BBVA no elevarà la seva posició en Telefónica per sobre del 4,8% actual. El conseller delegat del banc, Onur Genç, ha recordat aquest dimarts en la presentació de resultats que es tracta d'una participació financera realitzada per l'entitat fa anys, que de fet, està definida com a disponible per a la venda. "No és una inversió financera estratègica i no l'" ampliarem, assegurava en ser preguntat si recolzarà al govern espanyol, ara que ha confirmat que està "explorant" entrar en l'accionariat a través de la SEPI per ser present a la seva capital després de l'entrada del fons saudita STC.

"No pretenem millorar en absolut aquesta participació", insistia el CEO. Quant a la sorprenent entrada de STC, comentava que és una operació que està valorant el Govern i sobre la qual no es pronunciaran, encara que, des del punt de vista financer BBVA creu que "és bo" que hi hagi inversors estrangers interessats en la companyia, entre altres coses perquè suposa un revulsiu per a l'acció.

BBVA i Caixa són dos dels accionistes més significatius de Telefónica i de fet, són presents en el seu consell d'administració. Isidre Fainé (president de La Caixa) fins i tot és vicepresident de l'operadora. Fainé és membre del consell perquè a través del seu hòlding (Criteria Caixa) posseeix gairebé un 5% del capital de la companyia, igual com BBVA. En representació de l'entitat basca hi ha José María Abril, que a més de tenir una cadira en el consell, assumeix la vicepresidència al costat juntament amb Fainé.

Fins a 2021, CaixaBank i BBVA comptaven amb dos consellers en Telefónica, però fa dos anys la firma va decidir reestructurar el seu consell, reduint-ne el nombre de membres de 17 15 i quedant-se amb només un representant de cada banc. Es desconeix si l'entrada de STC, que va aflorar a la seva capital el setembre amb un 9% li donarà una butaca en el consell. El mateix ocorre amb el Govern espanyol, que ha de confirmar si invertirà en l'empresa, com ho farà i si tindrà representació.

El govern espanyol vol entrar en l'accionariat de Telefònica

Precisament aquest dimarts, la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) ha confirmat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que està valorant comprar una participació a Telefónica. Dilluns ja va transcendir que el Govern en funcions analitzava opcions per reforçar l'espanyolitat de la companyia, entre les quals figuraria una eventual presa de participació del 5% a la capital.

Al comunicat, la SEPI ha indicat que està "monitorant" la situació de l'operadora espanyola i ha portat a terme una "anàlisi exploratòria interna" relativa a una eventual adquisició d'una participació accionarial a Telefónica. Encara que aquesta anàlisi "no pressuposa l'adopció d'una decisió que suposi aquesta adquisició", afegeix el comunicat, on no s'especifica el percentatge que valora adquirir.

L'objectiu d'aquest moviment seria "preservar els interessos nacionals" a l'operadora després del desembarcament del grup saudita STC a Telefónica, que el 5 de setembre passat va anunciar que havia adquirit un 9,9% de Telefónica.