El BBVA va obtenir en el primer trimestre del 2025 un benefici de 2.698 milions d'euros, que supera en un 22,7% el del mateix període de l'any anterior, encara que el creixement s'eleva fins al 46,3% si s'exclou l'efecte de la variació de les divises. El banc que presideix Carlos Torres i dirigeix Onur Genc, que a més ha elevat la seva rendibilitat (mesurada en ROTI) fins al 20,2%, dona a conèixer aquests resultats en la setmana en què s'hauria de resoldre el futur de l'opa al Sabadell, que és pròxima a complir un any. I és que, la CNMC hauria d'haver donat el seu veredicte aquest dilluns, però l'apagada que es va viure a tot Espanya el va portar a cancel·lar la reunió i ajornar la seva decisió, que s'espera aquest dimecres.
L'apagada també ha fet que l'entitat publiqui els seus resultats amb un lleuger retard, ja que tenia previst fer-ho a les 07:00 hores d'aquest matí i finalment ho ha fet entorn de les 07:50 hores. En els seus comptes, el BBVA mostra que Mèxic és el país que més aporta al grup amb un benefici de 1.332 milions d'euros (el 46% del total), que a més creix un 7,8% respecte al mateix període de l'any anterior.
El segueix Espanya, amb un benefici de 1.024 milions d'euros, que se situa un 43,8% per sobre de l'assolit en el mateix període de 2024; I Turquia, que va generar un resultat atribuït de 158 milions d'euros. A Amèrica del Sud, el BBVA va generar un resultat de 218 milions d'euros en els primers tres mesos de 2025, la qual cosa representa una variació interanual del 83%, derivada d'un impacte menys negatiu de l'ajustament per hiperinflació de l'Argentina i un millor comportament de les comissions. Mentre que la resta de Negocios va assolir un resultat atribuït de 173 milions d'euros, un 41,8% més que en el mateix període de l'any anterior.
El banc d'origen basc destaca als comptes que el bon to de l'activitat comercial ha marcat el primer trimestre del 2025. De fet, del gener al març, la cartera de préstecs de BBVA va créixer un 15% respecte a l'any anterior. Al mateix temps, el grup va captar 2,9 milions de nous clients i el 66%, a través de canals digitals. A més, el banc va canalitzar al voltant de 29.000 milions d'euros en negoci sostenible, un 55% més que en el mateix període del 2024, i va iniciar així el camí cap al seu nou objectiu d'assolir 700.000 milions d'euros el període 2025-2029.
Compte de resultats
El marge d'interessos del BBVA va assolir els 6.398 milions d'euros, un 8% més en taxa interanual, amb creixements a totes les àrees de negoci. Les comissions van créixer l'any un 19%, fins a 2.060 milions d'euros, gràcies a l'impuls de l'activitat en mitjans de pagament i gestió d'actius, especialment a Turquia.
A Espanya també destaca l'aportació de les comissions per gestió d'actius i, encara menys, les de valors i assegurances. La suma del marge d'interessos i de les comissions netes, que representen els ingressos recurrents del negoci bancari, van pujar un 11% interanual, fins a 8.458 milions d'euros.
Pel que fa als ingressos, destaca la contribució del resultat d'operacions financeres (ROF), amb 948 milions d'euros (+40%), impulsada per l'evolució dels resultats derivats de les cobertures de divises, especialment del pes mexicà, i l'aportació de la unitat de mercats globals.
El marge brut, que aglutina totes les línies d'ingressos, va assolir 9.324 milions d'euros, un 28% més interanual. I el marge net va assolir la xifra rècord de 5.762 milions d'euros el primer trimestre del 2025, amb una alça del 39% respecte al mateix període de l'any anterior.
En aquest sentit, l'entitat explica que les despeses d'explotació (3.562 milions d'euros) van créixer un 14%, un ritme inferior al dels ingressos, cosa que va permetre millorar l'eficiència en 469 punts bàsics en l'últim any, fins al 38,2%. Així mateix, la pujada de les despeses va ser inferior a la inflació mitjana dels països on BBVA és present (prop d'un 17% en els darrers 12 mesos).
Rendibilitat, capital...
Amb tot, els indicadors de risc van tenir una millor evolució del que s'esperava: el cost de risc acumulat des del gener es va situar a l'1,30% (12 punts bàsics per sota del trimestre precedent), mentre que la taxa de cobertura i la de mora van millorar fins al 82% i el 2,9%, respectivament.
En els resultats, el BBVA posa el valor que els seus indicadors de rendibilitat van millorar. El ROTE es va situar en el 20,2% (enfront del 17,7% de l'any anterior) i el ROE, en el 19,3% (quan fa un any era del 16,9%). Unes mètriques que el situen al capdavant dels seus parells europeus.
Pel que fa a la posició de capital del BBVA, la ràtio CET1 es va situar en el 13,09% al tancament del març, 21 punts bàsics per sobre de la dada de desembre del 2024, també per sobre del seu requisit i del seu objectiu de gestió.