El BBVA calcula que si l'opa tira endavant i després hi ha fusió amb el Sabadell, la reestructuració de costos serà d'uns 1.450 milions d'euros. Això és el que preveu gastar en ajustar la seva estructura per convertir-se en un sol banc. Després, arribarien els estalvis de costos, que l'entitat basca ja xifra en 850 milions d'euros a tres anys. Només en oficines i plantilla, els esmentats estalvis seran de 300 milions, segons ha posat en relleu el conseller delegat, Onur Genç, aquest dimecres en la presentació de resultats.
També aquí ha avançat que esperen tancar un 10% de la xarxa de sucursals que sumeixen els dos bancs, però no ha donat detallat de quants treballadors es veuran afectats, encara que els analistes preveuen que siguin entre 4.000 i 5.000. Actualment, sumen 41.668 empleats a Espanya, 28.123 del BBVA i uns altres 13.545 del Sabadell. En qualsevol cas, el que sí que ha deixat clar el CEO és que aquests estalvis de costos podrien produir-se fins i tot si hi ha opa, però no fusió.
És a dir, que el BBVA té al cap fer un ERO hi hagi o no hi hagi fusió. En concret, Genç ha confirmat que l'estalvi de personal continuaria produint-se, encara que potser seria d'alguna cosa menys dels 300 milions. En aquest sentit, ha explicat que "hi hauria marge per optimitzar processos", ja que en cas que el Sabadell funcionés com una filial del BBVA, no necessitarien tant personal per realitzar el mateix treball.
Si els accionistes del Sabadell acceptessin l'opa, no està assegurat que després hi hagi fusió. La CNMC o el govern espanyol -que s'ha mostrat molt crític amb aquesta operació- podrien evitar-lo. Per això, la CNMV ha recomanat al banc que l'inclogui al fullet de l'opa, com un possible risc. Però Genç assegurava que el fet que la fusió no es produeixi, "és un escenari de baixíssima probabilitat" per al BBVA.
Encara que si això ocorregués, confirmava que "les sinergies continuen estant" perquè la majoria són de costos tecnològics i operatius. També defensava que el futur ERO no afectarà gaires treballadors perquè, tant el BBVA com el Sabadell, ja van realitzar el 2021 una forta reestructuració de plantilla. "No hem fet pública la xifra d'empleats afectats, però serà menor que altres operacions similars. La xifra exacta la negociarem amb els sindicats".
Preguntat per si podien ser 4.000 empleats els afectats, el CEO insistia que el BBVA haurà d'asseure's amb els sindicats i planificar-ho junts" com han fet en altres reestructuracions. "No compartirem xifres concretes, es parla de 4.000, però jo n'he vist moltes. El percentatge d'estalvi de costos de personal i tancaments d'oficines serà molt menor que en operacions passades", insistia.
En com al tancament d'oficines. El conseller delegat del BBVA explicava que seran 300 sobre unes 870 que estan a menys de 500 metres, però no donava pistes sobre quines regions poden veure's més afectades. "És massa aviat per parlar d'aquests detalls, no tenim encara la informació interna del Sabadell i hem d'analitzar-la per regions. Però els costos serien aquests", afirmava.
El BBVA aclaria també que el tancament de sucursals a Espanya es limitarà al 10% de la xarxa combinada equivalent. Actualment, sumen 3.040 oficines a Espanya, 1.881 del BBVA i unes altres 1.159 del Sabadell. Així mateix, el CEO detallava com seran els estalvis de costos, que en total ascendiran a 850 milions d'euros. D'ells, uns 450 milions d'euros seran estalvis administratius i de tecnologia, 300 milions pels estalvis de personal i 100 milions més per menors costos de finançament a l'engròs.