteixen els analistes de Bank of America (BofA), que al seu informe previ als resultats del banc apunten que Turquia presentarà unes pèrdues de 53 milions d'euros en el tercer trimestre davant els més de 500 milions d'euros de benefici del primer semestre. "Si bé Turquia ha tingut un acompliment millor del que es temia de gener a juny, la seva volatilitat continuarà afectant el banc", sobretot a la seva valoració en borsa, afegeixen des de BofA.
I és que, encara que BBVA guanya diners a Turquia, el resultat dels últims mesos ha estat més baix del que li correspon perquè recull l'impacte de la comptabilitat per hiperinflació que el banc aplica al país otomà des de l'any passat. El mateix BBVA ja va advertir a l'informe financer presentat a tancament del primer semestre que la situació a Turquia "és inestable" i que els seus resultats poden continuar veient-se "afectats".
A més de la comptabilitat per hiperinflació i la nova taxa fiscal del 30%, el banc que presideix Carlos Torres recorda que a Turquia conviuen amb una forta depreciació de la lira, un significatiu dèficit comercial, l'esgotament de les reserves de divises del banc central i un elevat cost del finançament extern. A què s'ha afegit aquest any el terratrèmol del mes de febrer passat, que va afectar un centenar de les seves sucursals.
"La persistència d'aquestes condicions econòmiques desfavorables a Turquia podrien desembocar en un potencial deteriorament en el poder adquisitiu i la solvència dels nostres clients (tant particulars com empreses)", revela el banc al seu informe. Així mateix, l'entitat recorda que els tipus d'interès baixos establerts pel banc central turc enmig d'una inflació elevada, les polítiques que afecten el sector bancari i la depreciació de la moneda "han afectat i poden continuar afectant els resultats del grup".
Per tots aquests motius, BBVA reconeix que "no és possible garantir que aquests o altres factors no tindran un impacte a Turquia i que no causaran un deteriorament més gran de l'economia turca, la qual cosa podria tenir un efecte material advers en el sector bancari turc, en la situació financera i en els seus resultats".
Malgrat això, el conseller delegat de BBVA comentava fa només uns dies en un encontre financer que el banc "està prenent molt bones decisions" en la seva filial turca i la capitalització borsària de Garanti és reflex d'això, doncs "s'ha més que duplicat en els últims dos anys, fins i tot considerant la depreciació de la lira turca", apuntava Onur Genç, que continua confiant en el potencial de Turquia com a país, per la seva demografia i per ser un centre manufacturer per a Europa.
Espanya i Mèxic, motor dels resultats de BBVA
Turquia acostuma a ser el segon o tercer mercat que més beneficis aporta als resultats de BBVA, cosa que no passarà aquest tercer trimestre, segons les previsions dels analistes, que destaquen, tanmateix, que Espanya i Mèxic seran aquesta vegada el motor de creixement del grup i que els seus beneficis de juliol a setembre arribaran els 2.000 milions, superant en un 10% els del mateix període de l'any passat. En l'acumulat de l'any, per tant, fregaran els 6.000 milions d'euros.