El BBVA ha inclòs el risc que l'OPA de caràcter hostil sobre el Banc Sabadell no es completi de manera oportuna, rendible o que no tiri endavant, en un fullet d'emissió de bons contingents convertibles (CoCos) que va realitzar al juny i que està disponible al seu web. També assenyala que, en cas de completar-se, pot ser que no tingui els resultats esperats. És la primera vegada que el BBVA esmenta aquesta possibilitat en un fullet i, encara que és habitual que els emissors incloguin els riscos i incerteses que poden impactar sobre el seu negoci amb l'objectiu que els inversors comptin amb la informació més gran possible per prendre decisions sobre les seves inversions.

L'operació plantejada pel BBVA es compon de dues fases: d'una banda, l'OPA de caràcter hostil, que suposa un canvi d'accions i, per l'altre, la fusió per absorció amb Banc Sabadell. És aquesta segona part la que està generant més controvèrsia, davant del rebuig que el govern espanyol ha manifestat contra l'operació. Encara que l'Executiu no pot paralitzar l'OPA, sí que té dos mecanismes per frenar la fusió d'ambdues entitats: d'una banda, si la CNMC eleva l'operació a segona fase i posa condicions, compromisos o la prohibeix, passaria a ser analitzada pel Ministeri d'Economia que podria, al seu torn, elevar-la al Consell de Ministres. A més, la llei de supervisió d'entitats de crèdit té una disposició per la qual és Economia qui té l'"última paraula" --en declaracions del ministre Carlos Cuerpo-- sobre la fusió.

Així, el BBVA ja està reconeixent aquests diferents escenaris, més enllà que l'OPA no sigui aprovada pels accionistes del Sabadell o que alguna autoritat que ha sol·licitat el seu vistiplau rebutgi l'operació. Seguint aquesta actuació, el president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, ja va considerar el juny "molt convenient" que BBVA informés en el fullet de l'OPA del risc que no hi hagi fusió amb el Sabadell.

Costos i litigis

Al fullet, el BBVA prossegueix explicant que, en cas de completar-se, els seus resultats podrien veure's impactats de manera negativa per "càrrecs i contingències" relacionats amb desinversions o adquisicions. A més, fruit d'aquest tipus d'operacions, el banc podria enfrontar-se a litigis per aquestes desinversions, incloent-hi també reclamacions d'empleats acomiadats, de clients o tercers, així com indemnitzacions que no s'hagin contemplat o avaluat correctament. Actualment, el BBVA preveu que l'operació tindrà un impacte sobre el seu nivell de capital de 30 punts bàsics, la qual cosa es tradueix en uns 1.450 milions d'euros. Tanmateix, només es contempla una penalització per canvi de propietat en assegurances i pagaments, però no s'inclou un impacte per la ruptura de les societats que el Sabadell té en la gestió d'actius i en custòdia.

Un exemple que BBVA i els inversors poden tenir d'aquests possibles litigis és el que tenen Mapfre i CaixaBank pel negoci de bancaseguros que tenia Mapfre amb Bankia abans de la fusió dels bancs. Fa un any es va publicar el resultat de l'arbitratge entre Mapfre i CaixaBank pel qual el banc havia de pagar 53 milions a la companyia d'assegurances per una discrepància en la valoració de mercat dels negocis de vida i no vida que Mapfre tenia amb Bankia.

A més, Mapfre tenia pendent una demanda contra la firma valoradora Oliver Wyman i contra CaixaBank pel final de l'acord de bancaseguros amb Bankia Vida. En concret, la companyia d'assegurances assenyalava fa un any que aquest procediment es basa en la "incorrecció de la valoració" del negoci d'assegurances de vida realitzada per l'esmentada firma valoradora a efectes de la fixació del preu de les accions de Bankia Vida que havia d'abonar CaixaBank per la ruptura d'aquest acord de bancaseguros.

Igualment, BBVA adverteix al seu fullet que les adquisicions de companyies són operacions "inherent arriscades" davant de les dificultats que poden sorgir a l'hora d'integrar persones, operacions i tecnologies. Així, no pot garantir que la integració vagi a ser un èxit o que funcionaran "bé" una vegada es combinin ambdós negocis. Per això, reconeix que l'operació pot comportar "despeses inesperades importants" o que consuma "importants recursos i atenció" del mateix banc.

Impacte sobre el capital

D'altra banda, el banc també informa de la possibilitat que l'oferta impacti més de l'esperat en la ràtio de capital CET1 o que hi hagi més requisits de capital per part dels supervisors. En primer lloc, assenyala que l'impacte de 30 punts bàsics són "estimacions no auditades" que ha elaborat utilitzant informació tant de BBVA com de Sabadell, encara que adverteix al fullet que les dades corresponents a l'entitat catalana són les que estan disponibles de manera pública.

Finalment, indica que l'operació pot incrementar la "importància sistèmica real o percebuda" de BBVA dins del sistema financer espanyol, el que podria portar els supervisors a elevar els requisits de capital, palanquejament, liquiditat, MREL o matalassos, incorrent així en "costos addicionals".