El president del BBVA, Carlos Torres, ha defensat aquest dimarts a Barcelona que l'opa llançada sobre el Banc Sabadell "és molt atractiva", per la qual cosa no pretén pujar-la. "En absolut tenim intenció d'augmentar l'oferta perquè és molt atractiva. És molt atractiva i creiem que convencerà", ha dit el directiu en un esmorzar d'Esade coincidint amb la visita de Torres a Catalunya per explicar la seva opa i aconseguir suports, que seguirà aquesta tarda a Terrassa amb un fòrum organitzat per la patronal Cecot. Torres ha assegurat que existeix "un enorme interès" en l'opa i que es tracta d'"una aposta per les pimes i per Catalunya".

La participació de Torres en el col·loqui organitzat per Esade, on li ha acompanyat el president d'Esade Alumni, Daniel Sánchez, i el catedràtic d'Economia Francesc Xavier Mena, serveix també com a resposta a la rotunda afirmació dilluns del conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, qui va assegurar que l'opa "ha descarrilat" i que la possibilitat de què segueixi endavant és "molt baixa".

Per a Torres, en canvi, l'opa, considerada hostil pel consell del Sabadell, té un "sentit estratègic" i, en contra de l'opinió que perjudicarà a la competència, permetrà "guanyar escala" en un moment en què "es necessiten entitats més grans per competir amb èxit". "Només hi ha un banc europeu entre els 20 primers del món, que és el HSCB," ha recordat Torres després d'esmentar l'informe Draghi que apunta a la necessitat de les empreses europees d'augmentar en mida per competir amb les nord-americanes i les xineses. ·Si mirem el rànquing de bancs del món per valor, és un drama. Europa és un drama. És totalment absent d'aquest rànquing", ha dit Torres.

La cara visible del BBVA ha hagut de respondre també a les contundents declaracions de dues persones vinculades al Sabadell, Joan Corominas Guerin, fill d'un president, que ha preguntat si no pretenia millorar la seva oferta, i l'exdirectiu Joan Llonch, que li ha retret que no tingui en compte que el Sabadell és més que un banc i que existeix vinculació emocional de petits accionistes que no avalaran l'operació.

"Continuar creixent" a Catalunya

Torres ha plantejat que vol "continuar creixent a Catalunya" i que "en el supòsit que l'oferta no surti, un ha de pensar què farà el preu de l'acció del Sabadell", vinculant el seu preu actual, (1,91 euros per acció, proper al del BBVA), a l'interès del banc espanyol. Entre el 24 d'abril i el 6 de maig, l'acció del Sabadell va passar de valer 1,51 euros a 1,89, pujada del 25%. Encara que per aquestes dates es va conèixer l'oferta del BBVA, també va ser el dia 24 quan Sabadell va presentar els seus resultats amb un benefici de 308 milions d'euros, un 50,4% més que l'any anterior.

"Quan un presenta una oferta, això el canvia tot. Les dinàmiques que es produeixen és que s'ajusten els preus i sol passar això que el preu final tendeix a baixar. No s'ha d'interpretar que aquesta diferència del 2 % d'ara no és una prima", ha defensat Torres, que ha advocat per la inversió en tecnologia en un moment en què el 80% de les vendes de l'entitat són a través del canal digital, per on es registren el 67% dels clients. L'opa, avalada pel Banc Central Europeu, espera ara l'anàlisi de la Comissió Nacional de Valors (CNMV), de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i d'un Govern que ja ha expressat el seu rebuig.